Malinasto-čokoladna torta koju jedva čekamo probati

Malinasto-čokoladna torta koju
jedva čekamo probati

torta-malina-3

Zimski dani pretpostavljaju da smo duže zatvoreni u našim domovima, da ćemo odmah nakon posla produžiti kući i ostatak večeri provesti zabundani na kauču. I dok je to odlična opcija, za dobru seriju ili film treba nam i neka fina delicija. Više vremena imamo za isprobavanje novih recepata, a ovaj se našao na vrhu naše liste čim smo ga vidjeli.

Malinasto-čokoladu tortu pronašli smo na blogu Torta, pinjur, pjat, blogerice Julije Beroš. Kiselkasti mousse od maline savršeno će se složiti s ganachem od čokolade i korama od badema, a osim finih okusa koje skriva u svakoj svojoj kriški, torta izgleda prekrasno. Predlažemo da ju probate čim prije – recept donosimo u nastavku.

torta-malina-2

Torta s malinom i čokoladom (za tortu promjera 18 cm)

Dacquoise od badema

2 kore promjera cca 16 cm
3 bjelanjka
prstohvat soli
125 g šećera
125 g mljevenih blanširanih badema*
12 g škrobnog brašna

Bjelanjke i prstohvat soli tucite. Postupno dodavajtete šećer i sve smiksajte u “soft peak” snijeg (snijeg mekanih vrhova). Špatulom umiješajte bademe pomiješane sa škrobnim brašnom; stavite sve u dresir vrećicu s okruglim nastavkom promjera 1 cm. Istiskujte smjesu u obliku puža počevši od sredine. Napravite krug promjera cca 16 cm.

Na isti način napravite još jedan krug.

Stavite kore u prethodno zagrijanu pećnicu, opcija ventilator na 160°C – 20 min. Ako nemate opciju ventilatora – pokušajte smjestiti obje kore na papir za pečenje na dijagonalno suprotne krajeve papira – na obrnutu stranu lim za pečenje i pecite na 180°C – 20 min

Kore će se pečenjem malo raširiti, zato ih nakon pečenja, dok su još vruće, obrežite na promjer 16 cm. Obrezivanje ćete najlakše napraviti ako napravite krug od kartona promjera 16 cm, stavite ga na koru i nožem ili rezačem za pizzu prijeđete preko kore po mjerama tj. obodu kruga. Na isti način vam može poslužiti i mali podložak za tortu tog promjera ili kakav poklopac od neke male zdjelice. Okrajke maknite kad se kora potpuno ohladi.

torta-malina-4

Ganache

250 g gianduia čokolade**
150 g vrhnja za šlag
20 g maslaca

Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Ostavite minut da tako stoji pa žlicom izmješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte maslac i nastavite miješanje dok se ne rastopi i umiješa. Ostavite sve da se ohladi i dok ne bude strukture kao nutela na sobnoj temperaturi.

Polovicom ganachea premažite prvu koru, lagano pritisnite drugom korom na koju rasporedite ostatak ganachea. Ako vam je ganache dovoljno ohlađen ovo možete napraviti bez ikakvog kalupa, ako vam nije dovoljno ohlađen stavite kore u kalup.

(Kalup za ovakvo punjenje možete napraviti od mekanih plastičnih podmetača za tanjure za na stol, odrežite ih po duljini na trake visine 5 cm i stavite oko kora, spojeve učvrstite ljepljivom trakom s vanjske strane)

Nafilane kore stavite u led da se čokolada stegne i bude čvrsta i da cijeli proces izrade torte – kraće traje.

torta-malina-1

Mousse od malina

Pire od malina:
350 malina
80 g vode

Sve zajedno prokuhati, ispasirati maline kroz sitno sito i izvagati dobivenu smjesu. Trebamo 250 g propasiranih malina, ako imate više, iskuhajte malo, a ako imate manje- dolijte malo vode u njih.

250 g pasiranih malina
120 g šećera***
4 lista želatine (cca 7 g)
250 ml vrhnja za šlag

Želatinu otopite u hladnoj vodi.

Pire zagrijte do vrenja i dodajte mu ocijeđenu želatinu. Izmješajte da se želatina otopi u pireu. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, tik pred početak želiranja.

Vrhnje stucite u šlag. Lagano ga špatulom umiješajte u želirane maline. Izlijte otprilike pola dobivene smjese u okrugli silikonski kalup promjera 18 cm i stavite na 10-ak minuta u zamrzivač da se smjesa stegne.

Nakon 10-ak minuta na smjesu stavljamo ranije pripremljen insert i preostalim mousseom od malina (pomoću dresir vrećice) popunjavamo bočne stranice kalupa.

Moussea će vam vjerojatno biti viška – napunite čaše njime, ohladite ga i pojedite dok čekate na tortu.

Tortu stavite u zamrzivač i ostavite da se skroz zaledi. Ovo je potrebno da biste je cijelu i bez oštećenja izvadili iz silikonskog kalupa.

Tortu po želji, možete preliti mirror glazeom – ja sam moju pokušala preliti glazurom obojanom pireom od malina – na način da sam dodala 3 žlice pirea u polovicu količine glazure – ali nisam baš zadovoljna prelijevanjem i time kako mi je uspjelo (bolje rečeno, nije uspjelo!)

Jednako lijepa će biti i ako je ne budete ničim prelijevali – jednostavno ju ukrasite neprskanim jestivim cvjetićima, puslicama, macaronsima, svježim malinama, strugotinama čokolade i dr.

torta-malina-5

* Ne morate koristiti isključivo blanširane bademe za ove kore, one se mogu napraviti i sa neblanširanim bademima isto kao i sa orasima ili lješnjacima.

** Gianduia čokoladu možete zamijeniti mliječnom ili noisette čokoladom ali tada nemojte dodavati maslac u kremu jer su one mekše od profesionalne gianduia čokolade

*** nakon što dodate šećer u maline- probajte smjesu- možda će vama trebati više šećera, ja volim da je blago kiselkasto

Foto: Torta, pinjur, pjat

Učitati još
Zatvori