U Gundulićevoj ulici na broju 13 otvorio se Market Bistro & Bar o kojem ovih dana na društvenim mrežama, čini se, bruji cijeli Zagreb. Novo je to mjesto u centru gradu gdje možete pojesti ukusnu hranu po prihvatljivoj cijeni, a iza svega stoji Fran Ćurković, mladi poduzetnik koji je prije dvije godine osmislio jedan od najvećih hitova zagrebačkog Adventa – street sarmu. Male sarme u pecivu koje su posluživali u kućici T&T oduševile su sve, a Fran je u međuvremenu razmišljao što i kako dalje. Zagrepčanima je htio ponuditi mjesto gdje će preko dana moći doći na ručak, a navečer na piće uz koje će moći nešto prigristi i tako se rodila ideja za Marketom.
Market – mjesto susreta
Odlučio se za novo ime koje je razumljivo svima i na svim jezicima, a Market opisuje kao mjesto susreta gdje će mladi ljudi doći, razmijenjivati ideje i povezati se uz tradicionalnu hrvatsku hranu sa zaokretom. Smjestio ga je u prostoru koji ima 22 sjedeća mjesta i još nekoliko za dugačkim šankom, a uredile su ga arhitektica Anita Elez i dizajnerica Kamelija Gerovac te Petra Gajica koja je radila branding. Predstavio sam im svoje ideje, a one su zatim osmislile kako će izgledati. Htio sam da budemo veseli, da prostor ima osobnost mene, a opet da ne ispadne da smo neozbiljni. Dakle, veselo, ali malo finije, smirenije i da se uz sve to uklopi bistro i bar u kojem će se ljudi osjećati ugodno i doborodošlo, kaže Fran.
Ukusna hrana i kokteli
Jelovnik, koji će se mijenjati sezonski, razrađuje s glavnim chefom Markom Ivančevićem, a uskoro će ponuditi i dnevni meni koji će chef smišljati svakodnevno, ovisno o ponudi namirnica na Dolcu. Na trenutnom, jesenskom meniju možete naći jela poput pašticade, Purgera burgera, gregade od brancina i, naravno, street sarmu koja se u Marketu ne poslužuje u pecivu, već u tanjuru s posebnim pireom. Poslije 17 sati u ponudi su tacosi s paprikašem, sarmom i pašticadom i već spomenuti Purger burger koji je u ponudi cijeli dan. Poanta je, kaže Fran, da ljudi navečer uz piće jedu nešto jednostavnije, laganije i da to mogu podijeliti s prijateljima. Što se tiče pića, u ponudi je, između ostalog, devet koktela od kojih je Fran osmislio tri, a posebno ističe T&T Infused Gin & Tonic u kojem koristi infuzirani gin s hibiskusom, korijanderom, kardamomom i bobicama borovice.
Pristupačne cijene
Cijene su zaista pristupačne pa ćete, recimo, dvije sarme s pireom, što je medium porcija, platiti 38 kuna, a za tri sarme morat ćete izdvojiti 8 kuna više. Tagliatelle s pilećim paprikašem su 42 kune, tacose ćete platiti između 28 i 36 kuna, a pašticadu s domaćim njokima od mrkve, krumpira ili povrća 68 kuna. Najskuplje jelo je gregada od brancina koja košta 72 kune, a u ponudi je i juha od bundeve i štrudla od voća. Gin tonic platit ćete 28 kuna, a bit će vam poslužen sa svjetlom koje se stavlja ispod čaše, što vizualno izgleda jako efektno.
Market je otvoren od ponedjeljka do četvrtka od 11 do 23 sata, petkom i subotom radi do 2 ujutro, a nedjeljom od 10 do 18 sati. U planu im je vikendom u ponudu staviti i doručak koji bi se posluživao od 10 do 12:30 sati. Već su polako krenuli i s pripremama za Advent, na kojem će biti na dvije lokacije – Fuliranju i Ledenom parku. Fran nam nije htio otkriti što će ove godine ponuditi na kućicama, ali najavio je da je u planu nešto novo. Do tada, Market Bistro & Bar u Gundulićevoj 13 mjesto je gdje se s prijateljima možete družiti u ugodnoj atmosferi i uživati u ukusnoj hrani.
Foto: Sanja Jagatić