Miriše na rujan: Kolač s makom koji se jednostavno priprema
Miriše na rujan: Kolač s makom koji se jednostavno priprema

Miriše na rujan: Kolač s makom koji
se jednostavno priprema

U svijetu gastronomije, jednostavne kombinacije često pružaju najveći užitak, a jedan od aktualnih trendova je spoj osvježavajućeg limuna i aromatičnog maka. Ovaj kolač s makom i limunom idealno balansira slatkoću i kiselinu, dok hrskavi mak dodaje zanimljivu teksturu. Ono što ga čini dodatno primamljivim je činjenica da se vrlo jednostavno priprema, a rezultat je osvježavajući desert koji će se svidjeti svima. Inspiraciju za recept smo pronašli na Instagram profilu @maja_jalsovec.

Sastojci:

Za kolač:

  • 200 g šećera
  • korica 2 limuna
  • 3 jajeta
  • 1 žličica ekstrakta limuna
  • 150 ml ulja
  • 150 ml mlijeka
  • 200 g glatkog brašna
  • 50 g maka
  • 5 g praška za pecivo

Za kremu od limuna:

  • 4 žumanjka
  • 80 ml soka od limuna
  • 130 g šećera
  • 90 g maslaca
  • žličica maka

Priprema:

Za početak, zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U jednoj većoj posudi pomiješajte šećer i naribanu koricu dva limuna. Ovo je ključni korak koji kolaču daje intenzivan citrusni miris i okus. Zatim, dodajte jaja i sve zajedno mutite mikserom dok smjesa ne postane svjetla i pjenasta. U ovu smjesu dodajte limunov ekstrakt, ulje i mlijeko, te nastavite miješati dok se sastojci ne sjedine. Kada su tekući sastojci dobro izmiješani, postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i mak. Lagano miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ulijte smjesu u prethodno podmazan pleh za pečenje i stavite da se peče u pećnici oko 25 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe suha.

Kada je kolač gotov, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi. Dok se kolač hladi, možete pripremiti kremu od limuna. U manjoj posudi pomiješajte žumanjke, sok od limuna i šećer. Stavite smjesu na srednju vatru i kuhajte je, neprestano miješajući, dok se ne zgusne. Kada postignete željenu gustinu, skinite s vatre i umiješajte maslac dok se potpuno ne otopi. Na kraju, dodajte žličicu maka za dodatni vizualni i ukusni kontrast. Ostavite kremu da se ohladi, a zatim je prelijte preko ohlađenog kolača.

Ovaj kolač s limunom i makom s razlogom dodajemo na listu omiljenih. Lagan je, osvježavajuć i idealan za svaku priliku.

*Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: Instagram (@domsli22@maja_jalsovec, @butternutbakery)

Učitati još
Zatvori