

Jabuke spadaju u kategoriju voća koje gotovo uvijek pronalazi svoje mjesto na našim kuhinjskim policama ili u hladnjacima. Biramo ih za konzumaciju same po sebi, ali ih također koristimo s namjerom da pripremimo ukusna jela, pa čak i posebne preljeve. Ipak, prije svega, upotrebljavamo ih u pripremi raznih slastica, a najpopularnija među njima je klasični kolač s jabukama. Stoga ćemo ovog puta pripremiti upravo njega – ali u nešto izmijenjenoj verziji.
Kolač s jabukama: Nešto drugačiji recept
Recept za ovaj kolač pronašli smo na Instagram profilu Jillian Barreca, koja je, zbog ljubavi prema gastronomiji, pokrenula i vlastiti blog. Iako u određenoj mjeri podsjeća na recept za kolač od tisuću slojeva jabuka koji smo već isprobali, ovaj put ga pripremamo s nešto većim brojem sastojaka.
Međutim, kada je riječ o sastojcima, imate potpunu slobodu da ih modificirate ili zamijenite. Također, u pripremi možete koristiti bilo koju sortu jabuka – što ovaj recept čini idealnim kada imate višak ovog voća u kuhinji. No, za razliku od nekih prethodnih slastica, za pripremu ove će vam biti potrebno nešto više vremena. U nastavku donosimo sve sastojke, kao i korake pripreme.
Sastojci:
- 80 g (neslanog) maslaca
- 120 ml mlijeka
- žličica ekstrakta od vanilije
- 100 g brašna
- žličica praška za pecivo
- 1 limun
- muškatni oraščić
- sol
- 4 jaja
- 100 g bijelog šećera
- smeđi šećer za posipanje
- 6 ili 7 jabuka srednje veličine
Priprema:
Za početak, zagrijte pećnicu na oko 190 stupnjeva i namažite pleh u koji ćete kasnije slagati jabuke. Također, ako želite, u pleh možete staviti i papir za pečenje.
Na srednje jakoj vatri sjedinite maslac, mlijeko i pastu ili ekstrakt od vanilije. Kada se ovi sastojci otope i potpuno sjedine, maknite lonac s vatre kako bi se smjesa malo ohladila. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, naribanu koricu jednog limuna, malo muškatnog oraščića i sol.
Na kraju, mikserom umutite četiri jaja i bijeli šećer – za to vam neće trebati više od dvije minute. Potom pažljivo sjedinite sve sastojke, i suhe i tekuće, dok ne dobijete glatku teksturu karakterističnu za kolače ovog tipa.

Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Ogulite jabuke i narežite ih na četvrtine, a zatim ih naribajte. Nakon toga, svaku krišku umočite u smjesu koju ste prethodno pripremili. Jabuke slažite u nauljeni pleh i nastavite dok ih u potpunosti ne iskoristite. Preostalu smjesu prelijte preko jabuka, a na vrh pospite malo smeđeg šećera.
Kolač s jabukama pecite otprilike sat do sat i pol, uz stalno provjeravanje. Budite oprezni – lako može zagorjeti. Zato, ovisno o jačini pećnice, povremeno provjerite njegovu boju.
Prije posluživanja preporučujemo da kolač ohladite. Na samom kraju, po vrhu možete dodati još jedan završni dodatak – šećer u prahu.
Postupak možete pogledati i u videu u nastavku.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Unsplash, Instagram (@victoriakwessberg, @bellathomas, @jillian.barreca)