Kad vani krenu kišni dani i temperature padnu, svi se volimo ušuškati u topli dom, opustiti uz omiljenu seriju i uživati u nečemu slatkom. A što bolje zaokružuje takav dan nego mirisni jesenski kolač? Cinnamon Spice Banana Cake je upravo ono što trebate – veganski, savršeno začinjen i sočan.
Njegova profinjena kombinacija banane i cimeta budi osjećaj topline, a nije presladak, pa će se svidjeti svima. Kako predlaže njegova autorica @eatsbyellaa, dodajte mu tučenu glazuru bez mliječnih proizvoda i prelijte ga karamelom za potpuni užitak jer – zašto ne?
Cinnamon Spice Banana Cake
Sastojci za biskvit:
- 220 g pasirane banane (2,5 banane)
- 90 g svijetlo smeđeg šećera
- 50 g kokosovog šećera
- 80 g maslinovog ulja
- 65 g umaka od jabuka (a možete i od banana)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 žlice maslaca od badema
- 1 žlica cimeta
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1/8 žličice đumbira u prahu
- 180 g glatkog brašna
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
Glazura:
- 110 ml vrhnja za šlag
- 100 g veganskog krem sira
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 °C s ventilatorom.
- Četvrtasti kalup za kolače obložite papirom za pečenje
- Zgnječite banane u velikoj zdjeli, zatim umiješajte šećere, ulje, maslac, vaniliju, sol i umak od jabuka.
- Prosijte brašno, začine, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Lagano umiješajte, pazeći da ne izmiješate previše.
- Dodajte u lim za pečenje i pecite oko 28 minuta (čačkalicom isprobajte je li tijesto gotovo).
- Dok se tijesto hladi umutite glazuru: električnom pjenjačom umutite vrhnje dok ne dobijete čvrstu smjesu, zatim dodajte vaniliju i krem sir, te postupno dodajte šećer u prahu. Ohladite u hladnjaku. Poslužite s karamelom i izmrvljenim keksima (po želji).
Foto: Pexels, Instagram (@eatsbyellaa)