Tonkina kužina: Čokoladni kolač od mrkve idealan za uskrsni stol
Tonkina kužina: Čokoladni kolač od mrkve idealan za uskrsni stol

Tonkina kužina: Čokoladni kolač od
mrkve idealan za uskrsni stol

Čokoladni kolač od mrkve savršen je za Uskrs, ali i odlična poslastica tijekom cijele godine. Priprema je jako jednostavna, a kolač bez problema možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana, rekla nam je Tonka Radić Čobanov i podijelila recept kako biste ga ovog blagdana mogli rekreirati kod kuće.

Sastojci: 

(koristila sam kalup cca 33×23 cm)

  • čokoladno tijesto za tortu od mrkve
  • 300 g naribane mrkve
  • 200 g usitnjene tamne čokolade
  • 100 g prženih oraha ili pekan oraha
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1 prstohvat kardamoma
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • (začine prilagodite, ako neke ne volite – slobodno izbacite)
  • 200 g smeđeg šećera
  • sok i korica jedne naranče
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 5 jaja
  • 240 ml biljnog ulja

Glazura od krem sira:

  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 275 g krem sira (sobne temperature)
  • 180 g šećera u prahu
  • 1 žličica burbon vanilije

Dekoracija po želji:

  • 60 g prženih oraha ili pekan oraha
  • malo svježe narančine korice ili ribane mrkve
Čokoladni kolač od mrkve_Tonkina kužina (2)
Čokoladni kolač od mrkve_Tonkina kužina (2)

Postupak: 

  • Zagrijte pećnicu na 180°C gornja/donja toplina. Pravokutni kalup (33×23 cm) obložite papirom za pečenje
  • Očistite i naribajte mrkvu
  • U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i začine. Dodati nasjeckanu čokoladu i orahe.
  • U zdjelu stavite jaja i  šećer te  mutite električnim mikserom oko 2 do 3 minute dok ne nastane svijetla pjenasta masa.
  • Iscijedite sok naranče i odmjerite 100 ml. U smjesu polako u tankom mlazu ulijevajte ulje i odmjereni sok od naranče uz dalje miješanje.
  • Na kraju umiješajte suhe sastojke i naribanu mrkvu dok ne dobijete jednolično tijesto.
  • Kolač od mrkve pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 do 40 minuta.
  • Ostavite kolač da se hladi u kalupu oko 20 minuta
  • Miksajte maslac dok ne postane kremast i dodajte krem sir sobne temperature te prosijano  šećer u prahu i zajedno s ostalim sastojcima mikserom izradite kremastu smjesu.
  • Na ohlađen kolac nanesite glazuru. Ukrasite po želji – ja sam koristila koricu naranče i pekan orahe.
Čokoladni kolač od mrkve_Tonkina kužina (2)

Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

 

Foto: Tonka Radić Čobanov

Učitati još
Zatvori