Klara Petrović naš je girl crush. Razgovarali smo s njom o kuhanju, modi, umjetnosti i burnoutu
Iako Klaru Petrović, 32-godišnju nezavisnu kustosicu i kreatoricu sadržaja, već neko vrijeme vjerno pratimo na društvenim mrežama gdje primarno objavljuje sadržaj vezan uz kuhanje, osobno smo je imali priliku upoznati tek na jednom od naših Journal Lifestyle Sessions evenata. Od tada je Klara (@klapet) naš još veći girl crush jer nas je oduševila autentičnošću i stilom koji tako jednostavno prenosi i na sadržaj koji objavljuje. Poželjeli smo razgovarati s najugodnijim glasom TikToka o svim njenim interesima – kustoskom kolektivu KUĆĆA, održivoj modi i naravno – kuhanju i pečenju! Rezultat je iskren i dubok intervju koji donosimo u nastavku, kao i sanjive fotografije nastale u njenom zagrebačkom domu u kojem nas je ugostila i pripremila brioche pletenicu.
Tko je Klara, a tko je @klapet?
- Da se moraš ukratko opisati, kako bi to učinila? Doživljavaš li Klaru više kao nezavisnu kustosicu ili kreatoricu sadržaja? Što više zaokuplja tvoje dane i na što si trenutno najviše fokusirana?
Analiziram samu sebe svakodnevno i oduvijek, ali uvijek s jednim okom zatvorenim jer mi je neugodno priznati koliko razmišljam o vlastitim postupcima. Moja vanjska opuštenost samo je način da ne eksplodiram od toga koliko mi je stalo, morala sam se prigušiti s godinama jer sam bila dijete koje puno plače i očajava. U dvadesetima sam otkrila koliko je dobar osjećaj moći sistematizirati svoje mišljenje, dati definicije svim riječima i posložiti to u smisleni tekst. Otkrila sam da volim raditi na zahtjevnim izložbama i produkcijama umjetničkih radova, da volim rasti uz maštovite, ranjive, spekulativne i snažne istupe umjetnika i autora.
Prije nekoliko godina neka važna sidra u mom životu su se počela podizati i bilo je vrijeme za promjene koje su mi se tad činile nezamislive. Izgubila sam petogodišnji posao pa zatim tatu, a onda i dugogodišnju vezu i istovremeno imala velike uspjehe – s najbližim prijateljima sam formirala kustoski kolektiv KUĆĆA.
Zajednički smo pokrenuli nekoliko projekata i kurirali 36. salon mladih, počela sam zarađivati kreiranjem sadržaja na TikToku i otvorilo mi se puno neočekivanih vrata koja dotad nisam ni vidjela. Trenutno još uvijek pomirujem kako se doživljavam i tko je Klara, a tko je @klapet, jesu li prijateljice ili samo suradnice, ili je jedna Frankestein, a druga njegovo čudovište.
Ništa bez igre…
- Kreativnost je u tvom životu sveprisutna i, pretpostavljam, velik izvor radosti. Kako je njeguješ i što te diže kad nemaš inspiraciju?
Najviše inspiracije imam kad aktivno istražujem i, najvažnije, gledam i osluškujem. Najgore što si mogu priuštiti je doomscrolling na društvenim mrežama – to me dovede u stanje potpune paralize. Dovoljno mi je samo pročitati barem jednu stranicu nekog teksta, knjige ili stripa kako bih se istrgnula iz bezumnog konzumiranja u aktivno promišljanje i zapisivanje ideja i planova. Unutar kapitalističkog sistema uglavnom se gledaju tvrdi mjerljivi pokazatelji – brojevi, postotci, rastovi i padovi, profit i gubitak. Ono što donosi neke druge, nemjerljive aspekte često je trivijalizirano i uspoređivano s dječjom igrom, a upravo je ta igra i naivnost ono što nam je najviše potrebno za motivaciju i inspiraciju. Ne želim propustiti reći da me, uz neke očite stvari kao što su posjećivanje izložbi, performansa ili bilo kojeg kulturnog sadržaja, najviše inspirira moj krug prijatelja koje sam imala sreću upoznati i zadržati u svom životu.
