Ovoga ljeta, zašto ne biste unijeli dašak egzotike u svoju kuhinju s osvježavajućim desertom? Predstavljamo vam mango tiramisu, kreaciju koja donosi ljetni štih klasičnom talijanskom desertu. Ovaj recept, koji smo pronašli na Instagram profilu @aymen, osvaja slojevima delikatnih piškota i kremastim mascarpone nadjevom, prožetim slatkim i osvježavajućim okusom manga.
Idealna kombinacija za sve ljubitelje slatkog, mango tiramisu savršen je izbor za vruće ljetne dane kada poželite nešto lagano, a opet neodoljivo ukusno. Pripremite se za novu omiljenu poslasticu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 50 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 24 piškota
- 2 velika žumanjka
- 50 g šećera
- 250 g mascarpone sira
- 150 ml vrhnja
- 150 g pulpe manga, za nadjev
- 200 g pulpe manga, za vrh
Priprema:
- U širokoj i plitkoj posudi pomiješajte mlijeko i kondenzirano mlijeko, pa to ostavite sa strane.
- Odvojite jaja. Ostavite bjelanjke sa strane i dodajte žumanjke u veliku zdjelu za miješanje. Dodajte šećer, a jaja i šećer mutite zajedno mikserom ili pjenjačom dok smjesa ne postane blijedožute boje i poveća volumen. Dodajte mascarpone sir i to umiješajte u smjesu žumanjaka dok se ne sjedini. Smjesa bi trebala izgledati gusto i glatko.
- U drugu posudu ili vrč dodajte hladno vrhnje. Mikserom ili pjenjačom tucite čvrsto vrhnje dok ne dobijete čvrstu smjesu. Dodajte tučeno vrhnje u smjesu s mascarponeom i miješajte ga silikonskom lopaticom dok se ne sjedini. Dodajte pulpu manga u smjesu s mascarponeom i upotrijebite silikonsku lopaticu kako biste je sjedinili. Smjesa bi trebala biti gusta i glatka.
- Umačite piškote u mlijeko brzim potezima, dva ili tri puta, a zatim ih poredajte u posudu. Izrežite ih malo ako je potrebno da popunite sve praznine u kalupu.
- Napravljenu kremu od mascarpone rasporedite po piškotama u debljem sloju, a potom dodajte još jedan sloj namočenih piškota na mascarpone kremu. Na vrh dodajte ostatak mascarpone kreme i ravnomjerno je rasporedite.
- Ostavite da odstoji u hladnjaku oko sat vremena, zatim prelijte pulpu manga po vrhu i nagnite posudu tako da se pulpa manga raširi na strane i potpuno prekrije vrh. Svoj mango tiramisu ostavite u hladnjaku najmanje 4-6 sati, a najbolje preko noći, da se stisne.
Pripremu možete pogledati i u videu u nastavku:
Foto: iStock, Instagram (@aymenacooks)