Probali smo novi, ljetni meni u Marketu. Jedno jelo zasjenilo nam je čak i njihov poznati rižoto
Bistro Market u Gundulićevoj ulici volimo jer iz sezone u sezonu mijenja svoj jelovnik, u njega unosi svježe namirnice s Dolca, a okusi jela su uvijek zadovoljavajući. Ovdje će svatko pronaći nešto za sebe, i ljubitelji klasike i ljubitelji kompleksnijih okusa. Ako još niste imali priliku svratiti u ovaj šaren i šarmantan prostor, predlažemo da svoj ručak započnete njihovim standardnim predjelima i sherate hranu. Beef tartare i soparnik su ovdje provjereno dobri, baš kao i kokteli. Nije tajna da volimo i njihova rižota, ali ovoga puta jedno nas je drugo jelo baš ugodno iznenadilo…
Dnevna juha u Marketu se uvijek radi sa sezonskim namirnicama s Dolca gdje chef Goran Stanisavljević izbacuje svoje kreativu. S obzirom na velike vrućine, trenutno u ponudi imaju hladnu juhu Gazpacho.
‘U naš Gazpacho osim rajčice ide i krastavac, zelena paprika, ljubičasti luk, bosiljak, malo češnjaka i začini. Idealna juha za trenutne temperature u Zagrebu’, rekao nam je vlasnik bistroa Fran Ćurković.
Glavna jela
Market je poznat po odličnim rižotima i slovi kao mjesto gdje se može pojesti najbolji rižoto u gradu. Kombinacije okusa koje spaja njihov chef Goran i tehnička provedba bez greške, stavljaju rižoto među najprodavanija jela u Marketu. Ove sezone u ponudi imaju rižoto s pečenim rajčicama i domaćim pestom Genovese kao i onaj s dodatkom bifteka.
‘Tražili smo rižoto koji će biti odličan bez mesa, a i s dodatkom bifteka. Biftek se odlično sljubljuje s pečenim rajčicama i domaćim pestom Genovese. Za ljubitelje mesa definitivno rižoto bez greške’, rekao nam je vlasnik.
Jelo koje nas je ovog puta oduševilo je lungić sous vide s pireom od kukuruza i grilanim tikvicama. Lungić se sporo kuha sous vide tehnikom te se nakon toga zapeče prije serviranja. Kukuruz se kuha pa zapeče. Zatim se očisti i u mikseru uz dodatak kokosovog mlijeka i začina pretvori u pire od kukuruza koji je izvrstan! Uz navedeno serviraju grilane žute i zelene tikvice s Dolca.
Sporo kuhani juneći obrazi s rimskim njokima i glaziranim mrkvama naš su favorit s ljetnog menija. Juneći obrazi se sporo kuhaju sous vide tehnikom 24 sata na niskim temperaturama, zatim se prilikom serviranja dodaje demi glace (reducirani mesni umak). Uz obraze se serviraju rimski njoki, veliki njoki napravljeni od griza te se dodaju glazirane mrkve. Riječ je o zaokruženom jelu koje bi se se zasigurno moglo naći na meniju nekog fine dining restorana.
Ako ste ljubitelj ribe, isprobajte file orade s krumpirom, karameliziranim koromačem i Hollandaise umakom. File bijele ribe će najčešće biti orada ili brancin koje kupuju na Dolcu. Krumpir kuhaju pa zapeku, dok koromač karameliziraju i na sve dodaju domaći Hollandaise umak. Prekrasno riblje jelo koje vas neće ostaviti ravnodušnim.
Deserti
O njihovom smo tiramisuu serviranom u čaši već pisali hvalospjeve. Riječ je o odličnom desertu koji je na meniju uvijek, nevezano uz godišnja doba. Novost je Drugi desert.
‘Mijenjati ćemo ih svakih par tjedana. Trenutno u ponudi imamo pijane smokve inspirirane receptom gđe. Nenatke s Hvara. Suhe smokve se kuhaju u prošeku gdje se dodaje cimet i drugi žačini. U navedeno se dodaje mascarpone i malo šlaga. Na vrh dodajemo i malo suhih kolačića’, rekao nam je Fran. Preporučujemo!
Foto: Market