Putovanja pružaju veliku radost putoholičarima, a osim što su idealan način za provesti godišnji odmor i zabaviti se, ona nam pružaju sjajna iskustva i znanje.
Osim kulture, povijesti i običaja, na putovanjima se upoznajemo i s autentičnom kuhinjom koja nam otvara posve nove vidike i načine za kombiniranje namirnica.
Globalizacijom su se namirnice i jela tipična za pojedine gradove i države raširila po cijelom svijetu te su dobila nove, nadograđene i drugačije inačice. No, ukoliko ste znatiželjni oko toga kako to izgleda autentični zalogaj iz Španjolske, onda ćete se zasigurno zaputiti na jug Europe i uživati u svom gastro istraživanju. Ili vas zanima kakve to mješavine okusa pripremaju u Skandinaviji, zasigurno ćete posegnuti za gastro kutićima u Švedskoj, Finskoj ili Danskoj.
Gdje god putovali, važno je upoznati se sa specifičnostima toga kraja jer upravo su ti detalji, najljepša i najdragocjenija iskustva. Samo iz jelovnika, možete naučiti mnogo o načinu života, flori i fauni, navikama, geografskim specifičnostima, ali i filozofiji nekog kraja i lokalnog stanovništva. I to je uvijek dobra podloga za daljnje i detaljnije učenje o mjestu koje ste posjetili.
U nastavku smo izdvojili slasna jela koja su proslavila države u kojima su nastala i koja su postala prave zvijezde gastro atlasa.
Churros, Španjolska
Khachapuri, Rusija
Korvapuustit, Finska
Fish and Chips
Waffles, Belgija
Crepes, Francuska
Souvlaki, Grčka
Foto: Instagram