Nakon sočnih bresaka i nektarina, malina i jagoda, marelica i lubenica, stižu nam smokve, krušake, jabuke i grožđe. Ovo su ljeto obilježile kruške kojih je bilo jako puno, a i sezona je započela nešto ranije nego inače. Sočne i slatke domaće kruške odmah nas asociraju na fine pite, kolače i druge slastice koje s njima radimo. Jedna od najjednostavnijih slastica s kruškama zasigurno je francuski klasik Poires Belle Helene, odnosno, kruške Lijepa Helena.
Desert je osmislio kum visoke kuhinje, Auguste Escoffier u Parizu u 19. stoljeću, a navodno je nazvan po operi La Belle Helen (Lijepa Helen) od Offenbacha. Osim zanimljivog i pomalo neobičnog imena, ovaj desert zaista je klasičan i jednostavan, a lijepa prezentacija čini ga i impresivnim na svakom stolu. Poširane kruške, čokoladni preljev i sladoled od vanilije pravo su slatko osvježenje koje svi vole!
Kruške Lijepa Helena
Sastojci:
- 4 kruške (oguljene, ali s peteljkom)
- 150 g šećera
- 2 štapića cimeta
- sladoled od vanilije
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 ml vrhnja za šlag
- bademovi listići
Postupak:
- U lonac srednje veličine ulijte oko 1,5 l vode, dodajte šećer i štapiće cimeta, pustite da zakipi pa smanjite vatru.
- Dodajte kruške pa ih lagano poširajte 15- 20 minuta. Neka cijelo vrijeme budu pokrivene vodom.
- Nožičem provjerite jesu li mekane. Kada su kuhane, ostavite ih da se ohlade u sirupu.
- U lončiću zakuhajte vrhnje i dodajte mu čokoladu za kuhanje, lagano miješajte dok ne bude glatko
- Kruške pažljivo položite na tanjuriće ili u zdjelice, prelijte otopljeno čokoladom i poslužite uz sladoled od vanilije
- Po vrhu pospite pržene listiće badema
Foto: Pexels, Unsplash