Sigurni smo da ne trebamo naglašavati koliko je zdrava i uravnotežena prehrana važna za naše zdravlje. Kroz namirnice koje svakodnevno konzumiramo jačamo svoj imunitet, što je u razdoblju kada se borimo protiv koronavirusa važnije no ikad. Pritom je poznato da su namirnice najbogatije nutrijentima onda kad su na vrhuncu sezone pa je sezonsko voće i povrće uvijek najbolji izbor. Iako u današnje vrijeme zbog svjetske distribucije hrane u mnogim namirnicama možemo uživati tijekom cijele godine pa nije čudno što usred zime na policama trgovina možemo pronaći, na primjer, rajčice ili jagode, sezonske namirnice su daleko ukusnije, bogatije vitaminima i mineralima, rastu u prirodnom okruženju, dolaze od lokalnih uzgajivača te su u konačnici jeftinije.
A upravo lokalnim uzgajivačima Konzum je odlučio dati podršku u ovim izazovnim vremenima pa u Konzumovim prodavaonicama i na web shopu svaki dan možete pronaći svježe voće i povrće od domaćih proizvođača. Domaći proizvođači daju sve od sebe kako bi na naše stolove donijeli najbolje iz Hrvatske, a mi kupnjom domaćih proizvoda pomažemo ne samo njima, već i njihovim obiteljima, zaposlenicima i cijelom gospodarstvu.
U ukupnoj prodaji voća i povrća u Konzumu, ono domaćeg porijekla sudjeluje s čak 80%, među kojima ovih dana možete pronaći i šparoge, blitvu, zelenu salatu i jagode kojima je upravo sada sezona. U nastavku doznajte kako iskoristiti najbolje od njih te u kojim ih sve jelima možete konzumirati.
Šparoge
Šparoge su jedna od najkvalitetnijih i najhranjivijih vrsta povrća pa nije čudno što su ih još i stari Rimljani nazivali ‘carskim povrćem’. Osim što su delikatesa u kulinarstvu, šparoge su prepoznatljive zahvaljujući nutritivnim vrijednostima te su idealne za reduciranu prehranu i proljetno čišćenje organizma. Bogat nutritivni sastav ove namirnice uključuje vitamine A, B, C, K i E, željezo, bakar, folnu kiselinu, kalij, cink, magnezij…
Šparoge su odlične za detoksikaciju organizma jer imaju povoljan učinak na jetru i bubrege, a zahvaljujući cinku i selenu, tijelo će se na potpuno prirodan način očistiti od otrova. Posjeduju vrlo jaka antiupalna svojstva i zbog toga blagotvorno djeluju na bolesti srca i krvnih žila. Osim za srce i krvne žile, šparoge će pomoći i u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka, te će pospješiti jačanje kostiju. Obiluju folnom kiselinom pa se preporučuju trudnicama jer imaju važnu ulogu u razvoju fetusa.
Šparoge su izrazito niskokalorične, ali nutritivno bogate. Na 100 g šparoga dolazi tek 20 kalorija i zato su savršen izbor ako imate problema s prekomjernom težinom. Nimalo masti i vrlo mali udio ugljikohidrata, osim za mršavljenje, šparogu čine namirnicom koja se preporuča i dijabetičarima.
Od šparoga možete pripremati ukusne salate, juhe, namaz ili omlet i uživati u njenom okusu. U nastavku donosimo recept za fritaju sa šparogama.
Fritaja sa šparogama
Za fritaju sa šparogama od sastojaka će vam biti potrebno:
- 600 g šparoga
- 200 g luka
- prstohvat soli
- ½ žličice crnog papra
- 8 jaja
- 6 žlica maslinovog ulja
Priprema je vrlo jednostavna: šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s vrškovima pa ih izlomite na kraće komade. Zatim na ulju kratko popecite sitno nasjeckani luk, dodajte pripremljene šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok šparoge ne omekšaju. Na kraju dodajte razmućena jaja, malo promiješajte i ispecite do kraja. Fritaju poslužite s naribanim sirom i uživajte u ovom ukusnom jelu!
Blitva
Baš kao šparoge, i blitva je niskokalorična namirnica pa je dobra za održavanje tjelesne težine. Sadrži različite antioksidanse te je jedna od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi vrijednosti, već se količina nutrijenata kuhanjem čak i povećava.
Blitva štiti od osteoporoze, čuva zdravlje očiju, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa, štiti zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje rizik od raka itd. Bogata je raznim vitaminima poput vitamina A, C, E i K te mineralima kao što su magnezij, željezo i kalcij. Obiluje proteinima i ugljikohidratima pa je odličan izbor kada smo nervozni i imamo potrebu za jačom koncentracijom.
Blitvu najčešće jedemo kao prilog ribi, ali i mesu, samostalno ili s krumpirom. Jednostavno ju je pripremiti jer se kuha svega 5 minuta u vreloj vodi. Možemo ju jesti i sirovu kao jedan od sastojaka za smoothie, a odlična je i kao sastojak u pitama, rižotu i složencima. U nastavku pronađite recept za quiche s blitvom i sirom kao super ideju za lagani ručak.
