Culinary Postcards: Kokos-matcha macaronsi
Culinary Postcards: Kokos-matcha macaronsi

Culinary Postcards: Kokos-matcha macaronsi

Makroni ili makaroni, a nisu “oni” makaroni – nego ovi drugi, od kokosa. Totalno zbunjujuće s tim nazivima, pa onda još i zeleno, ali zapravo jako jednostavno i fino.

Za uskršnji stol, obojala sam nešto-kao mak(a)rone od kokosa s matchom i dobila ove dražesne proljetne keksiće. Na kraju krajeva, ideja je bila dodati još nešto zeleno na blagdanski stol, a ovi keksi bit će definitivno pravi mali slatki dodatak.

Ova veganska varijanta makarona od kokosa, ljepljivog kokosastog keksa, manje je slatka zbog dodatka matche koja neutralizira slatkoću kokosa, ali se on i dalje jako lijepo osjeti. Ako niste ljubitelji matche, možete smanjiti količinu korištenu u receptu – i dvostruko manja količina bit će dovoljna da makar blago oboja kekse u zeleno, a matcha se gotovo uopće neće osjetiti u tom slučaju. Ako ste pak ljubitelj matche, držite se recepta i uživajte u ovom kokos-matcha okusu uz svoj omiljeni topli napitak.

I na kraju možda najbolja stvar od svega: 6 sastojaka i 20 min vremena je sve što vam treba za uživati u ovim keksićima! Sretan Uskrs!

Sastojci:

(za 8 keksa)

  • 100g kokosa u listićima (čipsa), tostiranog
  • 60g bademovog brašna
  • 5g (1 žlica) matche u prahu
  • 50ml kokosovog ulja (sobna temperatura)
  • 3 žlice (60g) javorovog sirupa
  • 3 žlice (45 ml) biljnog napitka (badem ili soja)

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 170C. Lim za pečenje obložite papirom i na njega ravnomjerno rasporedite kokos, pa tostirajte oko 3 min, dok mu rubovi ne počnu lagano zlatiti. Pazite dok se tostira da vam se ne zapali.
  • U multipraktik ubacite kokos, bademovo brašno i matchu, pa kratko blendajte da se pomiješa.
  • Dodajte kokosovo ulje, javorov sirup i biljni napitak pa miksajte još dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
  • Sa žlicom grabite smjesu i samo lagano popravite oblik kod stavljanja na lim, ostavljajući razmaka među njima jer će se malo raširiti.
  • Pecite ih 14-15min na 170C, dok rubovi i vrhovi (kokos listića) ne počnu tamniti. Ostavite ih da se ohlade bar 20ak minuta prije konzumiranja.

Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Iva Savić

Učitati još
Zatvori