Sa chefom Melkiorom Bašićem, svima nam dobro poznatim licem tv emisije MasterChef, prošetale smo Dolcem, obavile nabavku i potom popile jutarnju kavu. Melkior je bio jedan od naših odabranih sugovornika u sklopu Movembera, perioda u godini kada posebnu pažnju pridajemo uspješnim muškarcima iz raznih područja. Uvijek nam je zanimljivo kako uspješni muškarci brinu o sebi, o psihičkom i fizičkom zdravlju, a posebno su to izazovne teme kod profesija kao što je Melkiorova. Cijeli dani u kuhinji nose veliku količinu stresa i pritiska, a pritom je tu i konstantna izloženost hrani – vrlo specifične okolnosti s kojima se treba naučiti nositi i živjeti.
Melkior nam je u razgovoru otkrio kako je započela njegova ljubav prema kuhanju, u kojem se dijelu posla najviše pronalazi, koje je njegovo omiljeno jelo, ali i koliko pažnje pridaje vlastitom zdravlju te kako brine o sebi.
O kuhanju i karijeri
- Kako je započela ljubav prema kuhanju? Nakon raznih pozicija, uloga i titula u svijetu gastronomije, gdje si se najviše pronašao?
Priča je počela davno, još do mog oca Silvija Belužića koji je bio kuhar i uz njega sam zavolio taj posao. On me čak pokušao odgovoriti od toga, ali nije uspio i na kraju sam prešao u kuhinju i nastavio kuhati. Morate jako voljeti taj posao jer mnogo će vam puta doći da odustanete, a onda će vam ljubav prema poslu najviše pomoći da stisnete zube i nastavite dalje.
Najviše sam se pronašao u tome da dijelim svoje znanje, jer smatram da ga treba dijeliti. Zato su moji trenutni poslovi kao žiri u MasterChefu i kao konzultant jako slični. Znanje služi tome da se prenosi na mlade i da oni to znanje iskoriste kako bi dalje razvijali sebe i hrvatsku kuhinju.
- Iza tebe je već sada vrlo impresivna karijera – što smatraš ključnim za uspjeh, kako u ovoj, tako i u drugim kompetitivnim profesijama?
Hvala puno što smatrate da je iza mene impresivna karijera, ali ona je zapravo jako jednostavna. Tata mi je jednom rekao da cijeli život učiš i dan kad ćeš sam sebi reći da si sve naučio je dan kad ćeš stati. To me pokreće da svaki dan učim, da nikad nije dovoljno dobro. Svaki se dan može nešto naučiti, nešto promijeniti i to mi je moto da idem prema naprijed. Smatram da je to vezano i uz druge profesije.
Jedan stariji gospodin mi je rekao: Budi majstor svog zanata. To smatram važnim i za ostale profesije, bilo što da jeste bitno je samo biti majstor u svom zanatu i uspjet ćeš. Ljudi to vide i to je recept za sve.
O MasterChefu
- Veliku popularnost stekao si kao omiljen član žirija u MasterChefu. U tijeku je i nova sezona emisije. Kako MasterChef utječe na tebe, što je za tebe najljepši dio tog posla?
Hvala puno. Uzmimo neki period kroz godinu kada utječe na mene. Utječe i tako da me ljudi prepoznaju na ulici i najljepši dio – da mogu širiti svoje znanje. Dosta me ljudi pitaju za savjet, gospođe na cesti, mladi kuhari, kandidati u MasterChefu..
- Ispred kamera djeluješ nam nevjerojatno opušteno i prirodno, sa svih strana primaš komplimente na račun svog izgleda i simpatičnosti. Kako se nosiš sa silnim komplimentima?
Zahvalim se na komplimentima.
- Koje je tvoje omiljeno jelo, kada bi morao izdvojiti samo jedno? Osim toga, pamtiš li neko određeno jelo MasterChef kandidata koje te u potpunosti osvojilo?
Ima puno omiljenih, ali izdvajam – morski pas na lešo, kuhan, dalmatinsko jelo.
Teško je zapamtiti samo jedno jelo kandidata, jer smatram da kandidati pomiču svoje granice. Bilo je dobrih jela, ali da ih ne otkrivam, jer neka još nisu ni emitirana u programu. Mogu samo reći da ne mogu izdvojiti jedno jer svako jelo je posebno. Svi kandidati su izvrsni. Nema ono – koje mi je dijete draže, svi su mi dragi.
Movember i zdravlje
- Ušli smo u mjesec muškaraca, popularno zvan Movember. Na koji način brineš o sebi i svom zdravlju? Koliko pažnje sam pridaješ brizi o zdravlju?
Odem svako toliko kod doktora, izvadim krv, prvenstveno zbog štitnjače. Važna je pravilna prehrana, zdrav život i uživanje u hrani u normalnim količinama.
U zadnje vrijeme posebno pazim na prehranu. Shvatio sam to valjda i s godinama, sve više i više mi paše povrće. I meso je tu na tanjuru, 100-150 grama, ali u zadnje vrijeme više pripremam povrće, zdrave ugljikohidrate, žitarice – kako bi lakše proveo radni dan.
- Vrijeme u kojem živimo vrlo je izazovno i stresno, a životni ritam većine nas užurban je i često kaotičan. Imaš li savjet kako se nositi s izazovima stresnog poslovnog okruženja kao što su profesionalne kuhinje?
Imam dosta pravila. Život je sve brži, tempo je jači, ponekad jedva stižem obaviti sve. Imam li savjet? Milijun puta smo ga rekli u MasterChef kuhinji. Ponekad je dobro stati, duboko udahnuti i dobro promisliti, posložiti kockice u glavi i krenuti dalje. Možemo tako i u životu kad se zagužva. Mogu reći da u zadnje vrijeme ljudi trebaju uživati i odvajati svoje vrijeme za svoje bližnje, za obitelj, prijatelje i sve drage osobe.
- Za kraj, što bi rekao da je ono nešto što te čini sjajnim muškarcem?
To ne bih znao. To morate pitati moju ženu Andreu. Ona zna jesam li sjajan ili nisam sjajan.
Foto: Sanja Jagatić