Čokoladni kolač od mrkve savršen je za Uskrs, ali i odlična poslastica tijekom cijele godine. Priprema je jako jednostavna, a kolač bez problema možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana, rekla nam je Tonka Radić Čobanov i podijelila recept kako biste ga ovog blagdana mogli rekreirati kod kuće.
Sastojci:
(koristila sam kalup cca 33×23 cm)
- čokoladno tijesto za tortu od mrkve
- 300 g naribane mrkve
- 200 g usitnjene tamne čokolade
- 100 g prženih oraha ili pekan oraha
- 300 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1 prstohvat kardamoma
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- (začine prilagodite, ako neke ne volite – slobodno izbacite)
- 200 g smeđeg šećera
- sok i korica jedne naranče
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 5 jaja
- 240 ml biljnog ulja
Glazura od krem sira:
- 100 g maslaca sobne temperature
- 275 g krem sira (sobne temperature)
- 180 g šećera u prahu
- 1 žličica burbon vanilije
Dekoracija po želji:
- 60 g prženih oraha ili pekan oraha
- malo svježe narančine korice ili ribane mrkve
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180°C gornja/donja toplina. Pravokutni kalup (33×23 cm) obložite papirom za pečenje
- Očistite i naribajte mrkvu
- U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i začine. Dodati nasjeckanu čokoladu i orahe.
- U zdjelu stavite jaja i šećer te mutite električnim mikserom oko 2 do 3 minute dok ne nastane svijetla pjenasta masa.
- Iscijedite sok naranče i odmjerite 100 ml. U smjesu polako u tankom mlazu ulijevajte ulje i odmjereni sok od naranče uz dalje miješanje.
- Na kraju umiješajte suhe sastojke i naribanu mrkvu dok ne dobijete jednolično tijesto.
- Kolač od mrkve pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 do 40 minuta.
- Ostavite kolač da se hladi u kalupu oko 20 minuta
- Miksajte maslac dok ne postane kremast i dodajte krem sir sobne temperature te prosijano šećer u prahu i zajedno s ostalim sastojcima mikserom izradite kremastu smjesu.
- Na ohlađen kolac nanesite glazuru. Ukrasite po želji – ja sam koristila koricu naranče i pekan orahe.
Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov