Journalova gastro blogerica Tonka Radić Čobanov donosi nam recept za jednostavan kuglof od lješnjaka i naranče.
Kuglof je osobno meni najdraži kolač – obožavam što se može napraviti u beskonačno mnogo varijanti. Ovaj kolač od lješnjaka i naranče ne samo da izgleda čarobno, već ima i osvježavajući voćno orašasti okus i ekstra je sočan. Isprobajte recept koji donosim u nastavku.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Sastojci:
- 250 g maslaca sobne temperature
- 220 g šećera
- 5 jaja sobne temperature
- 1 prstohvat soli
- 150 ml mlijeka sobne temperature
- 100 ml svježe iscijeđenog soka od naranče + naribana korica
- 200 g brašna
- 150 g mljevenih lješnjaka
- prašak za pecivo
Priprema:
Prvo zagrijte pećnicu na 180 °C gornji/donji grijač. Kalup za kuglof namastite s malo maslaca i pobrašnite. Zatim odvojite jaja i istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka s prstohvatom soli. Miksajte maslac sobne temperature sa šećerom oko 3-5 minuta dok ne postane kremast. Zatim žumanjke jedan po jedan umiješajte u smjesu maslaca i šećera. Zatim polako umiješajte narančin sok, koricu i mlijeko.
Brašno prosijte te s praškom za pecivo i mljevenim lješnjacima dodajte u smjesu na kraju špatulom umiješamo tučene bjelanjke. Zatim tijesto izlijte u pripremljeni kalup tortu za kuglof i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici cca 50 minuta. Kuglof od lješnjaka i naranče nakon pečenja pustite da se skroz ohladi pa ga izvadite iz kalupa. Pospite kuglof šećerom u prahu te ukrasite po želji.
Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov