Ova je nova pekara proglašena najboljom na svijetu, a vlasnica ima tek 26 godina
Ova je nova pekara proglašena najboljom na svijetu, a vlasnica ima tek 26 godina

Ova je nova pekara proglašena najboljom na svijetu, a vlasnica ima tek 26 godina

 

Lannan Bakery poznata je pekarna otvorena u Edinburghu u srpnju 2023. godine, a ove je godine već proglašena najboljom na svijetu. Iza Lannana stoji 26-godišnja pekarica Darcie Maher, a njezini pekarski proizvodi nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Pitate li se po čemu je Lannan tako poseban i kako je mlada Darcie postigla takav uspjeh, u nastavku donosimo detalje.

Lannan Bakery

Pekara Lannan nalazi se u Edinburghu, u gradskoj četvrti Stockbridge, a vlasnica je samouka, 26-godišnja pekarica Darcie Maher. Darcie je na društvenim mrežama prikupljala pratitelje koji su se divili njenim pekarskim proizvodima, a potom radila u Engleskoj i Škotskoj, gdje je usavršavala tehnike pekarstva, ali i impresionirala chefove svojim kreativnim idejama.

Svoju pekaru otvorila je 2023., a već nakon nekoliko mjeseci njen je rad prepoznao ugledan La Liste, koji je Lannanu dodijelio nagradu “Pastry opening of the year award”. La Liste je najveći globalni vodič po restoranima, pekarama i hotelima koji pokriva 200 zemalja svijeta

Darcie je kreirala jednostavan, ugodan i topao prostor, a ime Lannan dolazi od galske riječi za “kuću”. Veliki stakleni pult, drvene police i pločice boje terakote čini ovu pekaru primamljivom, rekli bismo i prolaznicima, no ispred Lannana uvijek su toliko veliki redovi da i nije moguće samo došetati po kroasan. Lannan se otvara svakog jutra u 8:00, a redovi se formiraju već sat vremena ranije, ljudi dolaze sa svih krajeva svijeta kako bi kušali delicije koje Darcie marljivo priprema.

 

Ponuda slatkih i slanih delicija

Darcie se opredijelila i specijalizirala za izradu slatkih peciva, pa tako u vitrinama možete pronaći razne kroasane, rolice, tartove, pite i torte, peciva punjena čokoladom, cimetom, voćem, pistacijama, raznim mliječnim kremama i pastama od orašastih plodova. Kombinacije okusa i punjenja stalno se mijenjaju, a veliki su hit i sezonske slastice, primjerice Danish od pistacija i rabarbare i Amalfi lemon tart.

U ponudi su i slana peciva, najpoznatija je rolica s kobasicom, a tu su i još razne opcije peciva sa sirom, sirom i šunkom ili kremama od začinskog bilja.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori