Lucija Bilandžić Matić: Tart s marelicama i frangipane kremom
Lucija Bilandžić Matić: Tart s marelicama i frangipane kremom

Lucija Bilandžić Matić: Tart s
marelicama i frangipane kremom

U srcu sezone omiljenih marelica, nema što se od njih ne radi. Domaći pekmezi i džemovi, knedle, pite i kolači.. Teško je odoljeti, a pogotovo kada slasticu pripremimo u kućnoj radinosti, pa i cijela kuća zamiriše po voću i šećeru! Ovih dana radimo tart s marelicama i frangipane kremom – lagan, jednostavan i savršeno ukusan! Razveselite ukućane, prijatelje – ili jednostavno sami sebe! 🙂

Tart s marelicama i frangipane kremom

Recept

tijesto

  • 160 gr brašna
  • 1/4 žličice soli
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 115 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice ledene vode

— oko 2 žlice pekmeza od marelica za premazati koru —

frangipane

  • 115 g maslaca sobne temperature
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 125 g mljevenih badema
  • 2 žlice brašna

— 8 marelica narezanih na kriške za vrh —

Postupak

  • Prvo radimo tijesto. U brašno umiješamo šećer i sol pa dodamo hladno narezani maslac. Miješamo u mikseru ili ručno. Dodajemo jaje, ekstrakt vanilije i vodu – miješamo dok se ne sjedini. Tijesto zamotamo u plastičnu foliju i stavimo u hladnjak na 1 sat.
  • Za frangipane, u zdjeli (najbolje mikserom) umutimo maslac sa šećerom dok smjesa ne postane kremasta. Dodajemo jaje jedno po jedno, zatim ekstrakt vanilije pa mljevene bademe i brašno.
  • Razvaljamo tijesto u oblik pleha kojeg koristimo (može i u formu galette) – ispikamo vilicom i premažemo tankim slojem pekmeza od marelica. Ravnomjerno rasporedimo frangipane i na vrh posložimo kriške marelica – lagano ih utisnemo u frangipane.
  • Pečemo na 180C 30-40 minuta dok ne porumeni. Kad se ohladi, posipamo šećerom u prahu.
  • Jedemo do iznemoglosti – toplo i hladno.

Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača. 

Foto: Mateja Vrčković

Učitati još
Zatvori