Svatko od nas ponekad se voli počastiti nečim slatkim. Slatko podiže energiju i raspoloženje pa volimo uživati u kombinaciji raznih okusa. Jedna od najpoznatijih slastica sigurno su kroasani koji su čest odabir uz jutarnju kavu. Međutim, postoje i drugi tradicionalni deserti koje volim isprobati i u čijim okusima uživamo. Da morate birati između dobro poznatih slastica – baklave i kroasana, što biste odabrali? Mi biramo oboje, a za to je i ovoga puta zaslužna Korica! Zagrebačka craft pekara lansirala je novi proizvod koji jedva čekamo isprobati – baklava roll.
Tradicionalni desert
Balava roll spoj je lisnatog tijesta s baklava punjenjem. Tradicionalna baklava bogatog je punjenja, sočna i slatka, prava kalorijska bomba kojoj je teško odoljeti. Originalna je to slastica iz Turske, Grčke te mnogih arapskih i bliskoistočnih zemalja. Radi se od tankih listova vučenog tijesta, premazana je otopljenim maslacem i nadjevena mljevenim i sjeckanim orašastim plodovima.
Punjenje može biti i od oraha, ali i pistacijama, bademima, pa i čokoladom. Ono po čemu je ovo poseban desert jest njegova sočnost. Na kaju se prelije slatkim šećernim sirupom koji joj daje slatkoću i sočnost.
Baklava roll iz Korice
Zbog popularnosti ovog deserta, nije ni čudo što je Korica u svoju ponudu uključila posebnu slasticu – baklava roll. Hibrid croissanta i baklave po receptu poznate Tartine pekare iz San Francisca. Čvor lisnatog tijesta punjen orasima i pistacija, dvostruko glaziran domaćim medom, sokom limuna i naranče, što rolicama daje jednu svježinu i savršena je kombinacija slatko-kiselkastog okusa. Nas kraju ide slatki preljev i posip od pistacija. Nas više ne treba nagovarati da se prvom prilikom počastimo ovom slasticom.
Korica je prva majstorska pekara u Zagrebu koja je već sedmu godinu posvećena predstavljanju svjetskih noviteta svojim kupcima. Od prvog sourdough kruha u Zagrebu, preko originalnog croissanata s bademima, prvog cruffina, rolice s cimetom, prve babke, japanskog kruha – danas u ponudu uvodi i baklava čvor. Tajna njihovih proizvoda je u ručnom radu uz korištenje kulture divljeg kvasca starije od 40 godina.
Baklava roll možete pronaći na adresama: Preradovićeva 39, Martićeva 19 i Deželićeva 39.
Foto: Korica, Instagram (@korica.hr)