Quiche s blitvom i sirom
Sastojci za tijesto:
- 250 g glatkog brašno
- 120 g maslaca
- 1 jaje
- žlica kiselog vrhnja
Sastojci za nadjev:
- 200 g blitve
- 2 jaja
- 200 g kiselog vrhnja
- 100 g sira
- sol i papar
U brašno dodajte omekšani maslac narezan na listiće i umijesite rukama. Zatim dodajte razmućeno jaje i žlicu kiselog vrhnja te sve zajedno umijesite u glatko tijesto. Kalup u kojem ćete peći quiche namastite s malo maslaca i lagano pobrašnite. Tijesto razvaljajte i prebacite u kalup te pospremite u hladnjak. Za to vrijeme napravite nadjev i zagrijte pećnicu za 175 stupnjeva.
Blitvu kuhajte 5-10 minuta u kipućoj vodi. Ocijedite i pustite da se malo ohladi, a nakon toga ju nasjeckajte. U posudi umutite jaja, vrhnje, dodajte sir, blitvu te začinite sa solju i paprom. Nadjev zatim stavite na tijesto i sve skupa pecite oko 40 minuta.
Zelena salata
Zelena salata omiljena je kao prilog mnogim jelima. Jede se svježe pripremljena i izvor je mnogih nutrijenata važnih za naše zdravlje. Bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3 i B6 te mineralima kao što je fosfor, kalcij, željezo, magnezij i bakar.
Zelena salata sadrži velike količine antioksidansa koji štite naše tijelo od utjecaja štetnih radikala i pomaže procesu detoksikacije. Redovita konzumacija zelene salate pomaže nam uspostaviti alkalnu ravnotežu organizma, a to doprinosi povećanju energije, boljoj probavi, bistrijem umu, kao i mladenačkom izgledu kože. Sadrži i folnu kiselinu koja je ključna za mnoge procese u našem organizmu.
Kako nutricionisti preporučuju konzumirati što više povrća, salata je odlična namirnica kojom često možemo dopuniti svojih 5 namirnica na dan. Kristal salata je vrlo popularna zbog svog ugodnog okusa, te se zato najčešće konzumira. Također treba znati da se stajanjem nutritivni sastojci gube, pa salatu treba nakon nabavke što prije pripremiti i konzumirati.
Kristalku možete kombinirati s raznim drugim namirnicama, a mi vam u nastavku donosimo recept za salatu s tunom.
Salata s tunom
Za salatu s tunom u zdjeli pomiješajte nekoliko listova zelene salate, tunu u konzervi, malu konzervu kukuruza, nekoliko cherry rajčica, svježu papriku narezanu na kockice, posnog ili zrnatog sira te sve začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Možete dodati i tjesteninu, majonezu i malo kiselog vrhnja.
Jagode
Jagode su mnogima omiljeno bobičasto voće, a volimo ih u svim kombinacijama. Jedemo ih svježe i oprane, posute s malo šećera ili sa šlagom, a obožavamo ih i u raznim desertima, tortama i kolačima. Jagode su bogate vitaminima C i A, folnom kiselinom, vlaknima i željezom. Super su za jačanje imuniteta i za pročišćavanje organizma ukoliko ih jedete kao samostalan obrok (u tom slučaju bez dodatka šećera ili šlaga, naravno).
Osim navedenog, jagode su odlične u borbi protiv celulita, ubrzavaju metabolizam i smanjuju osjećaj gladi. Niskokalorične su jer sadrže više od 60 % vode i malo šećera. Pomažu u sagorijevanju nakupljenih masti, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, a zahvaljujući vitaminu C, koji je potreban za proizvodnju kolagena, imaju anti-ageing efekt za našu kožu.
Na našem portalu možete pronaći razne recepte koji uključuju jagode, od smoothieja do kolača, a u nastavku vam donosimo jedan za tiramisu čija je glavna zvijezda upravo jagoda!
Tiramisu s jagodama
Sastojci:
- 200 g jagoda
- 2 banane
- 125 ml mlijeka
- 500 g mascarponea
- 50 g tamne čokolade
- 2 žlice crne kave
- 1 žlica meda
U zdjeli pomiješajte mascarpone, mlijeko, kavu i žlicu meda. Miksajte mikserom sve dok se krema ne počne pjeniti. Stavite ju u hladnjak da se ohladi i stisne.
Banane i jagode narežite na kolutiće. Tiramisu možete slagati u veću zdjelu ili u čaše ili staklenke. Poslažite red banana, pa red jagoda, zatim stavite red kreme i naribajte malo čokolade. Ponovite postupak još jednom i ostavite kolač najmanje 4 sata u hladnjaku prije posluživanja. Tiramisu će biti najbolji ako ga napravite navečer i pustite da u hladnjaku odstoji preko noći.
Foto: Unsplash, Profimedia