Jedna od omiljenih gastro adresa u centru Zagreba, u koju redovito odlazimo na ručak, jest restoran Vinodol. Nekada se cijela redakcija uspije skupiti i uživati u novim jelima, ponekad to budu brzinski poslovni ručkovi, ali baš svaki put atmosfera je opuštena i mirna, osoblje ljubazno a hrana genijalna. Prošli smo tjedan tako otišle na brzinski ljetni ručak, ali nismo mogle odoljeti kada smo vidjele neka nova jela u ponudi.
Za početak smo uzele predjelo, podijelile smo Tatarski biftek, a zatim smo naručile kotlovinu i šufigane lignje. Kada smo upitale za ponudu deserta bilo je jasno da ćemo isprobati oba – čokoladni oblizek sa sladoledom od burbon vanilije i semifreddo od jagode! Naravno, sve je bilo ukusno i svježe, a porcije su dovoljne da se pošteno najedemo, ali da nam stanu još i kava i desert.
Tatarski biftek
Za predjelo smo odlučile naručiti tatarski biftek, jer ga i inače jako volimo, a Vinodolov nekim čudom još nismo probale. Klasično, tradicionalno začinjen biftek, stigao je uz aioli od medvjeđeg luka, kisele kapulice, maslac i njihov tostirani kruh. Hrskavi, zeleni čips od mladog luka i tapioke čini jako neobičan dekorativni dodatak koji nam se jako svidio.
Šufigane lignje na kremastoj palenti
Nakon predjela svaka je naručila svoje jelo, a po preporuci chefa odlučile smo uzeti kotlovinu s pireom od krumpira, dok smo za riblju opciju odabrale šufigane lignje. Šufigana lignja, ili lignja na dubrovački, vrlo je lagano obrađena na tavi, pod poklopcem. Na hladnu tavu i hladno maslinovo ulje dolazi hladna lignja koja se zatim vrlo kratko prokuha uz savršen spoj sastojaka: vino, maslinovo ulje, češnjak, peršin i motar. Ispod lignje je podloga od kremaste, meko kuhane palente u koju se umiješa maslac sa začinima. Ovo “na brzinu” stvoreno dalmatinsko jelo bilo je pun pogodak!
Kotlovina na naš način i pire od krumpira
Domaća češnjovka i svinjska vratina kuhaju se na tradicionalan način uz korjenasto povrće nasjeckano na kockice, ali dolaze u izvedbi na restoranski način. U kotlovinu je dodana i rog paprika koja se u restoranu peče, čisti i priprema za razna jela. Jaki okusi kotlovine kombiniraju se laganom, nježnom kremom od krumpira i tako smo dobili jedno konkretno zasitno mesno jelo koje smo ipak uspješno savladale.
Ljetni deserti
Ljeti kao da nam je još teže odoljeti desertima nego inače! Razlog tome mogli bi biti sladoledi, semifreddo i razne fine, hladne kremice. Naručile smo dva deserta i logično, podijelile oba kako bismo sve isprobale.
Prvi je odabir pao na “čokoladni oblizek sa sladoledom od bourbon vanilije i umakom od borovnica”. Čokoladni oblizek zapravo je lava cake s mekom i sočnom, tekućom sredinom, uz koju savršeno ide fini sladoled. Sladoled je došao u dvije male kuglice, dok je umak od borovnica osigurao dozu kiselosti, a pistacija na vrhu dozu hrskavosti.
Idući desert bio je “semifreddo od jagoda” sa sečuanskim paprom uz koji su posluženi biskvit od maka, mrvice s dodatkom jagode, ulje bosiljka, kremica od jagode i svježe jagode!
Foto: Tatjana Bukvić