Maja Bučić, osnivačica brenda Plant Punk, podijelila je s nama recept za najfiniju jesensku juhu
Maja Bučić, osnivačica omiljenog delivery only brenda vegetarijanske hrane Plant Punk podijelila je recept za najfiniju jesensku juhu.
Da me pitate što u jesen najviše volim vidjeti na svom tanjuru, odgovor bi vjerojatno glasio ukusnu i krepku, nutritivno bogatu krem juhu i fini topli tostirani kruh koji nudi spoj hrskave korice i mekane unutrašnjosti. Nakon ljeta koje je tražilo hlađenje i hidrataciju, unos minerala kroz fine hrskave i sočne salate i puno voća i povrća, jesen je period koji voli toplu hranu na žlicu i pune zaokružene okuse. Obožavam onaj ugodan osjećaj u trbuhu kada svome tijelu i duhu priuštim pravi i izvorni comfort food.
Ukusna i zdrava jela
Plant Punk sam stvorila vođena upravo tim osjećajem, dobrom energijom koju osjetiš kada pojedeš obrok koji ti potpuno odgovara. Zato Plant Punk nudi zdrava, ukusna jela koja pružaju cjelodnevnu energiju, a baziraju se na žitaricama i povrću.
Hrana koju pripremamo nije namijenjena samo veganima ili vegetarijancima već svim zaposlenim ljudima koji uslijed modernog tempa života nemaju vremena za pripremu svih obroka u danu, a žele se dobro hraniti. Plant Punk je delivery only brand i jako me veseli što na ovaj način dolazimo u brojne urede i domove.
Uz finu i zdravu hranu iz Plant Punka, kroz obroke koje pripremate kod kuće, u svoju prehranu svakako dodajte još sezonskog povrća. Naš organizam u različitim godišnjim dobima ima pojačanu potrebu za različitim namirnicama, a povrće je izrazito sezonska hrana. To jednostavno praćenje prirode u njezinim ciklusima nosi u sebi neku mudrost koja nam jako godi i čini dobro.
Ako želite učiniti nešto dobro i lijepo za sebe, pripremite ovu brzu i finu juhicu s toastom kakve volimo i pripremamo i mi u Plant Punku. Evo recepta:
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Kremasta juha od bundeve i toast s mozzarellom i špinatom
Sastojci za juhu:
1 žlica masti / ulja / maslaca
1 srednje veliki crveni luk
1 kg Hokkaido bundeve
1 lovorov list
800 ml temeljca od povrća ili vode
2 žlice kiselog vrhnja / slatkog / veganskog vrhnja
sol
papar
muškatni oraščić
Priprema:
Bundevu očistiti i narezati na kocke. Staviti u ugrijanu pećnicu i peći na 200°C. Izvaditi nakon 25 min. Volim zdrave masti pa pečem i pripremam najčešće na svinjskoj masti i maslacu. Ako želite vegansku opciju, onda zamijenite za kokosovo ili suncokretovo ulje. Na odabranoj masnoći i srednje jakoj vatri dinstati luk narezan na sitne kockice. Kad je luk gotov, dodati pečenu bundevu i dinstati uz miješanje još 5 min. Zatim dodati lovorov list, temeljac, sol, papar i muškatni oraščić. Kuhati još 5 min. Štapnim mikserom izblendati sve do kremaste teksture. Kušati i dodatno začiniti po potrebi i vlastitom guštu te pri serviranju dodati vrhnje.
Sastojci za toast:
1/8 focaccie ili 2 šnite ukusnog kruha
1/2 mozzarelle
1/4 šalice mladog špinata
1 žlica maslaca
Priprema:
Na slaboj do srednjoj vatri ugrijati tavu i dodati maslac. Paziti da se maslac otopi ali da ne izgori. Focacciu prerezati i staviti grijati prvo unutrašnju stranu, dakle kora mora biti prema gore. Kada dobije zlatnu koricu, okrenuti. Na tu ugrijanu stranu dodati špinat i mozzarellu. Preklopiti i tostirati s obje strane na tavi dok se mozzarella ne otopi.
Uživajte u finoj jesenskoj krem juhi i dobar tek!
Foto: Plant Punk