Martha Stewart podijelila recept za svoje najdraže jelo, poljske dumplingse kakve radi njena mama
Martha Stewart s pratiteljima je na Instagramu podijelila kako joj je najdraže jelo pierogi, slatke poljske okruglice nalik dumplingsima koje pravi njena mama. Glatko, podatno krumpirovo tijesto puni se raznim nadjevima, a njezin je najdraži nadjev od krumpira, maslaca i krem sira. Pierogi se prelijevaju umakom od otopljenog maslaca, a nama izgledaju kao idealni comfort food. U nastavku donosimo Marthin recept.
Pierogi s krumpirom i krem sirom
Sastojci za tijesto
- 1 veliko jaje, lagano umućeno
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 1 šalica vode
- 5 šalica višenamjenskog brašna, plus za površinu i posipavanje
- kukuruzno brašno, za posipanje
Za nadjev od krumpira
- oko 12 srednjih oguljenih i na četvrtine narezanih krumpira
- Krupna sol i svježe mljeveni papar
- 8 unci krem sira sobne temperature
- 4 žlice otopljenog neslanog maslaca
Postupak:
- Napraviti tijesto: Umutiti jaja i kiselo vrhnje. Umutiti mlijeko i vodu. Umiješajte brašno, 1 šalicu odjednom.
- Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu. (Tijesto će biti rastresito i ljepljivo.) Koristeći stolni strugač, okrenite i savijte tijesto da ga mijesite, posipajući ga brašnom po potrebi, dok ne postane elastično i ne bude više ljepljivo, 8 do 10 minuta. (Tijesto će se sjediniti dok ga budete mijesili. Pazite da ne dodate previše brašna jer će ono očvrsnuti tijesto.) Poklopite preokrenutom zdjelom; ostaviti da odstoji 1 sat.
- Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela. Obrubljeni lim za pečenje obložite čistim lanenim ručnikom i obilno pospite kukuruznim brašnom da se ne zalijepe.
- Razvaljajte 1 komad tijesta na lagano pobrašnjenoj površini u krug debljine 1/8 inča (ostali dijelovi neka budu pokriveni).
- Izrežite krugove vrlo blizu jedan drugome pomoću rezača od 3 inča ili stakla (5 inča za verziju sa šljivom). Pokrijte plastičnom folijom da se tijesto ne osuši. Ponovite s preostalim tijestom.
- Puniti piroge: Stavite nadjev u sredinu svakog kruga tijesta. Zakuhajte veliki lonac posoljene vode.
- Držeći 1 krug u ruci preklopiti tijesto preko nadjeva. Stisnite rubove, tvoreći dobro zapečaćeni polumjesec.
- Prebacite na ručnik posut kukuruznim brašnom i labavo pokrijte plastičnom folijom. Ponovite s preostalim krugovima tijesta i nadjevom. Radeći u serijama, prebacite pieroge u kipuću vodu. Oni će potonuti na dno, a zatim ustati. Nakon što se dignu, kuhajte još oko 2 minute (ili do 4 minute za piroge od šljiva, ovisno o zrelosti).
- Za slane piroge premažite pladanj s polovicom maslaca. Premjestite piroge na pladanj pomoću šupljikave žlice. Pokapajte vrhove preostalim maslacem i posolite.
- Napravite nadjev od krumpira: Stavite krumpir u veliki lonac i prelijte hladnom vodom. Posolite. Zakuhajte; kuhajte dok vilica ne omekša, 8 do 9 minuta. Odvod; proći kroz rižu. Umiješajte krem sir i maslac. Posolite i popaprite. Za svaki pierogi oblikujte nadjev u ovalni oblik od 1 1/2 inča (oko 1 žlica plus 2 žličice).
- Napravite smeđi maslac: Otopite maslac u malom loncu na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok ne postane tamno zlatno smeđe, 8 do 10 minuta. Čini 1 šalicu.
Foto i video: Pexels, iStock, Youtube