Talijanska hrana stvorena je za ljetno uživanje, a Lidl nam ovog tjedna donosi najbolje od Sicilije
Već sama pomisao na Italiju u nama budi razne asocijacije o ljepoti življenja, sreći i ljubavi. Popularne izreke “la vita e bella“, “la dolce vita“, pridonose tome da uz Italiju vežemo nostalgiju najsretnijih, zaljubljenih trenutaka, koja kao da ondje vječno živi. Italija je više od svojih brojnih čarobnih gradova i otoka, Italija je više od kulture, umjetnosti i povijesti, sporta i mode, prirodnih ljepota, gastronimije i ljudi – Italija je sve to zajedno.
No, kada govorimo o gastronomiji, Italija je na karti svijeta jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija zemlja. Dom je nevjerojatno velikog broja planetarno popularnih delicija i specijaliteta; pizze, tjestenine, rižota, njoka, parmezana i mozzarelle, gelata i sorbeta.. Tu su i popularna pića poput vina i prosecca, a prave Talijane znamo i po ispijanju kratkog i jakog espressa. Ovaj smo tjedan zaronili malo dublje u talijanske specijalitete, a fokus nam je bio na predivnoj Siciliji.
Sicilija, dom raznolikosti i šarenila
Najveći otok u Sredozemnom moru temelji svoje gospodarstvo upravo na poljoprivredi. Sicilijanska kuhinja je jedna od najstarijih i najsvestranijih kuhinja u Italiji. Sunčana Sicilija je najpoznatija po agrumima; limunima, crvenim narančama, mandarinama i drugim vrstama, a jednako je poznata i po orašastim plodovima; pistacijama, lješnjacima i bademima. Regija Bronte, primjerice, ima najpoznatije i najkvalitetnije pistacije na svijetu.
Cijeli je otok spoj tradicije i raznolikosti, a često se može čuti i kako je spoj najljepših mirisa, okusa i boja.Kao i u ostatku Italije, proizvodnja vina i maslinovog ulja, te ribarstvo iznimno su važni, a ovdje postoji i duga tradicija proizvodnje čokolade. Često se jedu tjestenine s raznim umacima, često s plodovima mora, a ono što sigurno niste znali – gelato se ovdje jede za doručak uz topli brioche! Tipično predjelo su arancini, male kuglice punjene rižom, a tipične slastice ovdje su cannolli.
Zahvaljujući mediteranskoj klimi, plodnom vulkanskom tlu i bogatom podmorju, te utjecaju raznih kultura kroz povijest, Sicilija je danas jedna od najzanimljivijih destinacija za sve one koji uživaju u hrani.
Ljeti je više prilika za putovanja i odmore nego tijekom godine, ali jednom kada krenu godišnji odmori, napokon imamo i više vremena za kuhanje jela u kojima guštamo. Za prave specijalitete ovog puta ne moramo potegnuti skroz do Sicilije – njihove najpoznatije delicije čekaju vas u Lidlu.
U svim Lidlovim trgovinama dostupan je Sicilija asortiman koji donosi sve originalne okuse i mirise srca Mediterana.
U Lidlu smo pronašli baš sve prepoznatljive okuse Sicilije – od bogate ponude tjestenina i umaka, pesta od pistacija i bosiljka, tradicionalnih sireva, fileta inćuna s pistacijama, sicilijanskih rižota i arancina, sušenih rajčica i sicilijanskih kozica, pa sve do deserata poput gelata i sorbeta, cannola, džemova i gina sa sicilijanskim agrumima.
U aktualnom katalogu možete pronaći cijelu liniju posvećenu delicijama sa Sicilije.
U svim sicilijanskim specijalitetima mi smo pokušali uživati onako kako bi i sami Talijani – umjereno i u malim količinama, ali izvlačeći maksimum okusa iz svakog zalogaja. Započeli smo s popularnim talijanskim “antipasti” pladnjem sira, inćuna s pistacijama i sušenim rajčicama, uz koje smo poslužili malo kruha i maslinovog ulja. Uslijedili su “primi piatti“, jelo koje se jede nakon predjela, a najčešće sadrži tjesteninu ili rižoto. Mi smo poslužili dva različita tipa sicilijanskih rižota; jedan s bademima, tikvicom, narančom i limunom, a drugi s papričicama, lukom, grožđicama, timijanom i ružmarinom.
Uslijedio je tanjur s toplim, jušnim sicilijanskim kozicama, nakon čega smo pripremili tri vrste tjestenine. Svježi panzerotti punjeni ricotom, špinatom i limunovom koricom savršen su odabir za dane kada nemate puno vremena za kuhanje jer su za pripremu dovoljne 3 minute! Dodali smo malo pesta od bosiljka i pistacija, i ovo je jelo u trenu bilo posluženo. Tjesteninu smo također pripremili s već gotovim umakom od morskih plodova, umakom od rajčice i sušenim rajčicama, dok smo treću vrstu tjestenine pripremili s umakom od rajčice s maslinama i kaparama, uz dodatak sira i bosiljka.
Za kraj gastronomskog putovanja uživali smo u tradicionalnim desertima i slasticama. Za početak smo poslužili pravi sicilijanski sorbeto od limuna, osvježavajuć desert kao stvoren za vruće ljetne dane. Uz njega smo poslužili i gelato od panna cotte s umakom od malina i bijelom čokoladom. Tradicionalni canolli s čokoladnom kremom i s kremom od pistacija idealna su slastica uz šalicu kave, a na našem su se stolu našle i druge slastice poput tamne čokolade, tradicionalne sicilijanske cassate, punjenih čokoladnih bombona zvanih torroncini i svježeg cheesecakea s čokoladom ili limunom koji dolazi već poslužen u malim staklenim posudicama.
Koje smo sve specijalitete jeli?
Predjela (inćuni s pistacijama, sušene rajčice, polutvrdi sir)
Glavna jela (rižoto, tjestenine, kozice na sicilijanski)
Deserti (cannoli, tamna čokolada, cheesecake, torroncini, sladoled, cassata, kava)
Foto: Pexels, Unsplash, Journal