Guštate li na nekoj od najljepših hrvatskih plaža ili šetate užarenim ulicama glavnog grada, sigurni smo da uživate u mirisima i bojama ljeta, a gdje bolje okusiti sve blagodati sezone nego na obiteljskom ljetnom stolu. Baš zato je već dobro poznata ekipa iz Cvit Happensa u suradnji s hrvatskim gastro blogerom @hungry_mile za vas pripremila mali vodič kako aranžirati ljetni stol i koje delicije poslužiti. Iza objektiva stala je fotografkinja čiji Instagram profil @oprrosti sigurno već dugo pratite. Pa krenimo!
Tri koraka do savršeno dekoriranog ljetnog stola
Osim božanstvenih delicija, važno je i vizualno obogatiti stol. Slijedite ova 3 koraka kako bi svoje najbliže ostavili bez teksta.
1. korak
Kada odaberete poziciju stola, bilo da je riječ o terasi ili unutrašnjosti stana, dekorirajte zid. Ovaj korak sigurno nitko ne očekuje, a pružit će WOW efekt na prvi pogled. Glavni dekorater Cvit Happensa odlučio se za suhe listove palmi u razigranom stilu. Vi možete koristiti bilo koje suho bilje u vašoj okolini i odličan rezultat sigurno neće izostati.
2. korak
Inspirirani prirodnim stilom, dva glavna aranžmana pozicionirana su na rubove stola kako bi centar mogao biti iskorišten za posluživanje hrane. Odabrani su ružičasti i narančasti tonovi inspirirani zalaskom sunca. Kako bi dobili efekt prirodnog rasta, cvijeće režite na različite dužine. No, ključni korak za ljetnu rapsodiju je dodatak voća! O da, od ananasa, papaje, manga, kokosa do žutih limuna i omiljene lubenice. Sve što volite možete uklopiti u vaš aranžman iz snova.
Ako vam se ove upute ipak čine preteške, uvijek možete stvari pojednostaviti! Različito voće stavite u košarice i rasporedite po dužini stola, a između njih dodajte nekoliko visokih vaza ispunjenih cvijećem.
3. korak
Pleteni podmetači pružaju dojam opuštenosti i intimne atmosfere, savršene za malo obiteljsko okupljanje. No, kako biste ih vizualno podignuli obratite pozornost na detalje – lijepo ukrašen ubrus i cvijet pažnje za svakog gosta.
Bonus savjet – ako želite dodatno raznježiti vaše goste, ispod ubrusa dodajte karticu s posvetom koja sadržava par epiteta za osobu koju cijenite i volite. U ova doba svima treba ekstra ljubavi, zar ne?
Ljeto na tanjuru
Šareno – glavna vodilja kada je u pitanju hrana za ljetni stol. A onda su jednako važne i jednostavna i brza priprema, sa što više svježeg povrća i voća. Budući da ljetna sezona donosi obilje plodova koje čekamo cijelu godinu, trebamo ih maksimalno iskoristiti.
Pršut i dinja su omiljena kombinacija mnogih i savršen izbor za početak obroka, još kada se upotpune mini ražnjićima s mozzarellom i cherry rajčicama dobijemo savršeno ljetno predjelo.
Ražnjići, ali oni s piletinom, tikvicom i nekoliko boja paprika donijeli su šarenilo i na tanjur glavnog jela, a dodatni kolorit je dalo i obilje povrća u salati s kuskusom i svježim povrćem.
Bobicama je jednostavno nemoguće odoljeti, a svaki desert uz njih izgleda još bolje. Podloga od prhkog tijesta punjena mascarpone kremom uz puno finih bobica. Ništa manje nije važno i ono što je u čaši, a lažni Mojito (bez alkohola) je savršen izbor pića koje je svima za stolom lijepo, ali i osvježavajuće.
Cvjetni dizajn: Cvit Happens
Food styling: Mile Butorac
Fotograf: Matea Bakarić