Lagane ljetne poslastice za koje vam neće trebati pećnica

Lagane ljetne poslastice za koje vam
neće trebati pećnica

Tko bi odolio svježem ljetnom voću? Sve te mirisne maline, jagode, domaći mediteranski agrumi, marelice, breskve i trešnje toliko su primamljivi da ih konzumiramo na sto načina. No, ipak vruće ljetne dane najbolje je dodatno zasladiti laganim desertima s voćnim kremama koji ljeto čine još više neodoljivim. Umiješati voće u prozračne kreme uvijek je odlična ideja. Lagani ljetni povjetarac i sočni, hladni zalogaji omiljenih poslastica idealna su preporuka za lijena ljetna poslijepodneva. Kremaste i osvježavajuće delicije koje se tope u ustima zadovoljit će svačiji ukus i učiniti da se dan pretvori u slatku ljetnu senzaciju.

No, nije baš ugodno na visokim temperaturama provoditi vrijeme pored ugrijane pećnice i satima miješati kreme kako bi se postigla željena tekstura, a svi okusi proželi na zavodljiv i očaravajući način. Ovoga ljeta slobodno možemo zaboraviti na deserte čija nam priprema oduzima puno vremena i za koje nam treba mnogo truda na visokim temperaturama. Omiljene ljetne slatkiše možemo brzo i jednostavno pripremiti bez višesatnog umaranja u pregrijanoj kuhinji.

U nastavku donosimo nekoliko slasnih recepata uz koje možemo i u svom domu napraviti omiljene ljetne deserte. Malo voća, puno ljubavi i poslastice su spremne. Poslužite ih i svojim prijateljima uz čašicu razgovora.

Panna cotta s limunom

  • 2,5 dcl mlijeka
  • sok od pola limuna
  • 2 vrećice želatine
  • 2,5 dcl slatkog vrhnja
  • 100 g šećera
  • naribana korica limuna
  • 2,5 dcl jogurta
  • ekstrakt od vanilije

Želatinu razmutite u soku od limuna. Mlijeko i slatko vrhnje pomiješajte i zagrijte u posudici dok ne proključa. Ubacite želatinu, šećer, jogurt, ekstrakt od vanilije i naribanu koricu limuna. Sve zajedno miješajte dok se ne rastopi šećer pa smjesu sipajte u čaše. Ostavite dovoljno mjesta za preljev.

  • 60 ml vode
  • 2 vrećice preljeva za torte
  • 2 dcl soka od naranče
  • 1 žličica šećera

U vruću vodu ubacite preljev za torte, sok od narače i šećer. Miješajte dok smjesa ne postane kompaktna, odnosno dok se ne otopi šećer. Rashlađeno prelijete preko Panna Cotte.

Trifle s trešnjama/malinama/jagodama

 

  • 250 g kremastog sira
  • 500 g trešanja (koje možete zamijeniti jagodama ili malinama ako su vam draže)
  • 500 ml čvrstog jogurta
  • nekoliko kapi limuna
  • naribana korica limuna
  • maline (po želji)
  • mljeveni keksi
  • maslac

Od mljevenih keksa i maslaca napravite podlogu u čaši. Na podlogu poslažite voće. U posebnoj posudi izmiješajte sir i jogurt s nekoliko kapi limuna i sipajte jedan sloj preko malina. Sljedeće slojeve kombinirajte tako da završe sa smjesom jogurta i sira na koji možete po želji i nanijeti slatko vrhnje ili šlag i ukrasiti malinama i naribanoj koricom limuna.

Semifreddo s jagodama

  • 400g jagoda
  • 200g šećera u prahu
  • 2 žličice vanilin šećer
  • 400g slatkog vrhnja
  • 5 jaja
  • 3 žlice ruma

Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke sa šećerom pjenasto umutite. U tu pjenastu smjesu ubacite žumanjke i svje zajedno miješajte. Izmiksajte slatko vrhnje, a jagode kratko propasirajte. Sve zajedno promiješajte u homogenu smjesu. Kako bi vaš semifreddo još intenzivnije mirisao, dodajte mu malo ruma. Smjesu izlijte u kalup i zaledite. Za dekoraciju možete jagode narezati na polovine i slagati na kolač.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori