Lasagne su, kao i pizza, mnogima omiljeno jelo s tjesteninom. Zapečene, s mnogo sira i fantastičnog punjenja zadovoljit će svako nepce, a varijanti je bezbroj. Iako najčešće jedemo (i pripremamo) lasagne bolognese, ovog puta donosimo recept jela u kojemu će uživati svi – i ljubitelji klasičnih lasagna, ali i oni koji ne jedu meso. Priprema je vrlo jednostavna, a u okusu ćete zaista uživati.
Recept donosi Lucija Bilandžić Matić, a upute su u nastavku.
Lasagne sa špinatom i gorgonzolom
Bešamel
Za bešamel koristite jednak omjer maslaca i brašna te mlijeko u omjerima 25gr – 25gr – 500ml. Rastopite maslac na laganoj vatri pa dodajte brašno i miješajte par minuta. Smanjite vatru i dodajte mlijeko te neprestano miješajte 10ak min, dok smjesa ne zavrije i ne dobijete željenu gustoću.
Osobno volim da je bešamel fino začinjen pa osim osnovnih – soli, papra – dodajem malo muškatnog oraščića, lovorov list ili timijan i cijeli režanj češnjaka, čisto da malo puste aromu.
Tijesto
Ovisno da li koristite suho ili svježe, pratite upute proizvođača. Suho prokuhajte, a svježe je odmah spremno za slaganje.
Špinat
Dvije su opcije, obje jednako dobre – samo ovisi koliko imate vremena.
Ako stignete, svježi špinat treba dobro očistiti i ‘baciti’ na tavu na maslinovo ulje s 1 režnjem češnjaka (cijeli, samo da pusti laganu aromu). Pirjajte dok ne povene i većina tekućine ispari, nekih 5-7 min. Dodajte soli i papra po želji. Ocijedite ostatak vode iz tave, narežite špinat na manje komade.
Smrznuti briketi špinata su isto odlična opcija. Na maslinovo ulje stavite brikete i pustite da se otope. Oni su već narezani tako da ih samo začinite.
Lasagne
Nauljite pleh u koji ćete slagati lasagne. Posložite tijesto u jednom sloju, dodajte bešamel, špinat i natrgajte malo ‘plavog’ sira. Ponovite dok ne potrošite sve sastojke.
Na zadnji sloj tijesta stavite samo bešamel i, ako volite, dodajte naribani sir – mozarellu ili što god vam je pri ruci.
Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača.