Imamo recepte za 3 najbolje jesenske juhe: Krem juha od bundeve, juha od gljiva i francuska juha od luka
Ima li boljeg znaka da je počela jesen od prve tople juhe na nedjeljnom ručku? Slažemo se, tu su i prvi pečeni kesteni, rižoto sa šumskim gljivama i još nekoliko naznaka da smo pozdravili ljeto i ušetali u možda i najuzbudljiviju sezonu – barem što se tiče sezonskih namirnica i jela. Tople, kremaste juha pravi su comfort food, a ne mogu biti zdravije! U nastavku donosimo recepte za naše 3 omiljene jesenske juhe: juhu od bundeve, juhu od gljiva i francusku juhu od luka!
Počela je sezona bundeva
Bundeve, buče ili tikve možemo pronaći u preko 300 sorti, a one nama najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido tikva, Butternut ili muškatna tikva i Kabocha tikva. Treba biti oprezan jer postoje i dekorativne tikve koje nisu jestive. One jestive prepune su kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora i raznih vitamina. Najčešće ih pripremamo pečene, u obliku krema i juha, variva, džemova i kolača.
Karakterizira ih lijepa narančasta boja, blaga slatkoća, bogato sočno meso, a odlično slažu uz začine poput cimeta, kurkume, bosiljka, ružmarina i papra pa se koristi u raznim slanim jelima. Kada radite krem juhu, možete ih kuhati u vodi ili peći u pećnici, a potom blendati – postupak je vrlo jednostavan a rezultat savršen.
Krem juha od bundeve
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 glavice luka sitno nasjeckane
- 1 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće
- 700 ml temeljca od povrća ili piletine
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- začini po izboru: sol, papar, cimet, kurkuma, chilli, timijan
Postupak:
- Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu, zatim lagano dinstajte 2 sitno nasjeckana luka oko 5 minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte bundevu narezanu na kockice, pa nastavite kuhati 8-10 minuta uz povremeno miješanje dok ne počne omekšavati i dobivati zlatnu boju.
- Ulijte 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca i začinite solju i paprom. Zakuhajte, zatim kuhajte na laganoj vatri 10 minuta dok tikva ne omekša.
- U lonac ulijte 150 ml vrhnja za kuhanje, ponovno zakuhajte, pa štapnim mikserom ili u blenderu napravite gustu kremastu juhu. Za baršunastu konzistenciju možete juhu proliti kroz gusto cjedilo.
- Začinite je po ukusu, a zatim poslužite posutu krutonima i sjemenkama i pokapanu s još maslinovog ili bučinog ulja.
Za krutone:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama, uklonjene kore
- šaka sjemenki bundeve
Postupak:
- Za izradu krutona: narežite 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama na male kvadrate.
- U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, pa pržite kruh dok ne postane hrskav.
- Dodajte šaku sjemenki bundeve u tavu, pa držite na vatri još nekoliko minuta dok se ne zapeku. Mogu se napraviti dan unaprijed i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu.
Opcije za posip:
- krutoni
- bučino ulje
- bučine sjemenke
- grčki jogurt/vrhnje
- nar
- sitno narezan prženi lješnjaci
Juha od gljiva
Sastojci:
- 500 g gljiva po želji (najbolje miks: bukovače, vrganji, lisičarke, šampinjoni..)
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 dcl bijelog vina
- maslac
- 2 dcl vrhnja za kuhanje
- povrtni temeljac
- sol, papar, timijan
- svježi peršin
Priprema:
- Gljive dobro očistite i nasjeckajte.
- Luk nasjeckajte i dinstajte na maslacu, pa dodajte gljive i češnjak.
- Polako dodajte bijelo vino i dinstajte dok alkohol ne ispari.
- Dodajte temeljac i ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri.
- Kada gljive omekšaju, dodajte začine i vrhnje pa još kratko kuhajte.
- Prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku krem juhu.
- Poslužiti toplo uz žlicu kiselog vrhnja, svježi nasjeckani peršin i hrskave kruščiće.
Francuska juha od luka
Sastojci:
- 6 velikih glavica crvenog ili žutog luka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca
- sol
- 1 žličica šećera
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 1 dcl bijelog vina
- 8 šnita baguette kruha
- 180 g naribanog tvrdog sira
- parmezan za posip
- pola žličice papra
- svježi ili sušeni timijan
Postupak:
- Očistite i narežite luk. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk.
- Lagano pirjajte luk, pa dodajte maslac. Pojačajte vatru i kuhajte uz miješanje dok se luk ne karamelizira i omekša (20-30 min).
- Dodajte šećer i sol, kuhajte još 10-ak minuta pa dodajte češnjak. Kuhajte još 1-2 min.
- Dodajući vino lagano postružite luk koji se zalijepio za dno zdjele.
- Dodajte temeljac i timijan, poklopite zdjelu i pustite da se kuha na laganoj vatri još oko 30 minuta.
- Dodajte sol i papar.
- Pripremite hrskave bruschette: Svaku šnitu s obje strane premažite maslinovim uljem, posložite u kalup za pečenje i na vrh naribajte tvrdi sir.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 6-7 minuta.
- Juhu poslužite toplu ili vruću, a na zdjelicu (ili uz zdjelicu) juhe poslužite i bruschettu.
Foto: Pexels, Unsplash