Sezona je jagoda
Sezona jagoda je na vrhuncu, pa smo tu proljetnu poslasticu odlučili iskoristiti za izradu zdravih i hranjivih zobenih pločica. Sjeckane jagode pečenjem se pretvaraju u sočan pekmez koji se savršeno sljubljuje s hrskavim zobenim pahuljicama obogaćenim maslacem i mljevenim đumbirom. Budući da su jagode prirodno slatke, možete dobiti savršen slatkiš bez dodavanja velike količine rafiniranog šećera. Ujedno su odličan izvor vitamina C i pridonose vašem dnevnom unosu vlakana, pa u kombinaciji sa zobi čine savršen odabir za zdrav doručak, užinu ili lagani desert.
Maslac slobodno zamijenite kokosovim uljem, a pšenično brašno heljdinim kako bi dobili još zdravije veganske i bezglutenske slatke pločice.
Recite ‘dobro jutro’ hrskavim i zdravim pločicama od jagoda i zobenih pahuljica. Ovaj proljetni slatki sendvič, kako smo ga nazvali, sastoji se od kore sa zobenim pahuljicama, pekmeza od jagoda i mrvičaste smjese na vrhu.
SASTOJCI ZA KALUP DIMENZIJA 28×17 CM
1 šalica zobenih pahuljica
1/2 šalice oštrog brašna
1/3 šalice šećera + 1 žlica šećera
1/4 žličice soli
1/4 žličice mljevenog đumbira
6 žlica maslaca
2 šalice sitno sjeckanih jagoda-PG BZ Arka naša i OPG Mihael Valentić
1 žličica gustina
1 žlica soka od limuna
PRIPREMA
1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a kalup dimenzija 28*17 cm obložite papirom za pečenje.
2. U posudi pomiješajte zobene pahuljice, brašno, šećer, sol i đumbir.
3. Rastopite maslac, dodajte ga u smjesu od zobenih pahuljica i dobro promiješajte.
4. Pola šalice dobivene smjese odvojite sa strane, a ostatak utisnite u pripremljeni kalup s papirom za pečenje.
5. Jagode sitno nasjeckajte.
6. Polovicu nasjeckanih jagoda rasporedite po smjesi od zobenih pahuljica, po njima ravnomjerno rasporedite žličicu gustina, žlicu soka od limuna i pola žlice šećera.
7. Dodajte drugu polovicu jagoda te ih pošećerite s još pola žlice šećera.
8. Na vrh ravnomjerno rasporedite pola šalice smjese od zobenih pahuljica koju ste ostavili sa strane.
9. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta.
10. Prije serviranja dobro ohladite.