Otvorio se Kiyomi, najbolji azijski restoran u Zagrebu: Isprobale smo nova jela, koktele i deserte
Nekoliko se mjeseci nestrpljivo iščekivalo otvorenje Kiyomija, azijskog restorana iza kojeg stoje poznati chef Vid Nikolić i Davor Bienenfeld, vlasnici restorana Torikaya Ramen bar i Izakaya. Dobro su uigrani partneri još od kultnog zagrebačkog restorana Time, koji je, čini se, otvorenjem Kiyomija napokon dobio dostojnu zamjenu.
Kiyomi je jučer u 18 sati otvorio svoja vrata i primio prve goste. Mi smo stigle u 17 h, te smo uz degustaciju koktela i zanimljivih panazijskih jela promatrale završne pripreme osoblja i sale, te s vlasnicima popričale o konceptu, ponudi i planovima za budućnost Kiyomija. Malo je reći da su ambijent, hrana i kokteli opravdali naša visoka očekivanja!
Kiyomi Zagreb
Za razliku od većine azijskih restorana u Hrvatskoj, koji su posvećeni sushiju ili asian fusionu, Kiyomi je panazijski restoran, te je prvi koji u fokusu ima robatu (japansku tehniku pečenja sličnu roštilju) i dim sum (mala kineska jela s mesom, ribom ili povrćem, obično u tijestu, obrađena na pari ili prženjem).
Sa željom za drugačijim konceptom azijskog restorana, ali vrhunskom ponudom hrane i pića, vlasnici su stvorili ugodnu oazu u samom centru grada.
Prilikom ulaska u restoran gosti prolaze kraj velike ostakljene kuhinje, gdje se može vidjeti i spomenuta robata, japanski tip roštilja na drveni ugljen, a na kojem se hrana peče na tri nivoa. S druge je pak stane velik i dugačak šank, na kojem se prije večere može opustiti uz aperitiv, čašu vina ili jedan od genijalnih koktela.
Ponuda jela
U ponudi su dva tasting menija po korektnim cijenama, pa tako nude dim sum tasting meni za 30 eura, teTORIKO’s tasting menu za 50 eura. Za predjelo će se moći uživati u manjoj ponudi sushija, sashimija, tartara ili carpaccia, odnosno laganim, hladnim predjelima na bazi morskih plodova.
Ponuda dim sumova donosi čak 8 jela, od rolica s jastogom pa sve do prženih jastučića s janjetinom. Tu su i kozice u tempuri kao i povrtna tempura, a najuzbudljiviji dio ponude je robata, riba, meso ili povrće pečeno uglavnom u obliku ražnjića na japanskom “grilu”, odnosno užarenom ugljenu. U ponudi je robata s piletinom, s govedinom, svinjetinom, janjetinom, veganska verzija s gljivama te nekoliko morskih opcija.
Konkretno, jedno od najpopularnijih jela s menija je ujedno i nama omiljeno, Fried sesame rice balls, hrskava, pržena kuglica punjena gljivama i govedinom uvaljana u sezam, a poslužena s chili majonezom. Isprobale smo i vegetarijanski dim sum, također odlično jelo pod nazivom Sujita’s Momo, s paneerom, povrćem i tofuom, začinima i chutneyem od rajčice, kao i Chicken Satay pileće ražnjiće s robate, uz koje dolazi odličan, lagano pikantni umak od kokosa.
Ideja je da se naručuje više različitih jela i da gosti tijekom večere dijele i isprobavaju razne okuse, a nama je u planu već ovih dana vratiti se i isprobati i ostala jela. Nas su osvojili bogati okusi, jela koja donose kiselinu, slatkoću i ljutinu, poznate nam, ali i egzotične note, baš kao i kombinaciju hrskavih i mekih tekstura, toplih i hladnih temperatura.
Kokteli, vina i deserti
Večer smo započele bezalkoholnim koktelima od kojih nas je apsolutno oduševio Hinata’s Tea na bazi čaja od kamilice, s limetom i lavandom. Kasnije smo prešle i na koktele s alkoholom, isprobale smo tropski Goku Daikiri te Piccolo’s Punch, savršen koktel od bijelog ruma, bijelog vermoutha, limunovog soka, kokosovog mlijeka i Genmaicha tea, koji ćemo zasigurno naručivati prilikom svakog posjeta Kiyomiju.
Nije ni čudo što su nas kokteli oduševili, njih potpisuju Ivan Leko, vlasnik Express bara te miksolog Karlo Ferenčak, nekadašnji Noelov barmen, a danas vlasnik Urania Bara. Vinska lista pak broji stotinjak etiketa, a njihovi sommelieri u svakom će vam trenutku preporučiti jedno od vina koje savršeno paše uz jelo na vašem stolu.
Jednako je zanimljiva i primamljiva ponuda deserata, kao azijski klasik tu je sticky rice with mango s toplom, ljepljivom ljubičastom rižom, sladoledom od kokosa i sorbetom od manga i kandiranim mangom. Na meniju su još i tortica od ananasa s kremom od vanilije, domaći sladoledi od matche, kokosa, manga, jogurta, te okusi milk tea i toffee, a možete se zasladiti i banana breadom sa sladoledom i preljevom od karamele.
Veliki planovi za budućnost
Za početak Kiyomi radi samo večeru, odnosno od 18 sati, a s vremenom je u planu uvesti i ručak. Kada startaju s ručkom, uvest će i business lunch ponudu. Također, na zimu je u planu otvaranje koktel bara Yakuza u podrumu restorana, gdje će se, nakon večere, u opuštenom ambijentu moći uživati u vrhunskim pićima.
Uz navedene planove, možda nas još najviše veseli i što na proljeće otvaraju terasu u dvorištu Arheološkog muzeja!
Dodatne informacije
Adresa: Gajeva ulica 10, Zagreb
Radno vrijeme: pon-čet 18-23, pet-sub 18-24
Instagram: Kiyomi Zagreb
Web stranica: Kiyomi
Foto: Sanja Tušek
Foto: Sanja Tušek, Vid Nikolić