Neka su zanimanja zanimljivija od drugih, egzotičnija, intrigantnija. Pogotovo ako s njima nemate dodirne točke u nijednom polju i svaka stavka zvuči drugačije od vašeg radnog dana. Jedno od njih je master blender i označava pojedinca koji odlučuje o sastavu visokokvalitetnih alkoholnih pića, kao što su primjerice rum ili whiskey. Nos master blendera zaslužan je za nove kreacije koje s vremenom na tržištu mogu postizati astronomske iznose i koji je ključna osoba u proizvodnji.
Lorena Vasquez – master blenderica ruma
Na ekskluzivnoj večeri u zagrebačkom restoranu Noel, razgovarali smo s Lorenom Vasquez, master blendericom brenda Ron Zacapa, koja kontinuirano podiže ljestvicu kvalitete ruma na svjetskoj razini. Nikaragvanka po rođenju, nakon dobivene diplome iz kemije, tehnologije hrane i poslovne administracije, Vasquez se udala za Gvatemalanina i preselila se u novu domovinu te započela s radom u Zacapi. Potaknuta urođenom strašću za mirisima i okusom te potragom za savršenstvom, njezina karijera napredovala je brzo. Danas je jedna od malobrojnih ženskih master blendera na svijetu koja iza sebe ima karijeru dugu 33 godine.
1. Jedna ste od rijetkih žena u master blender profesiji, uglavnom rezerviranoj za muškarce. Kako navigirate kroz dominantnu mušku scenu?
Na početku je bilo jako teško jer je Latinska Amerika mačističko društvo i trebalo je proći određeno vrijeme da se snađem, nađem svoje mjesto pod suncem. No danas više nemam takvih problema, u tvrtki je zaposleno još nekoliko žena, od kojih su neke moje naučnice, tako da polako mijenjamo sliku o ovoj profesiji. Radeći svoj posao poučavam te kao mentor pomažem u stvaranju novih generacija master blenderica.
2. Što je točno potrebno da bi osoba postala master blender?
Prvenstveno su potrebna tehnička znanja, poput znanja iz područja kemije i tehnologije hrane. Nakon toga važna je sklonost prema okusima i aromama, da ih možete prepoznati, raščlaniti. A treće, i možda najvažnije, je strast prema ovom poslu koji je jako zahtjevan i iziskuje puno vremena. Ako nema strasti postaje iznimno teško obavljati ga.
3. Jeste li vi izabrali svoju karijeru master blendera ili je karijera izabrala vas?
Mislim da me sve, cijeli moj život vodio k ovoj profesiji u svijetu ruma. Još kao mala djevojčica sam voljela istraživati arome i okuse, to me oduvijek privlačilo. Prvo sam upisala studij farmacije, no ubrzo sam shvatila da me to ne zanima koliko i kemijski procesi u proizvodnji hrane. I taj sam poziv odlučila slijediti. Doveo me u Gvatemalu, u industriju piva, a tek kasnije u područje ruma. I tu sam sada već 33 godine.
4. Kako izgleda vaš svakodnevni posao, ako bi ga morali opisati nekome tko nije upoznat s procesom?
Nekako se smatram “anđeom čuvarem” ruma. Moram kontrolirati svaki korak u proizvodnji, nadgledati sve etape, kako bi na kraju dobili uvijek savršen proizvod. Tijekom procesa dozrijevanja miješaju se različiti rumovi koji su odležali u različitim hrastovim bačvama iz četiri francuske šume.
5. Koji je vaš najdraži blend i na koji ga način najrađe pijete?
Nemam svoj favorit, on se mijenja ovisno o situaciji i trenutku. Svaki ima svoju ulogu, primjerice volim uživati u koktelima s rumom s prijateljima ili čistom rumu uz jelo.
Foto: Petar Santini