Krumpiri se mogu spremiti na sto različitih načina. Bilo da su prženi, pečeni ili u formi pirea, nadopunjuju mnoga jela. Već smo ih pravili u brojnim varijacijama – zgnječene krumpire s češnjakom i na razne načine.
Na današnjem jelovniku nalazi se jelo slično musaki, but with a little twist – bez mesa. Francuski recept za Gratin Dauphinois ima dugačku tradiciju i prvi put se spominje još u 18. stoljeću kada se ovo jelo služilo plemićkim obiteljima. Ipak, njegova priprema je jednostavna i ne zahtijeva previše vremena. Okus, s druge strane, ne može se opisati riječima.
Sastojci
- 1kg krumpira
- 350ml mlijeka
- 150g kiselog vrhnja
- sol, biber
- muškatni oraščić
- majčina dušica
- 3-4 režnja bijelog luka
- malo maslaca (za podmazivanje)
- 100g sira po izboru
Priprema
U dubljoj tavi pomiješajte mlijeko i kiselo vrhnje. Dodajte bijeli luk, naribani muškatni oraščić i majčinu dušicu. Mješavinu ostavite na blagoj vatri dok ne proključa.
Ogulite, izrežite na tanke kriške i začinite krumpir, a potom ga dodajte u tavu. Miješajte povremeno i nakon 5 minuta krumpir prebacite u vatrostalnu posudu. Preko njega pospite nariban sir po izboru i postupak ponavljajte dok vam ne ponestane krumpira. Na vrh pospite još malo sira i pecite na 200 stupnjeva 25-30 minuta. Et voilà – Gratin Dauphinois.
Sidenote: Krumpir je neophodno prethodno skuhati kako bi se ravnomerno ispekao u pećnici. Ukoliko bi se koristio u sirovom obliku, vrijeme pečenja bilo bi duže. Drugim riječima, sir bi se zapekao dok krumpir još ne bi bio u potpunosti spreman za jelo.
*Članak je preuzet sa Journal.rs.
Foto: Instagram @chefsofiaa