Umjetničko djelovanje
- Jedna si od osnivačica kolektiva KUĆĆA koji djeluje kroz zanimljive izložbe i suradnje. Koji su vam projekti sljedeći u planu? Spomenula si nam i nedavno pokretanje web shopa…
Upravo smo otvorili našu posljednju izložbu u ciklusu “Rekli su mi da planet ima živčane završetke”, nakon istoimenog 63. Porečkog annala koji smo kurirali na ljeto 2023. godine. Radi se o performansu i izložbi umjetnice Marianne Nardini s kojom već godinama surađujemo, a koja je bila naša prva rezidentica u DNEVNOJ SOBI. Otvoren poziv za umjetnike za taj projekt upravo traje i otvoren je do 1. ožujka. Nakon toga planiramo organizirati događanje posvećeno web shopu koji je otvoren krajem prosinca, a na njemu se zasad mogu naći umjetnički radovi Roberta Fenricha, Andreja Beštaka i Anje Leko, koji su izlagali na svim našim dosadašnjim velikim izložbama. To su umjetnici čiji me radovi uvijek iznova oduševljavaju i s kojima ćemo sigurno surađivati još mnogo godina. Osim rezidencije, na jesen nas čeka izložba u beogradskom U10 što jedva čekamo!
Dnevna soba
- Je li vam od početka cilj bio fokusirati se na mlade umjetnike i umjetnice?
Cilj nam je bio raditi s nama bliskim generacijama, a fokus na mlade umjetnike i umjetnice kristalizirao se i našim radom na 36. salonu mladih gdje smo imali priliku upoznati velik broj umjetnika ispod 35 godina. Nakon što smo dugi niz godina radili velike produkcije festivala i izložbi na nezavisnoj kulturnoj sceni, htjeli smo se okrenuti manjim, kolaborativnim projektima kako bismo stvorili zajednicu i podržali i ojačali scenu. Zbog toga smo pokrenuli DNEVNU SOBU kroz koju pružamo financijske i prostorne mogućnosti umjetnicima za eksperimentiranje i istraživanje bez stresa od produkcije potpuno završenog rada. Na taj način i mi možemo imati aktivniju ulogu u samom procesu i na taj način razviti kvalitetnu metodologiju rada između kustosa i umjetnika.
- Iako je kuhanje nešto što te oduvijek zanimalo, kako si (i kada) odlučila aktivnije objavljivati takav sadržaj na društvenim mrežama?
Nakon što sam krajem 2020. godine i ja doživjela neslavni suvremeni problem burnouta te otišla iz udruge u kojoj sam provela pet godina, dobila sam slobodno vrijeme koje do tad nisam imala. Oduvijek sudjelujem u svim novim društvenim mrežama pa sam tako imala potrebu podijeliti nešto i na TikToku koji je tad zaživio kod nas.
Godinama istražujem i isprobavam razne recepte i tehnike, volim začine i dizano tijesto, a ovo je samo bio način da to dokumentiram i podijelim sa svijetom!
Razvijanje otpornosti
- Na društvenim mrežama (a i uživo) djeluješ iskreno i autentično. Vjeruješ li da ljudi danas više cijene upravo te kvalitete kreatora u bespuću kratkoročnih trendova i sadržaja?
Drago mi je da tako djelujem iako se i sama borim s pojmom autentičnosti već dugo vremena! Smatram da je nemoguće biti potpuno autentičan čim je kamera u pitanju jer čak i kad sam u potpunosti iskrena, montirana sam i sastavljena od dijelova koje mi odgovara da ostali vide. Postoji jedna dihotomija autentičnosti na društvenim mrežama gdje, s jedne strane, je cijenjena kao iskrenost i baza za izgradnju parasocijalnih veza, a s druge je cijenjena kao vrijednost kreatora u svrhu prodaje proizvoda. Mislim da to nužno dovodi do stvaranja alter-ega koji podnosi vanjske utjecaje dok ona suštinska autentičnost ostaje skrivena.
