Znamo gdje ćete nakon povratka u Zagreb pojesti odličan ručak

Znamo gdje ćete nakon povratka u
Zagreb pojesti odličan ručak

Bijele šparoge, pjena od brancina, crna quinoa, ikra od pastrve, maslinovo ulje

Etablirana chefica kuhinje zagrebačkog hotela Esplanade Ana Grgić Tomić u svojoj ljetnoj inačici jelovnika spaja osvježavajuće, pažljivo odabrane, svježe i vrhunske sastojke u fantastične sljedove koji su više nego dobar razlog za posjet restoranu Zinfandel’s i kultnoj terasi Oleander.

Obožavam ljeto, sunce, tople zvjezdane večeri u gradu, raskoš aromatičnog bilja, svježu ribu, morske plodove te raznolikost i bogatstvo ponude voća i povrća. Ljeti zaista ima svega, a inspiracije ne nedostaje. Ovaj jelovnik nadahnut je Mediteranom. Stvarajući novu kolekciju, pomno sam birala sastojke i precizno ih spajala u privlačna, suvremena i, prije svega, ukusna jela. Posebnu pažnju posvetila sam održivosti i minimalnoj obradi da bi namirnice zadržale izvorni okus.

Poširane školjke sv. Jakova, zelene šparoge, ulje od bosiljka, krema od pečene rajčice
Poširani hlap u maslacu od vanilije, karamelizirana mrkva u soku od naranče, aioli od soje i bazge
Poširani list, beurre blanc od limuna i verbene, tikvica
Rakovica, mladi grašak, fluid gel od šafrana, komorač
Škamp mariniran s medom i citrusima, juha od limunske trave i kokosa, mladi špinat
Kremasti rižoto s koprivom i kremom od morskog ježinca

Ribu i morske plodove poput hlapa, brancina, rakovice, hame, lista, morskih ježinaca i školjki sv. Jakova uzimam od dugogodišnjih isprobanih dobavljača, većinom od naših jadranskih ribara. Škampi,primjerice, već niz godina stižu iz podvelebitskog kanala, a ovaj put dolaze u mojoj interpretaciji s kokosom i limunskom travom i naprosto su božanstveni. Posebno me veseli što većina začinskog bilja koje upotrebljavam u pripremi jela dolazi iz našeg malog vrta na terasi Oleander. Ondje moj tim i ja pažljivo njegujemo bosiljak, timijan, mentu, ružmarin, lavandu i čili papričice, a vjerujem da upravo to daje jedinstvenu notu jelima. Sami pripremamo aromatizirano ulje od mrkve, korijandra i bosiljka, kao i našu posebnu začinsku morsku sol sa sušenim biljem.

Domaći rezanci s tartufima, kozji maslac, crumble od kozjeg sira

Također sami radimo domaće krekere, vlastitu pastu, kao i foccaciu, uz koju poslužujemo domaći aromatizirani tučeni maslac, koji je pjenast i vrlo ukusan, te vrhunsko ekološko maslinovo ulje Nai 3.3 s Dugog otoka, nagrađeno brojnim certifikatima kvalitete. Podržavamo male proizvođače koji nas mogu pratiti svojom kvalitetom i isporukom. Tako, primjerice, pačja prsa koja sam u ovom jelovniku spojila s karameliziranom cikorijom i sirupom od porta dolaze iz OPG-a Orehovec iz Varaždina, janjetina koju pripremam uz poriluk i tart od ličkog krumpira i smeđeg maslaca stiže iz OPG-a Lika, dok kozji sir dolazi iz nagrađivanog OPG-a Ambient Park, ovaj put u kombinaciji s domaćim rezancima i aromatičnim ljetnim tartufima”,istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić.

Lagano pečena hama, listovi zelja, ulje od korijandera, krema od hrena
Cezar salata
Juneći biftek, aromatizirane artičoke sa začinskim biljem, ragout od lisičarki i shiitake gljiva

Uz OPG Ambient Park Anu veže i jedno lijepo iskustvo: naime, prestižni Michelin nedavno je u Zagrebu u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Turističkom zajednicom Zagrebačke županije snimao svoj poznati serijal A Chef’s World koji se emitira na njihovu kanalu i Instagram profilu koji broji preko 2,4 milijuna pratitelja, a jedna epizoda posvećena je upravo hotelu Esplanade, chefici Ani Grgić Tomić, njezinu kulinarskom izričaju, poznatim Esplanadinim štruklima te OPG-u Ambient Park, njihovu imanju i izradi domaćeg kozjeg sira. „Bila mi je osobita čast što su odabrali upravo mene i hotel Esplanade da predstavimo Zagreb i spoj suvremene i tradicijske gurmanske ponude. Provela sam prekrasan dan s ekipom iz Michelina. Gospođe iz Pariza koje rade na projektu snimanja serijala bile su oduševljene onime što nudimo i načinom prezentacije. Vjerujem da je to izvrsna promocija za Zagreb kao gurmansku destinaciju, i to u svjetskim razmjerima. Biti dio toga osobita je čast i svakako puno znači”, dodala je Ana.

Bogata krema od čokolade, jagode, curd od pjenušca i limuna, kandirani limun, meringue od badema
Mousse od grožđa, panna cotta od ružine vodice, žele od tamnog grožđa, crumble od kakaa
Zlevanka od kukuruza i maka, marmelada od crnog ribizla, vanilija, svježe bobice

Restoran Zinfandel’s sa svojim suvremenim ozračjem i čarobnom terasom Oleander s koje se pruža pogled na grad predstavlja mjesto susreta i visoke gastronomije kojem se gosti rado vraćaju. U kombinaciji s Aninim inovativnim sljedovima te šarmantnim i profesionalnim osobljem, restoran je već dugi niz godina jedno od nezaobilaznih odredišta na gastronomskoj mapi grada. Da bi doživljaj bio potpun, pomno biramo vina i nastojimo gostima ponuditi one etikete koje savršeno zaokružuju iskustvo fine dininga, a najčešće se radi o vinima domaćih vinara koja se ističu svojom iznimnom kvalitetom, okusom i aromama”, naglasio je Stjepan Okun, Maître d restorana Zinfandel’s.

Executive Chef Ana Grgić Tomić, Esplanade Zagreb Hotel
Oleander terasa – Esplanade Zagreb Hotel
Zinfandel’s restoran

Ponuda à la carte dostupna je svaki dan za ručak i večeru od 12 do 23 sata. Rezervacije stolova primaju se telefonom na 01 4566 644 ili e-poštom na zinfandels@esplanade.hr. Restoran se pridržava propisanih epidemioloških mjera u svim segmentima poslovanja i osobitu pažnju pridaje posebnim prehrambenim navikama gostiju, stoga su posebno označena jela prema halal standardima pripreme, vegetarijanska jela i ona koja ne bi trebala sadržavati gluten.

Foto: Arhiva hotela Esplanade

Učitati još
Zatvori