Martha Stewart s pratiteljima je na Instagramu podijelila kako joj je najdraže jelo pierogi, slatke poljske okruglice nalik dumplingsima koje pravi njena mama. Glatko, podatno krumpirovo tijesto puni se raznim nadjevima, a njezin je najdraži nadjev od krumpira, maslaca i krem sira. Pierogi se prelijevaju umakom od otopljenog maslaca, a nama izgledaju kao idealni comfort food. U nastavku donosimo Marthin recept.
Često me pitaju koje mi je omiljeno jelo – iako uvijek odgovaram kako je to japanska hrana, pravi odgovor trebao bi biti pierogi – poljski dumplingsi koje je moja mama radila tako dobro u raznim verzijama; krumpir, kupus, borovnice, breskve, šljive, marelice… -piše Martha.
Pierogi s krumpirom i krem sirom
Sastojci za tijesto
- 1 veliko jaje, lagano umućeno
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 1 šalica vode
- 5 šalica brašna, plus za površinu i posipavanje
- kukuruzno brašno, za posipanje
Za nadjev od krumpira
- oko 12 srednjih (oguljenih i na četvrtine narezanih) krumpira
- krupna sol i svježe mljeveni papar
- 225 g krem sira sobne temperature
- 4 žlice otopljenog maslaca
Postupak:
- Napravite tijesto: umutite jaja i kiselo vrhnje. Umutite mlijeko i vodu. Umiješajte brašno.
- Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu (tijesto će biti ljepljivo.) Koristeći stolni strugač, okrenite i savijte tijesto da ga mijesite, posipajući ga brašnom po potrebi, dok ne postane elastično i ne bude više ljepljivo, 8 do 10 minuta.
- Poklopite preokrenutom zdjelom; ostavite da odstoji 1 sat.
- Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela. Obrubljeni lim za pečenje obložite čistom krpom i obilno pospite kukuruznim brašnom da se ne zalijepe.
- Razvaljajte 1 komad tijesta na lagano pobrašnjenoj površini u krug debljine 3 mm (ostali dijelovi neka budu pokriveni).
- Izrežite krugove pomoću rezača. Pokrijte plastičnom folijom da se tijesto ne osuši. Ponovite s preostalim tijestom.
- Punite pieroge: Stavite nadjev u sredinu svakog kruga tijesta. Zakuhajte veliki lonac posoljene vode.
- Preklopite tijesto preko nadjeva. Stisnite rubove tako da nadjev ne izađe van.
- Prebacite na krpu posutu kukuruznim brašnom i lagano pokrijte plastičnom folijom. Ponovite s preostalim krugovima tijesta i nadjevom.
- Pieroge stavite kuhati u kipuću vodu. Nakon što isplivaju na površinu, kuhajte još oko 2 minute.
- Premažite pladanj s maslacem. Premjestite pieroge na pladanj pomoću šupljikave žlice. Pokapajte vrhove preostalim maslacem i posolite.
- Za nadjev od krumpira: stavite krumpire u veliki lonac s hladnom vodom, posolite i skuhajte. U kuhane krumpire umiješajte krem sir i maslac. Posolite i popaprite.
- Za smeđi maslac: Otopite maslac u malom loncu na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok ne postane tamne, zlatno-smeđe boje, 8 do 10 minuta.
Foto i video: Instagram, Pexels, iStock, Youtube