Martha Stewart podijelila recept za svoje najdraže jelo, poljske dumplingse kakve radi njena mama
Martha Stewart podijelila recept za svoje najdraže jelo, poljske dumplingse kakve radi njena mama

Martha Stewart podijelila recept za svoje najdraže jelo, poljske dumplingse kakve radi njena mama

Martha Stewart s pratiteljima je na Instagramu podijelila kako joj je najdraže jelo pierogi, slatke poljske okruglice nalik dumplingsima koje pravi njena mama. Glatko, podatno krumpirovo tijesto puni se raznim nadjevima, a njezin je najdraži nadjev od krumpira, maslaca i krem sira. Pierogi se prelijevaju umakom od otopljenog maslaca, a nama izgledaju kao idealni comfort food. U nastavku donosimo Marthin recept.

Pierogi

Pierogi s krumpirom i krem sirom

Sastojci za tijesto

  • 1 veliko jaje, lagano umućeno
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 šalica punomasnog mlijeka
  • 1 šalica vode
  • 5 šalica višenamjenskog brašna, plus za površinu i posipavanje
  • kukuruzno brašno, za posipanje

Za nadjev od krumpira

  • oko 12 srednjih oguljenih i na četvrtine narezanih krumpira
  • Krupna sol i svježe mljeveni papar
  • 8 unci krem sira sobne temperature
  • 4 žlice otopljenog neslanog maslaca

 

Pierogi

Postupak:

  • Napraviti tijesto: Umutiti jaja i kiselo vrhnje. Umutiti mlijeko i vodu. Umiješajte brašno, 1 šalicu odjednom.
  • Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu. (Tijesto će biti rastresito i ljepljivo.) Koristeći stolni strugač, okrenite i savijte tijesto da ga mijesite, posipajući ga brašnom po potrebi, dok ne postane elastično i ne bude više ljepljivo, 8 do 10 minuta. (Tijesto će se sjediniti dok ga budete mijesili. Pazite da ne dodate previše brašna jer će ono očvrsnuti tijesto.) Poklopite preokrenutom zdjelom; ostaviti da odstoji 1 sat.
  • Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela. Obrubljeni lim za pečenje obložite čistim lanenim ručnikom i obilno pospite kukuruznim brašnom da se ne zalijepe.
  • Razvaljajte 1 komad tijesta na lagano pobrašnjenoj površini u krug debljine 1/8 inča (ostali dijelovi neka budu pokriveni).
  • Izrežite krugove vrlo blizu jedan drugome pomoću rezača od 3 inča ili stakla (5 inča za verziju sa šljivom). Pokrijte plastičnom folijom da se tijesto ne osuši. Ponovite s preostalim tijestom.
  • Puniti piroge: Stavite nadjev u sredinu svakog kruga tijesta. Zakuhajte veliki lonac posoljene vode.
  • Držeći 1 krug u ruci preklopiti tijesto preko nadjeva. Stisnite rubove, tvoreći dobro zapečaćeni polumjesec.
  • Prebacite na ručnik posut kukuruznim brašnom i labavo pokrijte plastičnom folijom. Ponovite s preostalim krugovima tijesta i nadjevom. Radeći u serijama, prebacite pieroge u kipuću vodu. Oni će potonuti na dno, a zatim ustati. Nakon što se dignu, kuhajte još oko 2 minute (ili do 4 minute za piroge od šljiva, ovisno o zrelosti).
  • Za slane piroge premažite pladanj s polovicom maslaca. Premjestite piroge na pladanj pomoću šupljikave žlice. Pokapajte vrhove preostalim maslacem i posolite.
  • Napravite nadjev od krumpira: Stavite krumpir u veliki lonac i prelijte hladnom vodom. Posolite. Zakuhajte; kuhajte dok vilica ne omekša, 8 do 9 minuta. Odvod; proći kroz rižu. Umiješajte krem sir i maslac. Posolite i popaprite. Za svaki pierogi oblikujte nadjev u ovalni oblik od 1 1/2 inča (oko 1 žlica plus 2 žličice).
  • Napravite smeđi maslac: Otopite maslac u malom loncu na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok ne postane tamno zlatno smeđe, 8 do 10 minuta. Čini 1 šalicu.
Pierogi

Foto i video: Pexels, iStock, Youtube

Učitati još
Zatvori