Imamo recepte za 3 najbolje jesenske juhe: Krem juha od bundeve, juha od gljiva i francuska juha od luka
Imamo recepte za 3 najbolje jesenske juhe: Krem juha od bundeve, juha od gljiva i francuska juha od luka

Imamo recepte za 3 najbolje jesenske juhe: Krem juha od bundeve, juha od gljiva i francuska juha od luka

Ima li boljeg znaka da je počela jesen od prve tople juhe na nedjeljnom ručku? Slažemo se, tu su i prvi pečeni kesteni, rižoto sa šumskim gljivama i još nekoliko naznaka da smo pozdravili ljeto i ušetali u možda i najuzbudljiviju sezonu – barem što se tiče sezonskih namirnica i jela. Tople, kremaste juha pravi su comfort food, a ne mogu biti zdravije! U nastavku donosimo recepte za naše 3 omiljene jesenske juhe: juhu od bundeve, juhu od gljiva i francusku juhu od luka!

Počela je sezona bundeva

Bundeve, buče ili tikve možemo pronaći u preko 300 sorti, a one nama najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido tikva, Butternut ili muškatna tikva i Kabocha tikva. Treba biti oprezan jer postoje i dekorativne tikve koje nisu jestive. One jestive prepune su kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora i raznih vitamina. Najčešće ih pripremamo pečene, u obliku krema i juha, variva, džemova i kolača.

Karakterizira ih lijepa narančasta boja, blaga slatkoća, bogato sočno meso, a odlično slažu uz začine poput cimeta, kurkume, bosiljka, ružmarina i papra pa se koristi u raznim slanim jelima. Kada radite krem juhu, možete ih kuhati u vodi ili peći u pećnici, a potom blendati – postupak je vrlo jednostavan a rezultat savršen.

Krem juha od bundeve

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 glavice luka sitno nasjeckane
  • 1 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće
  • 700 ml temeljca od povrća ili piletine
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • začini po izboru: sol, papar, cimet, kurkuma, chilli, timijan

Postupak:

  • Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu, zatim lagano dinstajte 2 sitno nasjeckana luka oko 5 minuta dok ne omekšaju.
  • Dodajte bundevu narezanu na kockice, pa nastavite kuhati 8-10 minuta uz povremeno miješanje dok ne počne omekšavati i dobivati ​​zlatnu boju.
  • Ulijte 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca i začinite solju i paprom. Zakuhajte, zatim kuhajte na laganoj vatri 10 minuta dok tikva ne omekša.
  • U lonac ulijte 150 ml vrhnja za kuhanje, ponovno zakuhajte, pa štapnim mikserom ili u blenderu napravite gustu kremastu juhu. Za baršunastu konzistenciju možete juhu proliti kroz gusto cjedilo.
  • Začinite je po ukusu, a zatim poslužite posutu krutonima i sjemenkama i pokapanu s još maslinovog ili bučinog ulja.

Za krutone:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama, uklonjene kore
  • šaka sjemenki bundeve

Postupak:

  • Za izradu krutona: narežite 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama na male kvadrate.
  • U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, pa pržite kruh dok ne postane hrskav.
  • Dodajte šaku sjemenki bundeve u tavu, pa držite na vatri još nekoliko minuta dok se ne zapeku. Mogu se napraviti dan unaprijed i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu.

Opcije za posip:

  • krutoni
  • bučino ulje
  • bučine sjemenke
  • grčki jogurt/vrhnje
  • nar
  • sitno narezan prženi lješnjaci

Juha od gljiva

Sastojci:

  • 500 g gljiva po želji (najbolje miks: bukovače, vrganji, lisičarke, šampinjoni..)
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 dcl bijelog vina
  • maslac
  • 2 dcl vrhnja za kuhanje
  • povrtni temeljac
  • sol, papar, timijan
  • svježi peršin

Priprema:

  • Gljive dobro očistite i nasjeckajte.
  • Luk nasjeckajte i dinstajte na maslacu, pa dodajte gljive i češnjak.
  • Polako dodajte bijelo vino i dinstajte dok alkohol ne ispari.
  • Dodajte temeljac i ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri.
  • Kada gljive omekšaju, dodajte začine i vrhnje pa još kratko kuhajte.
  • Prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku krem juhu.
  • Poslužiti toplo uz žlicu kiselog vrhnja, svježi nasjeckani peršin i hrskave kruščiće.
jesenske juhe

Francuska juha od luka

Sastojci:

  • 6 velikih glavica crvenog ili žutog luka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • sol
  • 1 žličica šećera
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 1 dcl bijelog vina
  • 8 šnita baguette kruha
  • 180 g naribanog tvrdog sira
  • parmezan za posip
  • pola žličice papra
  • svježi ili sušeni timijan

Postupak:

  • Očistite i narežite luk. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk.
  • Lagano pirjajte luk, pa dodajte maslac. Pojačajte vatru i kuhajte uz miješanje dok se luk ne karamelizira i omekša (20-30 min).
  • Dodajte šećer i sol, kuhajte još 10-ak minuta pa dodajte češnjak. Kuhajte još 1-2 min.
  • Dodajući vino lagano postružite luk koji se zalijepio za dno zdjele.
  • Dodajte temeljac i timijan, poklopite zdjelu i pustite da se kuha na laganoj vatri još oko 30 minuta.
  • Dodajte sol i papar.
  • Pripremite hrskave bruschette: Svaku šnitu s obje strane premažite maslinovim uljem, posložite u kalup za pečenje i na vrh naribajte tvrdi sir.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 6-7 minuta.
  • Juhu poslužite toplu ili vruću, a na zdjelicu (ili uz zdjelicu) juhe poslužite i bruschettu.
jesenske juhe

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori