Tko bi odolio svježem ljetnom voću? Sve te mirisne maline, jagode, domaći mediteranski agrumi, marelice, breskve i trešnje toliko su primamljivi da ih konzumiramo na sto načina. No, ipak vruće ljetne dane najbolje je dodatno zasladiti laganim desertima s voćnim kremama koji ljeto čine još više neodoljivim. Umiješati voće u prozračne kreme uvijek je odlična ideja. Lagani ljetni povjetarac i sočni, hladni zalogaji omiljenih poslastica idealna su preporuka za lijena ljetna poslijepodneva. Kremaste i osvježavajuće delicije koje se tope u ustima zadovoljit će svačiji ukus i učiniti da se dan pretvori u slatku ljetnu senzaciju.
No, nije baš ugodno na visokim temperaturama provoditi vrijeme pored ugrijane pećnice i satima miješati kreme kako bi se postigla željena tekstura, a svi okusi proželi na zavodljiv i očaravajući način. Ovoga ljeta slobodno možemo zaboraviti na deserte čija nam priprema oduzima puno vremena i za koje nam treba mnogo truda na visokim temperaturama. Omiljene ljetne slatkiše možemo brzo i jednostavno pripremiti bez višesatnog umaranja u pregrijanoj kuhinji.
U nastavku donosimo nekoliko slasnih recepata uz koje možemo i u svom domu napraviti omiljene ljetne deserte. Malo voća, puno ljubavi i poslastice su spremne. Poslužite ih i svojim prijateljima uz čašicu razgovora.
Panna cotta s limunom
- 2,5 dcl mlijeka
- sok od pola limuna
- 2 vrećice želatine
- 2,5 dcl slatkog vrhnja
- 100 g šećera
- naribana korica limuna
- 2,5 dcl jogurta
- ekstrakt od vanilije
Želatinu razmutite u soku od limuna. Mlijeko i slatko vrhnje pomiješajte i zagrijte u posudici dok ne proključa. Ubacite želatinu, šećer, jogurt, ekstrakt od vanilije i naribanu koricu limuna. Sve zajedno miješajte dok se ne rastopi šećer pa smjesu sipajte u čaše. Ostavite dovoljno mjesta za preljev.
- 60 ml vode
- 2 vrećice preljeva za torte
- 2 dcl soka od naranče
- 1 žličica šećera
U vruću vodu ubacite preljev za torte, sok od narače i šećer. Miješajte dok smjesa ne postane kompaktna, odnosno dok se ne otopi šećer. Rashlađeno prelijete preko Panna Cotte.
Trifle s trešnjama/malinama/jagodama
- 250 g kremastog sira
- 500 g trešanja (koje možete zamijeniti jagodama ili malinama ako su vam draže)
- 500 ml čvrstog jogurta
- nekoliko kapi limuna
- naribana korica limuna
- maline (po želji)
- mljeveni keksi
- maslac
Od mljevenih keksa i maslaca napravite podlogu u čaši. Na podlogu poslažite voće. U posebnoj posudi izmiješajte sir i jogurt s nekoliko kapi limuna i sipajte jedan sloj preko malina. Sljedeće slojeve kombinirajte tako da završe sa smjesom jogurta i sira na koji možete po želji i nanijeti slatko vrhnje ili šlag i ukrasiti malinama i naribanoj koricom limuna.
Semifreddo s jagodama
- 400g jagoda
- 200g šećera u prahu
- 2 žličice vanilin šećer
- 400g slatkog vrhnja
- 5 jaja
- 3 žlice ruma
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke sa šećerom pjenasto umutite. U tu pjenastu smjesu ubacite žumanjke i svje zajedno miješajte. Izmiksajte slatko vrhnje, a jagode kratko propasirajte. Sve zajedno promiješajte u homogenu smjesu. Kako bi vaš semifreddo još intenzivnije mirisao, dodajte mu malo ruma. Smjesu izlijte u kalup i zaledite. Za dekoraciju možete jagode narezati na polovine i slagati na kolač.
Tekst: Dijana Ljubanović
Foto: Instagram, Unsplash