

U moru uskrsnih recepata na koje ovih dana nailazimo, rijetki su oni koji nas na prvu oduševe i odmah ih poželimo isprobati. S vama smo već podijelili nekoliko recepata za uskrsne slastice poput keksa u obliku cvjetića ili uskrsnih jaja od čokolade i kikirikija, a sada je na red došao i sočan kolač od mrkve i čokolade!
Ovaj kolač nije samo Uskrs na tanjuru, već i prava mala foto-zvijezda. Idealna je slastica za one koji traže nešto klasično, ali s modernim “twistom”. Dekoriran slatkim marcipanskim mrkvicama, ovaj kolač jednako je privlačan na tanjuru kao i na fotografiji, a još je bolji kad ga kušate!

Recept za kolač od mrkve i čokolade
Biskvit:
- 300 g naribane mrkve
- 60 g krupno nasjeckanih oraha
- 200 g maslaca sobne temperature
- 120 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 4 jaja
- 300 g brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 60 g kakaa za pečenje
- 120 ml mlijeka
Krema:
- 150 g krem sira
- 15 g šećera u prahu
- 2 žlice soka od naranče
- Marcipanske mrkvice za dekoraciju
Priprema:
- Kalup za pečenje obložite papirom i zagrijte pećnicu na 160 °C (gornje i donje grijanje).
- Maslac, šećer i vanilin šećer miksajte oko 2 minute, dok ne postanu pjenasti.
- Postupno dodajte jaja, jedno po jedno, neprestano miksajući.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kakao.
- Naizmjenično dodajte mješavinu brašna i mlijeko u smjesu s jajima, lagano miksajući.
- Umiješajte naribanu mrkvu i sjeckane orahe.
- Smjesu izlijte u kalup i pecite 60 minuta.
- Nakon pečenja ostavite da se kolač potpuno ohladi, a zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa.
- Odrežite gornju koricu kolača i izmrvite je – poslužit će za dekoraciju.
- Za kremu: Pomiješajte krem sir, šećer u prahu i sok od naranče, te premažite ohlađeni kolač.
- Po vrhu pospite izmrvljenu koricu kolača, kao da stvarate efekt “zemlje”, i lagano pritisnite.
- Završite dekoracijom s marcipanskim mrkvicama.


Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov