![Znamo gdje ćete nakon povratka u Zagreb pojesti odličan ručak](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/pjimage-9.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Bijele-šparoge-pjena-od-brancina-crna-quinoa-ikra-od-pastrve-maslinovo-ulje-1080x810.jpg)
Etablirana chefica kuhinje zagrebačkog hotela Esplanade Ana Grgić Tomić u svojoj ljetnoj inačici jelovnika spaja osvježavajuće, pažljivo odabrane, svježe i vrhunske sastojke u fantastične sljedove koji su više nego dobar razlog za posjet restoranu Zinfandel’s i kultnoj terasi Oleander.
„Obožavam ljeto, sunce, tople zvjezdane večeri u gradu, raskoš aromatičnog bilja, svježu ribu, morske plodove te raznolikost i bogatstvo ponude voća i povrća. Ljeti zaista ima svega, a inspiracije ne nedostaje. Ovaj jelovnik nadahnut je Mediteranom. Stvarajući novu kolekciju, pomno sam birala sastojke i precizno ih spajala u privlačna, suvremena i, prije svega, ukusna jela. Posebnu pažnju posvetila sam održivosti i minimalnoj obradi da bi namirnice zadržale izvorni okus.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Poširane-školjke-sv.-Jakova-zelene-šparoge-ulje-od-bosiljka-krema-od-pečene-rajčice-1080x810.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Poširani-hlap-u-maslacu-od-vanilije-karamelizirana-mrkva-u-soku-od-naranče-aioli-od-soje-i-bazge-1080x810.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Poširani-list-beurre-blanc-od-limuna-i-verbene-tikvica-1080x810.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Rakovica-mladi-grašak-fluid-gel-od-šafrana-komorač-1080x810.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Škamp-mariniran-s-medom-i-citrusima-juha-od-limunske-trave-i-kokosa-mladi-špinat.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Kremasti-rižoto-s-koprivom-i-kremom-od-morskog-ježinca-1080x810.jpg)
Ribu i morske plodove poput hlapa, brancina, rakovice, hame, lista, morskih ježinaca i školjki sv. Jakova uzimam od dugogodišnjih isprobanih dobavljača, većinom od naših jadranskih ribara. Škampi,primjerice, već niz godina stižu iz podvelebitskog kanala, a ovaj put dolaze u mojoj interpretaciji s kokosom i limunskom travom i naprosto su božanstveni. Posebno me veseli što većina začinskog bilja koje upotrebljavam u pripremi jela dolazi iz našeg malog vrta na terasi Oleander. Ondje moj tim i ja pažljivo njegujemo bosiljak, timijan, mentu, ružmarin, lavandu i čili papričice, a vjerujem da upravo to daje jedinstvenu notu jelima. Sami pripremamo aromatizirano ulje od mrkve, korijandra i bosiljka, kao i našu posebnu začinsku morsku sol sa sušenim biljem.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Domaći-rezanci-s-tartufima-kozji-maslac-crumble-od-kozjeg-sira-1080x740.jpg)
Također sami radimo domaće krekere, vlastitu pastu, kao i foccaciu, uz koju poslužujemo domaći aromatizirani tučeni maslac, koji je pjenast i vrlo ukusan, te vrhunsko ekološko maslinovo ulje Nai 3.3 s Dugog otoka, nagrađeno brojnim certifikatima kvalitete. Podržavamo male proizvođače koji nas mogu pratiti svojom kvalitetom i isporukom. Tako, primjerice, pačja prsa koja sam u ovom jelovniku spojila s karameliziranom cikorijom i sirupom od porta dolaze iz OPG-a Orehovec iz Varaždina, janjetina koju pripremam uz poriluk i tart od ličkog krumpira i smeđeg maslaca stiže iz OPG-a Lika, dok kozji sir dolazi iz nagrađivanog OPG-a Ambient Park, ovaj put u kombinaciji s domaćim rezancima i aromatičnim ljetnim tartufima”,istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Lagano-pečena-hama-listovi-zelja-ulje-od-korijandera-krema-od-hrena-1080x810.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Cezar-salata--1080x810.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Juneći-biftek-aromatizirane-artičoke-sa-začinskim-biljem-ragout-od-lisičarki-i-shiitake-gljiva-1080x810.jpg)
Uz OPG Ambient Park Anu veže i jedno lijepo iskustvo: naime, prestižni Michelin nedavno je u Zagrebu u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Turističkom zajednicom Zagrebačke županije snimao svoj poznati serijal A Chef’s World koji se emitira na njihovu kanalu i Instagram profilu koji broji preko 2,4 milijuna pratitelja, a jedna epizoda posvećena je upravo hotelu Esplanade, chefici Ani Grgić Tomić, njezinu kulinarskom izričaju, poznatim Esplanadinim štruklima te OPG-u Ambient Park, njihovu imanju i izradi domaćeg kozjeg sira. „Bila mi je osobita čast što su odabrali upravo mene i hotel Esplanade da predstavimo Zagreb i spoj suvremene i tradicijske gurmanske ponude. Provela sam prekrasan dan s ekipom iz Michelina. Gospođe iz Pariza koje rade na projektu snimanja serijala bile su oduševljene onime što nudimo i načinom prezentacije. Vjerujem da je to izvrsna promocija za Zagreb kao gurmansku destinaciju, i to u svjetskim razmjerima. Biti dio toga osobita je čast i svakako puno znači”, dodala je Ana.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Bogata-krema-od-čokolade-jagode-curd-od-pjenušca-i-limuna-kandirani-limun-meringue-od-badema-1080x808.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Mousse-od-grožđa-panna-cotta-od-ružine-vodice-žele-od-tamnog-grožđa-crumble-od-kakaa-1080x742.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Zlevanka-od-kukuruza-i-maka-marmelada-od-crnog-ribizla-vanilija-svježe-bobice-1080x810.jpg)
„Restoran Zinfandel’s sa svojim suvremenim ozračjem i čarobnom terasom Oleander s koje se pruža pogled na grad predstavlja mjesto susreta i visoke gastronomije kojem se gosti rado vraćaju. U kombinaciji s Aninim inovativnim sljedovima te šarmantnim i profesionalnim osobljem, restoran je već dugi niz godina jedno od nezaobilaznih odredišta na gastronomskoj mapi grada. Da bi doživljaj bio potpun, pomno biramo vina i nastojimo gostima ponuditi one etikete koje savršeno zaokružuju iskustvo fine dininga, a najčešće se radi o vinima domaćih vinara koja se ističu svojom iznimnom kvalitetom, okusom i aromama”, naglasio je Stjepan Okun, Maître d‘ restorana Zinfandel’s.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Executive-Chef-Ana-Grgić-Tomić-Esplanade-Zagreb-Hotel-1080x1334.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Oleander-terasa-Esplanade-Zagreb-Hotel-1080x1620.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/08/Zinfandels-Restoran-VIP-1-1080x607.jpg)
Ponuda à la carte dostupna je svaki dan za ručak i večeru od 12 do 23 sata. Rezervacije stolova primaju se telefonom na 01 4566 644 ili e-poštom na zinfandels@esplanade.hr. Restoran se pridržava propisanih epidemioloških mjera u svim segmentima poslovanja i osobitu pažnju pridaje posebnim prehrambenim navikama gostiju, stoga su posebno označena jela prema halal standardima pripreme, vegetarijanska jela i ona koja ne bi trebala sadržavati gluten.
Foto: Arhiva hotela Esplanade