Kada je riječ o Majčinom danu, onda sve mora biti u znaku ljubavi, pažnje i posvećenosti mamama. Sve male geste koje bi mogle usrećiti te divne žene, danas se mogu okupiti u jedan magičan dan ispunjen njihovim osmijehom. I vrijedi samo jedno pravilo, ne možete pretjerati s pažnjom. Sjetite se samo koliko su nam majke tijekom života posvetile vremena, truda, energije i pažnje, stoga ovaj dan posvećen upravo njima, mora biti jedinstven i obavijen snažnim emocijama.
Ono što će još više od poklona mame učiniti sretnima jesu trenuci i posvećenost pa slobodno dozvolite mašti da se razigra i cijeli dan ispuni gestama i sitnicama za koje ste sigurni da ih mama voli.
Zasigurno vam je jedan od rituala nedjeljnji ručak kod mame pa je zato danas prilika da zamijenite uloge. Mame neka danas odmaraju i uživaju u vašim delicijama.
Ukoliko nemate ideju kako iznenaditi mamu, donosimo prijedlog menua koji će mame obožavati. Pripremite im nekoliko slijedova slasnih delicija i uživajte u sreći na maminom licu.
Juha od brokule, piletine i bosiljka
SASTOJCI
- 1 veliki bijeli luk
- 1 veliki krumpir, oguljen
- 350 bijelog pilećeg mesa
- 3 štapića celera
- 2 žlice maslinovog ulja, plus ekstra za dodatak
- 1 glava brokule oko 375 g
- 2 češnja češnjaka, oguljena i usitnjena
- 25 g svježeg bosiljka
POSTUPAK
Izrežite luk na pola kroz korijen i skinite smeđu kožu s obje polovice. Nasjeckajte bijelo meso. Ogulite i nasjeckajte krumpir, a zatim grubo nasjeckajte celer.
Zagrijte ulje u velikoj tavi do srednje topline. Dodajte sjeckani luk, krumpir i celer. Kuhajte, povremeno miješajući, 5-10 minuta ili dok povrće ne počne izgledati prozirno. Dodajte meso.
U međuvremenu, brokulu odrežite s deblje stabljike i prepolovite velike cvjetove. Nasjeckajte stabljiku na male komadiće. Dodajte brokulu, sjeckane stabljike i češnjak. Smanjite toplinu i pirjajte 10 minuta.
Dodajte većinu bosiljka i peteljke, uštedite nekoliko lijepih listova za ukras. Miksajte juhu u blenderu sve dok ne bude glatka. Vratite juhu u praznu posudu i provjerite je li dovoljno začinjena.
Za posluživanje juhu je potrebno zagrijati, a zatim ulijte u zdjelice.
Sipajte malo ulja, ako želite, i ukrasite lišćem bosiljka. Poslužite uz kruh.
Pečeni losos u bijelom umaku
SASTOJCI
- lososov file
- sol i crni papar
- 1 žličica maslinovog ulja
- 1 žličica sitno sjeckanog peršina
- 1 mali luk
- 1/4 šalice svježeg limunovog soka (od 2 srednja ili 1 velikog limuna)
- 1/4 šalice suhog bijelog vina (kao što je chardonnay ili pinot grigio)
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- 1/2 šalice maslaca, izrezanog na 8 komada
POSTUPAK
Složite file lososa na papir za pečenje u protvanu, posolite i popaprite, a vrhove natrljajte uljem. Peći nepokrivenog na 200 stupnjava tijekom 10-15 minuta (ovisno o debljini lososa).
U maloj tavi za umak, kombinirajte 1/4 šalice fino narezanog luka, 1/4 šalice soka od limuna, 1/4 čaše vina i pirjajte na srednjoj vatri dok se ne smanji na gustu smjesu (7-8 min).
Umutite vrhnje za kuhanje pa smanjite na nisku temperaturu i polako umutite maslac.
Dodajte 1/4 žličice soli i uklonite s topline. Pokrijte poklopcem kako bi jelo ostalo toplo dok ne budete spremni za posluživanje.
Torta od pistacije i medenog sladoleda
Za sladoled od meda
- 250 ml meda + 2 čajne žličice za posipanje
- korica i sok od 1 limuna
- 50 g maslaca
- 2 cijela jaja i 1 žumanjak
- 450 ml grčkog jogurta
Za spužvasti dio od pistacije
- 200 g oljuštenih pistacija, plus dodatak za posipanje
- 1 žličica šećera
- 150 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 3 velika jaja
- 50 g mljevenih badema
Stavite 175ml meda s limunovim sokom, maslacem, jajima i žumanjkom u malu posudu. Miješajte na srednjoj toplini 5 minuta, dok se ne zgusne.
Umiješajte koricu od limuna, zatim maknite s vatre, prekrijte s folijom i ohladite.
Promiješajte grčki jogurt kako biste uklonili eventualne grudice grudice, a zatim ga pomiješajte s ohlađenom mješavinom meda. Ulijte u posudu od 1 litre, dodajte na vrh 50ml meda i zaledite na tri sata.
Zagrijte pećnicu na 160 °C. Podmažite kalup. U procesoru hrane, mljeti 150g pistacija i šećer u prahu, dok ne dobijete praškastu konzistenciju. ‘Istucite’ maslac i šećer u prahu zajedno sve dok smjesa ne postane blijeda i pahuljasta. U nju dodajte jaje, jedno po jedno, sve dok smjesta ne postane glatka. U nju naposljetku dodajte preostale pistacije i mljevene bademe i prelijte ju u kalup. Pecite 40 minuta do zlatne boje elastične na dodir. Zatim ohladite u hladnjaku.
Za sastavljanje kolača, odmrznite smrznuti sladoled od meda 15 minuta ranije, zagrabite kuglice sladoleda i rasporedite ih po kolaču. Zatim dodajte drugi sloj biskvita. Omotajte folijom i zamrznite na 3-4 sata. Uklonite 15 minuta prije posluživanja kako bi kolač omekšao. Razbacajte preostale pistacije i nanesite med. Narežite i poslužite.
Foto: Instagram, Unsplash, Pexels