U svijetu gastronomije, jednostavne kombinacije često pružaju najveći užitak, a jedan od aktualnih trendova je spoj osvježavajućeg limuna i aromatičnog maka. Ovaj kolač s makom i limunom idealno balansira slatkoću i kiselinu, dok hrskavi mak dodaje zanimljivu teksturu. Ono što ga čini dodatno primamljivim je činjenica da se vrlo jednostavno priprema, a rezultat je osvježavajući desert koji će se svidjeti svima. Inspiraciju za recept smo pronašli na Instagram profilu @maja_jalsovec.
Sastojci:
Za kolač:
- 200 g šećera
- korica 2 limuna
- 3 jajeta
- 1 žličica ekstrakta limuna
- 150 ml ulja
- 150 ml mlijeka
- 200 g glatkog brašna
- 50 g maka
- 5 g praška za pecivo
Za kremu od limuna:
- 4 žumanjka
- 80 ml soka od limuna
- 130 g šećera
- 90 g maslaca
- žličica maka
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema:
Za početak, zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U jednoj većoj posudi pomiješajte šećer i naribanu koricu dva limuna. Ovo je ključni korak koji kolaču daje intenzivan citrusni miris i okus. Zatim, dodajte jaja i sve zajedno mutite mikserom dok smjesa ne postane svjetla i pjenasta. U ovu smjesu dodajte limunov ekstrakt, ulje i mlijeko, te nastavite miješati dok se sastojci ne sjedine. Kada su tekući sastojci dobro izmiješani, postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i mak. Lagano miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ulijte smjesu u prethodno podmazan pleh za pečenje i stavite da se peče u pećnici oko 25 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe suha.
Kada je kolač gotov, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi. Dok se kolač hladi, možete pripremiti kremu od limuna. U manjoj posudi pomiješajte žumanjke, sok od limuna i šećer. Stavite smjesu na srednju vatru i kuhajte je, neprestano miješajući, dok se ne zgusne. Kada postignete željenu gustinu, skinite s vatre i umiješajte maslac dok se potpuno ne otopi. Na kraju, dodajte žličicu maka za dodatni vizualni i ukusni kontrast. Ostavite kremu da se ohladi, a zatim je prelijte preko ohlađenog kolača.
Ovaj kolač s limunom i makom s razlogom dodajemo na listu omiljenih. Lagan je, osvježavajuć i idealan za svaku priliku.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@domsli22, @maja_jalsovec, @butternutbakery)