Hrskave košarice punjene kremom od mandarina i bijelom čokoladom naš su najdraži zimski desert
Hrskave košarice punjene kremom od mandarina i bijelom čokoladom naš su najdraži zimski desert

Hrskave košarice punjene kremom od mandarina i bijelom čokoladom naš su najdraži zimski desert

Nakon uživanja u raznim božićnim kolačima, keksima i fritulama, zaželjeli smo se potpuno drugačijih, osvježavajućih slastica. U sezoni agruma, kada su nam omiljen dnevni snack naranče i mandarine, odlučili smo pronaći recept za najbolji sezonski voćni kolač. Zara Home nam donosi odličan recept za hrskave košarice punjene bijelom čokoladom i kremom od mandarina koji je idealan desert za zimske dane. Osim što su teksture i okusi odlični, košarice izgledaju jako efektno – možete ih pripremiti za goste ili jednostavno ispeći ukućanima kao slatko iznenađenje!

Kolač od mandarina i bijele čokolada

kolač od lisnatog tijesta i mandarina

Sastojci za 4 porcije:

Za bazu:

  • 200 g bijele čokolade
  • 8 listova kora za savijaču
  • 120 g maslaca za glazuru

Za kremu:

  • 8 žumanjaka
  • 1 jaje
  • 300 ml soka od mandarine
  • 1 naranča (samo korica)
  • 1 mahuna vanilije ili 1 vanilin šećer
  • 250 g šećera (prilagoditi prema kiselosti soka)
  • 250 g maslaca

Za ukrašavanje:

  • Kriške mandarine i/ili naranče (krvave naranče ili normalne)

Postupak:

  • Zagrijte pećnicu na 180ºC.
  • Na posudu za pečenje posložite kriške naranče i/ili mandarine posute šećerom.
  • Pecite oko 15 minuta. Izvadite i ostavite sa strane..
  • Listove tijesta premažite maslacem, pa ih složite jedan na drugi (oko 6-8 listova debljine) u posudu za pečenje.
  • Izrežite pravokutnike otprilike 3 centimetra veće od kalupa koji koristite i u svaki kalup stavite tijesto.
  • Pecite 12 do 15 minuta dok tijesto ne porumeni.
  • Bijelu čokoladu otopiti i njome glazirati unutrašnjost pečenog tijesta. To će spriječiti da se tijesto previše smoči kada se doda kremasti nadjev.
  • Sve sastojke za kremu, osim maslaca, pomiješajte u loncu.
  • Lagano zagrijavajte na srednje jakoj vatri, bez vrenja (inače će se žumanjci zgrušati), uz stalno miješanje, dok ne dobijete kremastu teksturu. Procijedite i ulijte u posudu.
  • U kremu u malim količinama dodavati maslac uz stalno miješanje. Stavite u hladnjak na par sati.
  • Kad se ohladi, prelijte ovu smjesu preko podloge od tijesta.
  • Po vrhu posložite kriške naranče i/ili mandarine.
  • Poslužite čim je gotovo kako tijesto ne bi izgubilo prhku teksturu.

Foto: Zara Home

Učitati još
Zatvori