Makovnjača, poznata po svojoj bogatoj povijesti i ukusnoj kombinaciji sočnog tijesta i punjenja, predstavlja klasiku među slasticama. Ova tradicionalna poslastica često se povezuje s blagdanima i obiteljskim okupljanjima. Ako ste ljubitelj maka, zašto ne biste isprobali nešto drukčiji verziju makovnjače?
Recept smo pronašli kod food blogerice Tatijane Bogojević koja je napravila križanac cimet rolica i makovnjače. Ova jedinstvena verzija predstavlja osvježavajući pogled na tradicionalni recept. Kroz igru oblika, tekstura i okusa, mak rolice pravo su umjetničko djelo u svijetu slatkih užitaka. Evo recepta…
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Mak rolice
Tijesto:
- 300 ml toplog mlijeka
- 30 g svježeg kvasca
- 4 žličice šećera
- 2 jaja
- 600 g brašna
- prstohvat soli
Kada sve to zamijestite, dodajte još 125 g omekšalog maslaca i mijesite tijesto dok se lijepo ne sjedini. Ostavite da naraste.
Za mak nadjev:
- 600 g mljevenog maka
- 250 g šećera
- 2 vanilija šećera
Sve sastojke sjedinite i prelijte s 250 ml vrelog mlijeka.
Naraslo tijesto staviti na radnu površinu, razvući i premazati makom. Urolati pa podijeliti na 12 dijelova. Koristiti konac da razdvojite rolice. Poredajte u lim za pečenje koji ste premazali maslacem i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta. Tople ih možete premazati s malo otopljenog maslaca i meda.
Na kraju sjedinite:
- 50 g šećera
- 50 g omekšalog maslaca
- 170 g krem sira
Umutiti pjenasto maslac i šećer pa dodati sir i premazati rolice.
Foto: iStock i Instagram (bez_praha_roga_jednoroga)