Martha Stewart otkrila koje je njezino najdraže jelo i podijelila stari recept svoje mame
Martha Stewart otkrila koje je njezino najdraže jelo i podijelila stari recept svoje mame

Martha Stewart otkrila koje je njezino najdraže jelo i podijelila stari recept svoje mame

Martha Stewart s pratiteljima je na Instagramu podijelila kako joj je najdraže jelo pierogi, slatke poljske okruglice nalik dumplingsima koje pravi njena mama. Glatko, podatno krumpirovo tijesto puni se raznim nadjevima, a njezin je najdraži nadjev od krumpira, maslaca i krem sira. Pierogi se prelijevaju umakom od otopljenog maslaca, a nama izgledaju kao idealni comfort food. U nastavku donosimo Marthin recept.

Često me pitaju koje mi je omiljeno jelo – iako uvijek odgovaram kako je to japanska hrana, pravi odgovor trebao bi biti pierogi – poljski dumplingsi koje je moja mama radila tako dobro u raznim verzijama; krumpir, kupus, borovnice, breskve, šljive, marelice… -piše Martha.

Pierogi s krumpirom i krem sirom

Sastojci za tijesto

  • 1 veliko jaje, lagano umućeno
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 šalica punomasnog mlijeka
  • 1 šalica vode
  • 5 šalica brašna, plus za površinu i posipavanje
  • kukuruzno brašno, za posipanje

Za nadjev od krumpira

  • oko 12 srednjih (oguljenih i na četvrtine narezanih) krumpira
  • krupna sol i svježe mljeveni papar
  • 225 g krem sira sobne temperature
  • 4 žlice otopljenog maslaca

 

Pierogi

Postupak:

  • Napravite tijesto: umutite jaja i kiselo vrhnje. Umutite mlijeko i vodu. Umiješajte brašno.
  • Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu (tijesto će biti ljepljivo.) Koristeći stolni strugač, okrenite i savijte tijesto da ga mijesite, posipajući ga brašnom po potrebi, dok ne postane elastično i ne bude više ljepljivo, 8 do 10 minuta.
  • Poklopite preokrenutom zdjelom; ostavite da odstoji 1 sat.
  • Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela. Obrubljeni lim za pečenje obložite čistom krpom i obilno pospite kukuruznim brašnom da se ne zalijepe.
  • Razvaljajte 1 komad tijesta na lagano pobrašnjenoj površini u krug debljine 3 mm (ostali dijelovi neka budu pokriveni).
  • Izrežite krugove pomoću rezača. Pokrijte plastičnom folijom da se tijesto ne osuši. Ponovite s preostalim tijestom.
  • Punite pieroge: Stavite nadjev u sredinu svakog kruga tijesta. Zakuhajte veliki lonac posoljene vode.
  • Preklopite tijesto preko nadjeva. Stisnite rubove tako da nadjev ne izađe van.
  • Prebacite na krpu posutu kukuruznim brašnom i lagano pokrijte plastičnom folijom. Ponovite s preostalim krugovima tijesta i nadjevom.
  • Pieroge stavite kuhati u kipuću vodu. Nakon što isplivaju na površinu, kuhajte još oko 2 minute.
  • Premažite pladanj s maslacem. Premjestite pieroge na pladanj pomoću šupljikave žlice. Pokapajte vrhove preostalim maslacem i posolite.
  • Za nadjev od krumpira: stavite krumpire u veliki lonac s hladnom vodom, posolite i skuhajte. U kuhane krumpire umiješajte krem sir i maslac. Posolite i popaprite.
  • Za smeđi maslac: Otopite maslac u malom loncu na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok ne postane tamne, zlatno-smeđe boje, 8 do 10 minuta.
Pierogi

Foto i video: Instagram, Pexels, iStock, Youtube

Učitati još
Zatvori