Povratak u radno okruženje nakon godišnjeg odmora nerijetko je stresno iskustvo. Nakon mirnog života u idili i posvećenosti užitcima, rutina s jasno programiranom satnicom nije nimalo ugodna. Rano ustajanje, budilica, doručak s nogu i gužva u prometu već od ranog jutra donosi nervozu koja svoj nastavak dobija tijekom dana u različitim oblicima i varijacijama. Čak i psiholozi naglašavaju kako je depresivno raspoloženje nakon godišnjeg odmora gotovo pa normalna stvar, toliko uobičajena da je postalo pravilo. No, uz promišljene postupke i pozitivne misli lakše je spriječiti dominiranje lošeg raspoleženja i pretvoriti ga u dobar osjećaj. Za početak mudro osmislite svoju to do listu i tako se lakše vratite u uobičajenu rutinu. Imajte na umu da nisu sve obveze prioritetne. Kako vam post vacation blues ne bi svirao danima u glavi, rješavajte dio po dio obveza i nagradite se sitnim užitcima. i upravo je u tome ključ. Ne zaboravite ugoditi sebi. Uz predah ispunjen lijepim i ukusnim sitnicima, osjećat ćete se puno bolje.
Sigurno će vas fina kava ujutro razbuditi, ali zašto ne biste tu dozu slasne energije dodavali u svoje dnevne rituale i tako si učinili dan boljim. Povratak s godišnjeg odmora natopljen mirisom i okusom omiljene kave, učinit će da vaše raspoloženje procvjeta. Prisjetite se lijepih trenutaka s godišnjeg odmora uz neodoljive kolače od kave i podijelite ih s kolegama. Uz osmijeh, duhovitost, glazbu koja vas pokreće i fine zalogaje kolača od kave, pretvorite svoj novi radni tjedan u čistu rapsodiju užitka. Bez straha od novih zadataka, uz lakoću i opuštenost. I to je moguće.
Kolač od kave za lagano poslijepodne
- 225 g maslaca
- 150 ml mlijeka
- 280 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 5 žlica kakao praha
- 1 žličica instant kave
- 250 g oštrog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 200 g jogurta
- 2 jaja
- žlica ruma
- žličica cimeta
- 1/2 žličice soli
Šećer, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol dobro promiješajte, a zatim dodajte kakao prah i instant kavu s mlijekom. Maslac ugrijte na umjerenoj vatri pa tu smjesu ulijte u mješavinu suhih sastojaka i dobro promiješati. Zatim umiješajte jogurt, jaja i rum te je ulijte u kalup za torte. Pecite tridesetak minuta na 180°C .
Muffini od kave
- 225 gr brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 2 žlice kakaoa
- 1/2 žličice soli
- 115 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 110 ml mlijeka
- 3 žlice likera od kave ili skuhane kave
- 25 g suhih brusnica
Zagrijte pećnicu na 180°C, a za vrijeme dok se temperatura ne podigne na željenu, u jednoj posudi izmiješajte prvo suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, kakao, sol i šećer. U drugoj ipak posudi pomiješajte mlijeko, jaje, rastopljeni maslac i liker, odnosno kavu. Sjedinite smjese u jednu, pa na kraju ubacite suhe brusnice. U kalup za muffine ubacite dekorativne košarice i ulijte smjesu za muffine. Pecite na 180°C oko 20 minuta.
Sočni kolač od kave i jagoda
Kora
- 6 jaja
- 2oo g šećera
- 2 male šalice ulja
- 2 dcl brašna
- 2 žlice kakaoa
- pola vrećice praška za pecivo
Pomiješajte jaja i šećer pa dodajte ulje, kakao i brašno u koje ste pomiješali prasak za pecivo. Smjesu pecite oko 3o minuta na 180°C. Nakon što ispečete koru, prelijte ju s pola litre kave
Krema:
- 500 g jagoda
- 100 g šećera
- 500 ml soka od jagode
- 3 pudinga od jagode
- 300 ml slatkog vrhnja
Isjeckajte jagode i kuhajte ih sa šećerom oko 5 minut na laganoj vatri. u soku od jagoda skuhajte puding. Posebno umutite slatko vrhnje i sve zajedno promiješajte kada se ohladi i nanesite na koru.
Foto: Unsplash, FoodiesFeed