Još uvijek otkrivam samu sebe unutar digitalne sfere.
Eksperimenti u kuhinji
- Najviše voliš pripremati jela od dizanog tijesta, a najveća su ti inspiracija stare, klasične kuharice koje, uz knjige o umjetnosti, krase tvoje police. Otkuda ih sve nabavljaš, jesi li neke naslijedila i kojem se receptu iz njih iznova vraćaš?
Oduvijek sam voljela knjige kroz koje mogu sanjariti. Kad sam bila mala, moja mama je imala debele, teške kataloge namještaja i knjige vrtnih biljaka kroz koje sam zamišljala kako će moj dom jednog dana izgledati. Nakon što sam naučila kuhati, kuharice su mi postale zanimljive baš iz te perspektive. Volim listati recepte i zamišljati kako ću ih isprobati, samo što ovaj put to zapravo i mogu izvesti. Ne vraćam se nužno receptima već kroz njih dobijem znanje za kuhanje raznih namirnica koje onda mogu iskoristiti za svoje eksperimente.
Stare kuharice koje imam doma mi je dala najbolja prijateljica kad je čistila stan i odlučila sam ih shvatiti jako ozbiljno!
Održivost
- Tko su uglavnom tvoji pratitelji – kakvu publiku najviše privlačiš i što misliš zašto?
Što se tiče analitike, više od 80% su žene, ali najdraže mi je kad upoznam nekoga tko me prati uživo pa imam bolju sliku o tome. U svakom slučaju nalazim se u balončiću lijepih i pozitivnih komentara i podrške na TikToku i ondje želim ostati! Jako mi se sviđa zajednica koja se stvorila ondje jer sam kroz nju uspjela upoznati mnogo predivnih osoba.
- Zero waste princip pri kuhanju njeguješ već godinama. Što te na njega najviše potaknulo?
Nisam sigurna zašto, ali oduvijek mi se sviđao koncept održivosti. Ne volim hiperprodukciju i konzumiranje kao hobi. Sve nam je vrlo dostupno i lako je baciti višak, ali ja osjećam veće zadovoljstvo kad uspijem nešto očuvati. Osim toga, odnošenje prema svemu oko sebe kao vrijednom promijenilo mi je pogled na stvari, hranu i korištenje onoga što imam, čuvanje i iskorištavanje onoga što je oko mene kao i potaknulo razmišljanje o procesima proizvodnje i odakle zapravo dolazi ono što kupujem i unosim u svoj život. Danas se to manifestira tako da ne gledam na shopping kao na hobi i način provođenja vremena već vrlo pažljivo biram što ću si priuštiti.
Stil koji se mijenja…
- Održivost si prenijela i na odijevanje. Kako se tvoj stil mijenjao kroz godine i kako bi ga opisala danas?
Kao mala sam voljela sve što je neobično u bilo kojem smislu – od mračnog i opskurnog do ekstremno šarenog i slatkog.
Religiozno sam gledala japanski street style za inspiraciju što me dovelo do istraživanja mode općenito. Danas mi je najvažnije da se osjećam dobro u onome što nosim. Znam prepoznati kvalitetnu odjeću i prema tome gravitiram jer mislim da uvijek najbolje izgleda ono što je napravljeno da traje i dobro pristaje.
Gajim veliku ljubav prema neobičnim oblicima i krojevima pa se trudim uvijek inkorporirati neki poseban komad u odjevnu kombinaciju koja je naizgled vrlo svakodnevna. Moj stil će se uvijek mijenjati jer se i ja uvijek mijenjam!
- Kako bi voljela da izgleda 2024. u koju smo tek zakoračili? Kakvim emocijama i događanjima želiš da ti bude ispunjena?
Želim ispuniti svoje vrijeme zanimljivim izletima i izlascima na meni nova mjesta. Osjećam se kao da sam se tek ove godine probudila nakon dugo vremena pa želim svoju rutinu stvoriti intuitivno. Želim biti aktivna, provoditi puno vremena s najbližima, puno čitati, istraživati i djelovati u područjima koja me inspiriraju i donose mi sreću i mir.
Foto: Martina Movrić