

Hrskave košarice punjene kremom od mandarina i bijelom čokoladom naš su najdraži zimski desert
Nakon uživanja u raznim božićnim kolačima, keksima i fritulama, zaželjeli smo se potpuno drugačijih, osvježavajućih slastica. U sezoni agruma, kada su nam omiljen dnevni snack naranče i mandarine, odlučili smo pronaći recept za najbolji sezonski voćni kolač. Zara Home nam donosi odličan recept za hrskave košarice punjene bijelom čokoladom i kremom od mandarina koji je idealan desert za zimske dane. Osim što su teksture i okusi odlični, košarice izgledaju jako efektno – možete ih pripremiti za goste ili jednostavno ispeći ukućanima kao slatko iznenađenje!
Kolač od mandarina i bijele čokolada

Sastojci za 4 porcije:
Za bazu:
- 200 g bijele čokolade
- 8 listova kora za savijaču
- 120 g maslaca za glazuru
Za kremu:
- 8 žumanjaka
- 1 jaje
- 300 ml soka od mandarine
- 1 naranča (samo korica)
- 1 mahuna vanilije ili 1 vanilin šećer
- 250 g šećera (prilagoditi prema kiselosti soka)
- 250 g maslaca
Za ukrašavanje:
- Kriške mandarine i/ili naranče (krvave naranče ili normalne)

Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180ºC.
- Na posudu za pečenje posložite kriške naranče i/ili mandarine posute šećerom.
- Pecite oko 15 minuta. Izvadite i ostavite sa strane..
- Listove tijesta premažite maslacem, pa ih složite jedan na drugi (oko 6-8 listova debljine) u posudu za pečenje.
- Izrežite pravokutnike otprilike 3 centimetra veće od kalupa koji koristite i u svaki kalup stavite tijesto.
- Pecite 12 do 15 minuta dok tijesto ne porumeni.
- Bijelu čokoladu otopiti i njome glazirati unutrašnjost pečenog tijesta. To će spriječiti da se tijesto previše smoči kada se doda kremasti nadjev.
- Sve sastojke za kremu, osim maslaca, pomiješajte u loncu.
- Lagano zagrijavajte na srednje jakoj vatri, bez vrenja (inače će se žumanjci zgrušati), uz stalno miješanje, dok ne dobijete kremastu teksturu. Procijedite i ulijte u posudu.
- U kremu u malim količinama dodavati maslac uz stalno miješanje. Stavite u hladnjak na par sati.
- Kad se ohladi, prelijte ovu smjesu preko podloge od tijesta.
- Po vrhu posložite kriške naranče i/ili mandarine.
- Poslužite čim je gotovo kako tijesto ne bi izgubilo prhku teksturu.


Foto: Zara Home