Ljetni desert iz snova: Pavlova tortice u obliku školjki s nektarinama
Ljetni desert iz snova: Pavlova tortice u obliku školjki s nektarinama

Ljetni desert iz snova: Pavlova tortice u
obliku školjki s nektarinama

Pavlova torta ja slavna poslastica, nazvana po balerini Ani Pavlovoj, a obično se sastoji od hrskave podloge, obilato prekrivene kremom od tučenog vrhnja, uz svježe voće. Kod blogerice @soulfoodmx pronašli smo inspiraciju za kreiranje unikatnih i tako instagramičnih Pavlova školjkica i to uz dodatak nektarina, koje ćete i sami htjeti što prije rekreirati.

Sastojci:

• 8 nektarina
• 4 žlice smeđeg šećera
• 1 žličica cimeta
• 60 g maslaca
• cijeđeni limun i njegova korice
• 1/4 žličice kardamoma (po želji)
• prstohvat soli

Za pavlove:

• 210 g bjelanjaka (cca 6 kom) sobne temperature
• 370 g rafiniranog šećera
• 1 1/2 žličice kukuruznog škroba

• 1 žličica šećera u prahu
• slastičarska vrećica

Šlag od nektarine:

• 1 1/2 šalice vrhnja za šlag
• 1/2 šalice šećera u prahu
• 1 žličica vanilije

Postupak:

Najprije zagrijte pećnicu na 135 °C.

1. Odvojiti žumanjke i bjelanjke, dobro očistiti posudu u kojoj ćemo umutiti. Od žumanjka ne smije biti ni traga.
2. U mikser dodajte bjelanjke i počnite tući na 2. brzini (mala) dok ne postane poput pjene od cappuccina, to traje od 3 do 5 minuta.
3. Zatim dodajte šećer u prahu, povećajte brzinu miksera na 3 i dodajte šećer, žlicu po žlicu malo po malo, svaki put kada se doda šećer, pričekajte 10 sekundi da dodate svaku žlicu. Tucite oko 5 min. I ostružite rubove.
4. Ubrzajte. 4 (srednje) i nastavite tući dok se šećer ne otopi, otprilike još 5 min.
5. Kad se gotovo otopi, dodajte kukuruzni škrob i mutite. Meringa bi sada trebala biti čvrsta i svilenkasta.
6. Meringu prebaciti u slastičarsku vrećicu i na silikonskom kalupu ili nekom podmazanom okruglom kalupu oblikovati školjke.
7. Prebaciti u pećnicu i smanjiti temperaturu na 100 °C, peći 90 min. Zatim pustite da se ohladi u pećnici.
8. U tavu dodati maslac, otopiti, dodati nektarine, šećer i cimet, miješati i kuhati dok ne nastane umak nalik na karamelu. Malo nektarine izblendajte i ostavite sa strane.
9. Za kremu: istucite vrhnje, dodajte šećer u prahu, vaniliju, otopljene nektarine i umiješajte.
10. Spojite školjkice s malo vrhnja, na vrh stavite nektarine s cimetom i svježe nektarine.

Foto: Instagram (@soulfoodmx)

Učitati još
Zatvori