Savršen obrok za vruće dana, kada nam se ne pali pećnica i ne provodi sate u kuhinji, najčešće bude neka jednostavna salata. Pripremajući salatu za ručak uvijek težimo tome da bude zdrava, s domaćim i lokalnim sastojcima, ali i da bude ukusna i kreativna. Ova ljetna salata donosi savršen spoj osvježavajućih okusa i nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Spajajući neke, na prvu nespojive namirnice, dobili smo bogatu, nježnu a laganu i svježu salatu koja je idealna za sve vruće dane.
Savršena ljetna salata
Sastojci:
- tikvice
- grašak
- feta
- menta
- bučine sjemenke
- dinja
- limun – korica i sok
- maslinovo ulje
Postupak:
- Grašak blanširamo u kipućoj slanoj vodi. Tikvice bacimo na tavu na toplo maslinovo ulje, a kad dobiju smeđu koricu dodamo procijeđeni grašak i bučine sjemenke. Sotiramo 5 minuta da sve sjedini pa pustimo da se malo ohladi.
- U međuvremenu narežemo dinju.
- Na veliki tanjur stavimo tikvice i grašak na koje razmirvimo fetu i dodamo listiće svježe mente te stavimo dinju na drugu stranu tanjura. Po svemu naribamo koricu limuna i poškropimo limunovim sokom. Poslužimo kao prilog ili jedemo samo kao obrok.
Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača.
Foto: Mateja Vrčković