Kava koja pretvara jutro u čisti hedonizam

Kava koja pretvara jutro u čisti hedonizam

Buđenje uz kavu za mnoge je jedina opcija i motivacija za ustajanje iz kreveta. Kofeinski napitak u zimskim je danima neizbježan i uljepšava tmurna i prohladna jutra. Omiljeni napitak u hladnoj varijanti jednako je poželjan i izvan ljetnih mjeseci, a s kokosovim mlijekom vijetnamska kava prava je poslastica. Kremasta i slatka šalica budi sva osjetila, a decentna aroma će osvojiti sve kavoljupce. Ledena vijetnamska kava na lokalnom jeziku poznatija je pod imenom cà phê sua dá. Dobiva se posebnim postupkom kroz specifičan filter i pije se sa slatkim kondenziranim mlijekom po izboru.

Vijetnamska kava – cà phê sua dá

Kava  iz Vijetnama specifična je po načinu pripreme, okusu, ali i teksturi koja podsjeća na kremu. Dobro je poznato da su kavu u daleke krajeve donijeli francuski kolonijalisti no šalica ca phe ubrzo je postala svakodnevna lokalna rutina. Domišljati kavoljupci tako su osmislili nekoliko varijacija s voćem, jogurtom i jajima. Vijetnamska kava ima osebujan okus zbog mješavine zrnaca različite kave. Postupak pripreme izgledao bi otprilike ovako- grubo mljevena zrnca ulaze u filtar za kapanje koji se zove phin, a nalazi se na vrhu šalice. Sustav je vrlo sličan french pressu, a zrnca se poklopcem pritišću na dno. Zatim se dodaje vruća voda koja protječe kroz phin u čašu, a trik je u tome da se na kraju prelije ledenim mlijekom.

Ledena kremasta zimska kava

Na kraju cijelog procesa dodaje se nekoliko žličica slatkog kondenziranog mlijeka, a rezultat je vijetnamska kava kremaste teksture. Lokalci imaju dva naziva za ovu kavu, na sjeveru zemlje zovu ju ca phe nau ili smeđa kava, a u južnim krajevima ca phe sua, mliječna kava. Na tržištu je dostupna i u paketićima, već pripremljena kroz filter i pomiješana s kondenziranim mlijekom. Slatkastaog je okusa, a pomalo podsjeća na čokoladni sirup. Dobiva se mješavinom Robuste i Arabice, a zrnca se suše na suncu i do nekoliko mjeseci. Bogata tekstura i zavodljivi okus u nekim dijelovima Vijetnama dodatno oplemenjuju posipavanjem vrha egzotičnim začinima. U novoj godini isprobajte nove okuse i otkrijte nove načine pripreme kave koju ćete obožavati.

Sastojci za nekoliko šalica:

  • 2 šalice vijetnamske kave pripremljene u phin-u
  • 1 limenka kokosove kreme
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • kockice leda

Upute:

U zdjelici izmiješati kokosovu kremu i mlijeko. Po želji možete zasladiti. Kavu sipajte u čaše ili šalice preko leda, a zatim dodajte mješavinu kokosa.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori