Ulje sjemenki grožđa domaće proizvodnje novitet je na hrvatskom tržištu, a pojavom brenda Dopo Dropo gastronomska scena je u kratkom roku postala bogatija za jednu od onih namirnica o kojoj se u kuloarima već neko vrijeme šuška. Hladno prešano ulje sjemenki grožđa iznimno je hranjivo i bogato omega 3-5-6-7-9 masnim kiselinama, vitaminom E te polifenolima.
Neovisno primjenjujete li Dopo Dropo gastronomski ili kozmetički, blagotvorno djeluje na cjelokupni ljudski organizam na način da osnažuje imunitet i djeluje protuupalno, a to je ono što nam je danas svima ključno pri odabiru namirnice.
Dopo Dropo ulje – nezamjenjiv sastojak u kuhinji
Iako ga žene obožavaju koristiti u njezi kože i kose, Dopo Dropo je prije svega gurmanski proizvod. Šmekeri su ga prepoznali kao malu tajnu velikih majstora i nezamjenjiv sastojak u kuhinji. Koristiti ga možete na tisuću načina, bilo da na njemu kuhate, dinstate, frigate ili ga koristite kao završni touch koji dodaje jednu specijalnu dubinu okusa.
Dopo Dropo nudi dvije varijante – ulje bijelih i crvenih sjemenki grožđa. Bijelo je idealno za nježnija jela poput blanširanog povrća, fritata, salata, lešo ribe, dok se crveno savršeno slaže s crnim rižotom, pečenom ribom, steakom ili mesnim pečenjem. Za one koji preferiraju minimalizam u gastronomiji, tunkanje s kruhom uz dobar sir i fino vino je također dobitna kombinacija.
Dopo Dropo ulje sjemenki grožđa se izuzetno dobro se slaže sa i svim proljetnim divotama – od ćimula, šparoga, boba, graška, preko ribe i morskih plodova pa sve do jaja i mlade janjetine, a mi vam predlažemo da ga uvrstite u svoj uskršnji meni.
Lignje s bobom
Sastojci:
- 1 kg liganja
- 500 gr boba
- Dopo Dropo ulje sjemenki grožđa (koje god vam više paše)
- vezica mladog luka
- 3-4 režnja mladog češnjaka
- svježi timijan
- 1 dl bijelog vina
- limunov sok i korica
- 2 dcl šalše od rajčice (idealno domaće)
- sol, papar
Priprema:
Prije svega blanširajte bob u proključaloj slanoj vodi. Nakon nekoliko minuta ga procijedite i ubacite u ledenu vodu. Kad se ohladio, očistite ga od opne i stavite sa strane.
Na laganoj vatri, na Dopo Dropo ulju dinstajte sitno narezani mladi luk (samo bijeli dio) i češnjak kojem ste dodali listiće timijana. Nakon par minuta pojačajte vatru i dodajte lignje narezane na kolutiće. Kad vidite da se lignje počinju termički obrađivati, dodajte vino koje treba proključati kako bi ispario alkohol, a ostale samo arome.
Dodajte šalšu i očišćeni bob pa začinite solju i paprom kako vam paše. Krčkajte na laganoj vatri 15-ak min dok se svi okusi ne sjedine. Za kraj dodajte malo limunovog soka i korice te još jedan šljuk Dopo Dropo ulja.
Foto: Lucija Bilandžić