Centar Zagreba je postao bogatiji za jedno novo, šarmantno mjesto gdje svaki dan možete svratiti na gablec. Radi se o Kutu, maloj zalogajnici smještenoj u Varšavskoj ulici, koju je prije mjesec dana otvorila chefica Ivana Bekavac, široj javnosti poznata kao mentorica u kulinarskom showu Kuhan i pečen. Čim se počnete približavati Kutu, primijetit ćete vesele i šarene boje na fasadi i fora natpise na stolcima pa će vam odmah biti jasno da se radi o jednom zaista cool i ugodnom mjestu. A upravo je to i bio Ivanin cilj.
Mjesto gdje ćete se osjećati kao doma
Nakon nekog vremena traženja idealnog prostora, na ovaj je naletjela slučajno, a kad ga je vidjela, znala je da je to to. Objašnjavajući prijateljima da se prostor u kojem će smjestiti svoju zalogajnicu nalazi “malo u kutu u Varšavskoj”, a obzirom da joj je mjesto Kut na otoku Visu najdraže mjesto na svijetu, ime je došlo samo po sebi. Interijer su uredili sami želeći zadržati taj domaći štih gdje se svaki gost može osjećati kao kod kuće.
Nova jela svaki dan
U Kutu nećete naći jelovnik s puno jela – ovdje hranu koju taj dan dobiju, prerade i prodaju. Cilj je ništa ne bacati pa se Ivana i njen kolega iz kuhinje Grgo Bačelić trude poštivati i iskoristiti sve namirnice. Ponuda se bazira na poslovnim ručkovima koji su svaki dan drugačiji. Svaki dan tako možete odabrati između 3 ili 4 jela koja su nastala u trenutku inspiracije, a ljudima se, priča nam Ivana, ta raznolikost sviđa.
Imamo tu sreću i privilegiju da nam se ljudi vraćaju i da nam vjeruju, što je stvarno predivno. U vrlo kratom periodu stekli smo njihovo povjerenje. Neka smo jela iz prvog tjedna ponovili, ali isključivo zato što su nas ljudi molili da ih ponovimo. Konkretno, radi se o jelu Bolje od riže iza kojeg se krije ječam s pilećim želucima i srcima. U kuhinji se stalno igramo s dijelovima mesa koji nisu baš popularni i želimo ih približiti ljudima jer iz nekog razloga nisu toliko cijenjeni, ali su nutritivno iznimno hranjivi. I to nam zasad ide stvarno dobro, kaže Ivana.
I mi smo probali jelo Bolje od riže i moramo priznati da nas je stvarno oduševilo! Uvijek je u ponudi i jedno jelo pogodno za vegetarijance i vegane, poput Kumine zdjele u kojoj su bile polpete od graška i slanutka sa salatom i ječmom.
Mali tim pun ideja
U Kutu ne možete popiti kavu, a nema ni deserta. Ali zato možete uživati u domaćem soku od bazge koji će uskoro biti zamijenjen mentom. Prodaju i craft pivo iz međimurske pivovare Lepi dečki, a pripremit će vam i Zagorski Hugo, njhovu verziju gemišta s malim zaokretom. Razmišljaju u ponudu uvesti i doručke koji bi, priča nam Ivana, bili bazirani na malim staklenkama nečeg zdravog, poput zobenih smoothieja. Ukratko, Ivana i njen mali tim, kojeg čini Grgo i Ana koja je u sali, puni su ideja pa se nemojte začuditi ako vas svaki put kad dođete u Kut dočeka nešto novo.
Ja sam uglavnom cijelu karijeru bila izvan Hrvatske, no svaki put kad bih se vratila, bila bih malo razočarana. Tako da je zapravo bila opcija ili da odem raditi van ili da pokrenem nešto svoje. Ali, uvijek je išlo prema tome da imam nešto svoje, iako sam se malo borila s tim jer znam kolika je to žrtva i odgovornost. I nije mi nimalo žao, naprotiv! Mi radimo samo jednu smjenu i mislim da je to održiv sistem jer ja zaista vjerujem u to da, ako želiš imati uspješan posao, moraš stalno biti ovdje. Radimo od 11 do 16 sati, ali ovdje dođemo svako jutro između 6:30 i 7h i nikad ne izađemo prije 20-21h. Iza svega što radimo u kuhinji je dosta promišljanja i pripreme. Imam iznimno divnog kolegu i uvijek mogu izaći iz kuhinje znajući da on sve drži pod kontrolom. Svi zajedno radimo i bez ekipe ne bih mogla ništa. Imamo volju, energiju i želju i sretni dolazimo na posao svaki dan, zaključuje Ivana.
A to se i osjeti čim uđete u Kut. Zato, ako već niste, obavezno ga posjetite na adresi Varšavska 18 i uživajte u finim gablecima.
Foto: Sanja Tušek (Instagram)