Lucija Bilandžić Matić: Naan pogačice i baba ganoush namaz savršena su kasnoljetna kombinacija
Večernja okupljanja i druženja najslađa su u kasno ljeto, kada se cijelo društvo vrati s mora i međusobno razmjenjuje svoje avanture i dojmove. Za takve večeri koje su upravo pred nama, donosimo vam ideju za slastan snack koji će se pojesti u rekordnom roku. Vruće, meke naan pogačice premazane mješavinom začina po vašoj želji kombiniramo s baba ganoush namazom. Sezonski patlidžani te svježina mente, češnjaka, peršina i limuna savršeno će se stopiti s pogačicama, a svi će tražiti recept!
Naan pogačice
Sastojci:
- 250 g običnog brašna
- 1 velika žlica ulja po želji (maslinovo, sjemenke grožđa…)
- 2 velike žlice grčkog jogurta
- 3.5 g suhog kvasca (pola vrećice)
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- pola žličice praška za pecivo
- pola šalice mlijeka, mlakoga
Postupak:
- Stavite brašno u veliku zdjelu za miješanje. U sredini napravite udubinu pa u nju dodajte žlicu ulja, jogurt, kvasac, šećer, sol i prašak za pecivo. Ako imate mikser, stavite na laganu brzinu ili prstima sjedinite sastojke dok ne nalikuju mrvicama, a zatim polako dodajte mlako mlijeko – miješajte dok se ne sjedini u tijesto. Na početku će biti jako ljepljivo. U mikseru miješajte na većoj brzini ili pobrašnite ruke i mijesite tijesto oko pet minuta – tako da dobijete okruglu kuglu. Žličicom ulja utrljajte vanjski dio tijesta i stavite ga u čistu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 60 do 90 minuta ili dok se ne udvostruči. Možete ga ostaviti i da se diže preko noći u frižideru.
- Nožem podijelite tijesto na 6 dijelova. Svaki dio razvaljajte u kuglicu pa spljoštite među dlanovima. Pospite brašnom i razvaljajte u oval veličine tave u kojoj ćete ga peći. Možete ga rastegnuti i rukama.
Stavite tavu na srednje jaku vatru i ostavite da se zagrije. Pecite jedan po jedan naan u tavi 30 do 40 sekundi s jedne strane ili dok se ne počnu stvarati mjehurići, zatim ga preokrenite i pecite drugu stranu približno isto vrijeme. - Naan premažite smjesom svježih začina po želji (list peršina, origano, timijan, ružmarin) i gheeja (ili običnog maslaca).
Baba Ganoush
Sastojci:
- 4 veća patlidžana
- 2 zgnječena režnja češnjaka
- naribana korica 1 limuna i 2 žlice limunova soka
- 75 ml maslinovog ulja
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 2 žlice nasjeckane mente
- sol i crni papar
Postupak:
- Patlidžane pecite na grillu ili u pečnici na 200 stupnjeva nekih 40ak minuta. Povremeno ih okrenite, sve dok im koža ne izgori i ne ljušti se, a meso ne omekša. Ostavite da se malo ohladi.
- Tople patlidžane ogulite i rukama razvucite mekano meso na dugačke tanke trake. Ocijedite u cjedilu najmanje sat vremena, po mogućnosti dulje kako bi se riješili što više vode.
- Stavite patlidžan u zdjelu srednje veličine i dodajte češnjak, limunovu koricu i sok, maslinovo ulje, pola žličice soli i dobro mljeveni crni papar. Promiješajte i ostavite patlidžan da se marinira na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena.
- Kada ste spremni za posluživanje, umiješajte peršin i mentu. Poslužite s toplim naan pogačicama.
Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača.
Foto: Mateja Vrčković