Za duge hladne dane kada nam se jedu lazanje, ali baš i nismo voljni prolaziti cijeli proces pripreme, tu je popularan gastro specijalitet, lasagna soup ili juha od lazanja! Svi elementi klasičnih lazanja su tu: meso, umak od rajčice, široki rezanci za lazanje i fini mediteranski začini. A osim toga, topla jušna varijanta omiljenog jela brže će nas ugrijati i zasititi. Neka vas ne prepadne dugačak popis sastojaka, ovo jelo zaista je vrlo jednostavno. Lazanje s twistom jednako su ukusne kao i one pečene u pećnici, brže su gotove i znatno su laganije jer u njih ne ide bešamel.
@dannylovespasta You’ve all been asking for the secret Lasagna Soup recipe - even SZA! The secret ingredient is @raoshomemade, my go to pasta sauce, made with Italian tomatoes, slow simmered in open kettles. Try it yourself - more details in my profile. #RaosHomemadepartner #MakeEveryDayDelicious #RaosHomemade
♬ original sound - Danny Loves Pasta
Lasagna soup
Čim se temperature spuste, lasagna soup “oživi”, pa se tako i ovih dana vratila među trending recepte. Idealno je jelo za jesenske i zimske dane; topla je i jedemo ju na žlicu, a koliko je ukusna ne moramo spominjati. Ako još nikada niste pripremali lasagna soup, u nastavku donosimo dva recepta. Poslužite ju u zdjelicama ili dubokim tanjurima, a na vrh naribajte parmezan i ukrasite svježim začinskim biljem.
Recept za Creamy lasagna soup
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 1/2 celera
- 2 crvene paprike
- 4 češnja češnjaka
- 250 g mljevenog mesa
- 150 g pikantne kobasice
- žlica sušenog bosiljka
- žlica sušenog origana
- žlica sušenog timjana
- 1/3 žličice chilli listića
- 1 dcl bijelog vina
- 1 konzerva sjeckane rajčice
- 940 g pilećeg temeljca
- 120 g vrhnja ili gustog kokosovog mlijeka
- 130 g naribanog sira
- 50 g parmezana
- 10 lazanja noodla
Priprema:
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk, celer i crvenu papriku pa pustite da se kuha dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i kuhajte još minutu.
- Dodajte meso i kobasicu. Mješajte i dodajte sol i papar. Kuhajte 10-ak minuta, dok svo meso na poprimi boju, a zatim dodajte koncentrat rajčice, bosiljak, origano, timjan i chilli. Kuhajte par minuta a zatim dodajte nasjeckane rajčice iz konzerve i pileći temeljac. Kuhajte još 15 minuta.
- Ubacite vrhnje/kokosovo mlijeko i neka se lagano krčka još 10-ak minuta.
- Za to vrijeme skuhajte rezance al dente. Ocjedite ih i prebacite u novu zdjelu te dodajte naribane sireve. Prelijte juhu u zdjelu s rezancima. Poslužite s parmezanom i svježim bosiljkom.
Recept za veganski lasagna soup
Sastojci:
- 1 žica maslinovog ulja
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice koncentrata rajčice
- žličica sušenog bosiljka
- žličica sušenog origana
- 800 g nasjeckane rajčice iz konzerve
- 1,4 L povrtnog temeljca
- 50 g zelene leće
- 120 g špinata
- 225 g rezanaca za lazanje
Postupak:
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk. Dinstajte par minuta pa dodajte i češnjak, koncentrat rajčice i začine pa kuhajte još par minuta.
- Dodajte konzervu rajčica, temeljac i leću pa pustite da proključa. Kuhajte još desetak minuta.
- Natrgajte rezance za lazanje na otprilike 5cm duge komade, i dodajte u zdjelu pa ostavite da se skuhaju. Rezanci bi trebali biti al dente a leća meka.
- Na samom kraju ubacite špinat, pa poslužite!
Foto: Instagram, TikTok