Ako niste ljubitelj cimeta, limun rolice su slastica za vas. Imamo recept
Ako niste ljubitelj cimeta, limun rolice su slastica za vas. Imamo recept

Ako niste ljubitelj cimeta, limun rolice su
slastica za vas. Imamo recept

Ima nešto u radu s dizanim tijestom što čini izradu deserta još uzbudljivijom. Ako volite takve recepte, imamo za vas pravu poslasticu – limun rolice. Njihova izrada je pola zabave, a na kraju ćete osjetiti zadovoljstvo jer ste ispekli nešto toliko ukusno i mekano, poput jastučića od tijesta. Recept je osmislila poznata food blogerica Ginny Dyer s bloga In Bloom Bakery koja uživa u pripremi deserata. U njenom se receptu slatko tijesto za kiflice aromatizira koricom limuna, a potom puni nadjevom od limuna. Nakon pečenja, slijedi glazura od krem sira i limuna. Ako niste ljubitelj cimeta i zato ne jedete cimet rolice, garantiramo da će ova slastica biti pun pogodak za vas. Ujedno, započela je i sezona dalmatinskih limuna. Ovo je jedan od najboljih načina da ih iskoristite već ovog vikenda!

Najslasnije limun rolice

 

Sastojci:

Za rolice:

  • 300 ml punomasnog mlijeka, zagrijanog
  • 2 žličice aktivnog suhog kvasca
  • 1 žličica bijelog šećera (za bujanje kvasca)
  • 4 ¾ šalice (593 g) višenamjenskog brašna
  • 1 ½ čajna žličica soli
  • 2 žlice (25 g) bijelog šećera
  • 2 jaja, umućena
  • ½ šalice (112 g) neslanog maslaca, omekšalog
  • ½ žlice vanilije
  • 2 žlice (20 g) limunove korice (otprilike 2 limuna)

Za nadjev:

  • ½ šalice (112 g) neslanog maslaca, omekšalog
  • ½ šalice (110 g) smeđeg šećera
  • ½ šalice (100 g) bijelog šećera
  • 2 žlice (20 g) limunove korice (otprilike 2 limuna)
  • 2 žlice (30 ml) svježeg soka od limuna
  • ¼ žličice soli
  • ¼ šalice (60 ml) gustog vrhnja (za ulijevanje između kiflica)

Za glazuru: 

  • ¼ šalice (56 g) neslanog maslaca, omekšalog
  • 113 g krem sira, hladnog
  • ¾ šalice (97 g) šećera u prahu
  • ½ žlice (5 g) limunove korice
  • ½ žlice svježeg soka od limuna

Priprema

Rolice:

Pomiješajte aktivni suhi kvasac, šećer i toplo mlijeko i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim u velikoj zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom za pjenjaču pomiješajte brašno, sol i šećer. Suhim sastojcima dodajte pjenasto umućena jaja, vaniliju, koricu limuna i omekšali maslac te promiješajte. Dodajte u smjesu kvasca i miješajte dok se sve ne sjedini. Prebacite se na kuku za tijesto i mijesite srednjom brzinom 7-10 minuta dok se tijesto ne počne odvajati od rubova zdjele, ne oblikuje loptu i ne poskoči na pritisak. Tijesto oblikujte u kuglu. Stavite tijesto u veliku, namašćenu zdjelu. Pokrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže oko sat, sat i pol – dok se tijesto ne udvostruči.

Nadjev:

Dok se tijesto diže, napravite nadjev tako što ćete pomiješati maslac, smeđi i bijeli šećer, limunovu koricu, limunov sok i sol u maloj posudi.

Namastite vatrostalnu posudu i ostavite sa strane. Nakon što se tijesto diglo, izvadite ga iz zdjele, probušite da izađe zrak i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini. Razvaljajte tijesto u pravokutnik. Zatim po tijestu žlicom rasporedite pripremljeni nadjev i ravnomjerno ga rasporedite lopaticom. Čvrsto zarolajte tijesto. Odrežite malo krajeve kako bi rolica bila ujednačena. Izrežite 12 smotuljaka koristeći konac ili vrlo oštar nož. Stavite rolice u vatrostalnu posudu i ulijte vrhnje (sobne temperature) između svake rolice. Pokrijte ih plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, ili dok ne udvostruče veličinu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon što se rolice dignu, pecite ih 20-25 minuta ili dok ne dobiju svjetlozlatnu boju.

Glazura:

Dok se limun rolice peku, napravite glazuru od krem sira dodavanjem omekšalog maslaca u srednje veliku zdjelu i miješanjem na velikoj brzini električnom miješalicom dok ne postane blijeda i pahuljasta. Dodajte krem sir i miješajte dok se ne sjedini na srednjoj brzini. U smjesu pomalo prosijavajte šećer u prahu i miješajte na laganoj brzini dok se sve ne sjedini. Zatim dodajte limunovu koricu i limunov sok te miješajte na niskoj pa na velikoj brzini dok glazura ne postane rahla.

Pustite da se kiflice ohlade 5 minuta, a zatim ih prelijte glazurom od krem sira. Uživajte!

Pripremu možete pogledati i u videu u nastavku:

Foto: Pexels i Instagram (@inbloombakery_)

Učitati još
Zatvori