Ima nešto u radu s dizanim tijestom što čini izradu deserta još uzbudljivijom. Ako volite takve recepte, imamo za vas pravu poslasticu – limun rolice. Njihova izrada je pola zabave, a na kraju ćete osjetiti zadovoljstvo jer ste ispekli nešto toliko ukusno i mekano, poput jastučića od tijesta. Recept je osmislila poznata food blogerica Ginny Dyer s bloga In Bloom Bakery koja uživa u pripremi deserata. U njenom se receptu slatko tijesto za kiflice aromatizira koricom limuna, a potom puni nadjevom od limuna. Nakon pečenja, slijedi glazura od krem sira i limuna. Ako niste ljubitelj cimeta i zato ne jedete cimet rolice, garantiramo da će ova slastica biti pun pogodak za vas. Ujedno, započela je i sezona dalmatinskih limuna. Ovo je jedan od najboljih načina da ih iskoristite već ovog vikenda!
Najslasnije limun rolice
Sastojci:
Za rolice:
- 300 ml punomasnog mlijeka, zagrijanog
- 2 žličice aktivnog suhog kvasca
- 1 žličica bijelog šećera (za bujanje kvasca)
- 4 ¾ šalice (593 g) višenamjenskog brašna
- 1 ½ čajna žličica soli
- 2 žlice (25 g) bijelog šećera
- 2 jaja, umućena
- ½ šalice (112 g) neslanog maslaca, omekšalog
- ½ žlice vanilije
- 2 žlice (20 g) limunove korice (otprilike 2 limuna)
Za nadjev:
- ½ šalice (112 g) neslanog maslaca, omekšalog
- ½ šalice (110 g) smeđeg šećera
- ½ šalice (100 g) bijelog šećera
- 2 žlice (20 g) limunove korice (otprilike 2 limuna)
- 2 žlice (30 ml) svježeg soka od limuna
- ¼ žličice soli
- ¼ šalice (60 ml) gustog vrhnja (za ulijevanje između kiflica)
Za glazuru:
- ¼ šalice (56 g) neslanog maslaca, omekšalog
- 113 g krem sira, hladnog
- ¾ šalice (97 g) šećera u prahu
- ½ žlice (5 g) limunove korice
- ½ žlice svježeg soka od limuna
Priprema
Rolice:
Pomiješajte aktivni suhi kvasac, šećer i toplo mlijeko i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim u velikoj zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom za pjenjaču pomiješajte brašno, sol i šećer. Suhim sastojcima dodajte pjenasto umućena jaja, vaniliju, koricu limuna i omekšali maslac te promiješajte. Dodajte u smjesu kvasca i miješajte dok se sve ne sjedini. Prebacite se na kuku za tijesto i mijesite srednjom brzinom 7-10 minuta dok se tijesto ne počne odvajati od rubova zdjele, ne oblikuje loptu i ne poskoči na pritisak. Tijesto oblikujte u kuglu. Stavite tijesto u veliku, namašćenu zdjelu. Pokrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže oko sat, sat i pol – dok se tijesto ne udvostruči.
Nadjev:
Dok se tijesto diže, napravite nadjev tako što ćete pomiješati maslac, smeđi i bijeli šećer, limunovu koricu, limunov sok i sol u maloj posudi.
Namastite vatrostalnu posudu i ostavite sa strane. Nakon što se tijesto diglo, izvadite ga iz zdjele, probušite da izađe zrak i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini. Razvaljajte tijesto u pravokutnik. Zatim po tijestu žlicom rasporedite pripremljeni nadjev i ravnomjerno ga rasporedite lopaticom. Čvrsto zarolajte tijesto. Odrežite malo krajeve kako bi rolica bila ujednačena. Izrežite 12 smotuljaka koristeći konac ili vrlo oštar nož. Stavite rolice u vatrostalnu posudu i ulijte vrhnje (sobne temperature) između svake rolice. Pokrijte ih plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, ili dok ne udvostruče veličinu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon što se rolice dignu, pecite ih 20-25 minuta ili dok ne dobiju svjetlozlatnu boju.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Glazura:
Dok se limun rolice peku, napravite glazuru od krem sira dodavanjem omekšalog maslaca u srednje veliku zdjelu i miješanjem na velikoj brzini električnom miješalicom dok ne postane blijeda i pahuljasta. Dodajte krem sir i miješajte dok se ne sjedini na srednjoj brzini. U smjesu pomalo prosijavajte šećer u prahu i miješajte na laganoj brzini dok se sve ne sjedini. Zatim dodajte limunovu koricu i limunov sok te miješajte na niskoj pa na velikoj brzini dok glazura ne postane rahla.
Pustite da se kiflice ohlade 5 minuta, a zatim ih prelijte glazurom od krem sira. Uživajte!
Pripremu možete pogledati i u videu u nastavku: