Idealan jesenski desert koji izgleda neodoljivo – krafnice s bundevom
Idealan jesenski desert koji izgleda neodoljivo – krafnice s bundevom

Idealan jesenski desert koji izgleda
neodoljivo – krafnice s bundevom

Ujesen malo koji recept može proći bez bundeve. Danas vam donosimo onaj koji će vam zasladiti cijelu sezonu jer kad jednom probate ove krafne s bundevom, nećete im moći odoljeti. Osmislila ga je food stilistica, fotografkinja i blogerica Kristina Štriga s bloga Cellulite Factory na kojem gotovo svakodnevno objavljuje neodoljive delicije. Slijedeći njen recept za krafne, zasigurno nećete pogriješiti u izradi jer je odličan i za početnike, a kad njemu dodate kremu s pireom o bundeve, dobit ćete jesensku slasticu koja oduševljava i okusom i izgledom.

Pumpkin krafnice

Tijesto: 
20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog)
50 g šećera
2 vanilin šećera
160-170 ml mlakog mlijeka
100 g oštrog brašna
500 g glatkog brašna
1 žličica soli
1/2 žličice pumpkin spicea*
200 g pirea od bundeve
1 jaje
1 žumanjak
50 ml ruma
50 g maslaca, sobne temperature
1,5 l ulja, za prženje

Krema:
200 g mascarpone sira
170 g pirea od bundeve
60 g šećera u prahu
100 ml vrhnja za šlag, ohlađenog
1 žličica pumpkin spicea

Valjanje:
60 g sitnijeg kristal šećera
1 žličica pumpkin spicea

Priprema:

U zdjelicu namrvite kvasac, dodajte 1 žlicu brašna, vanilin šećer i 100 ml mlijeka. Promiješajte i ostavite da smjesa odstoji 10 minuta.
U veću zdjelu dodajte ostatak brašna, šećer, sol i pumpkin spice te promiješajte. Dodajte i smjesu s kvascem, ostatak mlijeka, umućeno jaje i žumanjak, pire od bundeve i rum. Sjednite smjesu kuhačom te nastaviti mijesiti oko 5 minuta mikserom s nastavcima za tijesto ili kuhinjskim robotom.

Postepeno dodajte maslac uz neprestano miksanje. Kad ste dodali sav maslac nastavite miksati još 7 minuta. Tijesto oblikujte u kuglu, prebacite u veću nauljenu posudu i ostavite da se diže 1-1.5 sat na sobnoj temperaturi. Vrijeme dizanja ovisi o temperaturi prostorije u kojoj se diže. Kad duplo naraste, u redu je.

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na 16-18 loptica težine 50 g. Svaku lopticu oblikujte u kuglicu, zarežite škaricama na 8 mjesta s jednakim razmakom, pazeći da ne odrežete skroz do sredine. Stavite svaku lopticu na komadić papira za pečenje kojeg ste premazali uljem. Pokrijte ih plastičnom folijom i ostavite da se dižu 40-50 minuta.

Okus jeseni

Zagrijte ulje u širokom loncu na temperaturi od 170 stupnjeva (neka vam cijelo vrijeme bude lagana do srednje jaka vatra). U zagrijano ulje ubacite 3 krafne tako da strana koja je bila gore sada bude u ulju. Poklopite lonac i pržite krafne 1:15 minutu. Maknite poklopac, okrenite krafne i pržite još minutu. Pečene krafne odmah vadite na pladanj obložen papirom ili cjedilo. Ostavite ih da se hlade par minuta te ih uvaljajte u šećer pomiješan s pumpkin spiceom. Za kremu izmiksajte mascarpone, pire od bundeve, šećer i začin. U drugoj zdjeli izmiksajte vrhnje u mekani šlag, dodajte u kremu s bundevom i sjedinite špatulom. Prebacite kremu u slastičarsku vrećicu. Krafnama napravite rupu vrhom kuhače i punite ih pripremljenom kremom.

Dobar tek!

Krafne s bundevom

Foto: Pexels i Instagram (@cellulite_factory)

Učitati još
Zatvori