Za sve ljubitelje maka donosimo recept za nešto drukčiju makovnjaču
Za sve ljubitelje maka donosimo recept za nešto drukčiju makovnjaču

Za sve ljubitelje maka donosimo recept za
nešto drukčiju makovnjaču

Makovnjača, poznata po svojoj bogatoj povijesti i ukusnoj kombinaciji sočnog tijesta i punjenja, predstavlja klasiku među slasticama. Ova tradicionalna poslastica često se povezuje s blagdanima i obiteljskim okupljanjima. Ako ste ljubitelj maka, zašto ne biste isprobali nešto drukčiji verziju makovnjače?

Recept smo pronašli kod food blogerice Tatijane Bogojević koja je napravila križanac cimet rolica i makovnjače. Ova jedinstvena verzija predstavlja osvježavajući pogled na tradicionalni recept. Kroz igru oblika, tekstura i okusa, mak rolice pravo su umjetničko djelo u svijetu slatkih užitaka. Evo recepta…

mak rolice

Mak rolice

Tijesto:

  • 300 ml toplog mlijeka
  • 30 g svježeg kvasca
  • 4 žličice šećera
  • 2 jaja
  • 600 g brašna
  • prstohvat soli

Kada sve to zamijestite, dodajte još 125 g omekšalog maslaca i mijesite tijesto dok se lijepo ne sjedini. Ostavite da naraste.

Za mak nadjev:

  • 600 g mljevenog maka
  • 250 g šećera
  • 2 vanilija šećera

Sve sastojke sjedinite i prelijte s 250 ml vrelog mlijeka.

Naraslo tijesto staviti na radnu površinu, razvući i premazati makom. Urolati pa podijeliti na 12 dijelova. Koristiti konac da razdvojite rolice. Poredajte u lim za pečenje koji ste premazali maslacem i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta. Tople ih možete premazati s malo otopljenog maslaca i meda.

Na kraju sjedinite:

  • 50 g šećera
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 170 g krem sira

Umutiti pjenasto maslac i šećer pa dodati sir i premazati rolice.

Foto: iStock i Instagram (bez_praha_roga_jednoroga)

Učitati još
Zatvori