Doručak je najvažniji obrok – a hrana koju povezujemo s njim toliko je ukusna da je danas sasvim normalno vidjeti restorane koji nude opciju cjelodnevnog doručka i bruncha. Brunch, baš kao i doručak, podrazumijeva da su na stolu kruh, jaja, maslac, ali i slatke delicije poput kompota i džemova. Dok je u Sjedinjenim Američkim Državama uobičajeno doručkovati (pa čak i ručati) kikiriki maslac i džem u raznim kombinacijama, ovaj trend nešto sporije dolazi u Europu. Ipak, čini se da ovaj spoj postaje sve popularniji. Stoga u ovom tekstu otkrivamo sve ukusne, ali i zdrave kombinacije kikiriki maslaca i džema.
Dobrobiti kikiriki maslaca i džema
Kikiriki maslac često ima lošu reputaciju, ali zapravo ima brojne zdravstvene prednosti. Naravno, najvažnije je odabrati kikiriki maslac koji je napravljen od 100% prirodnih sastojaka i bez aditiva. Također, ovaj orašasti maslac možete vrlo jednostavno napraviti i sami kod kuće – dovoljno je samo izblendati kikiriki u snažnom blenderu i to je sve.
Kikiriki maslac bogat je izvor biljnih proteina i mononezasićenih masti. Ove masti odlične su za zdravlje srca, a također pomažu u smanjenju kolesterola. Kikiriki maslac može se konzumirati na različite načine – neki čak tvrde da je žličica ovog maslaca prije spavanja idealna za miran i kvalitetan san. Osim toga, sadrži vitamine E, B3 i B6 te minerale poput magnezija, kalija i cinka.
S druge strane, džem je izvrstan izvor energije. Sadrži prirodne šećere koji brzo podižu razinu energije. Preporučujemo da birate domaći džem ili ga sami pripremate. Džem vašem organizmu osigurava dodatnu količinu vlakana i vitamina iz voća, poput vitamina C.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Kikiriki maslac + džem = savršen spoj?
Kikiriki maslac s džemom može biti zdrava opcija za obrok iz nekoliko razloga. Kada se namaže na kruh, pružaju izvor ugljikohidrata, zdravih masti i vlakana, a ovaj obrok također može dugo održavati osjećaj sitosti. Ako primjećujete da tijekom dana nemate dovoljno vremena za ručak, zasitan doručak u obliku ove kombinacije može biti idealno rješenje za vas.
Iako je ovo najpopularniji način konzumiranja peanut butter & jellyja, postoje i druge zdrave opcije. Jedna od naših omiljenih je zobena kaša. Bilo da je kuhate ili pečete u pećnici, dodavanjem ovih sastojaka dobit ćete bogatiji okus i više hranjivih tvari. Otopljeni kikiriki maslac još je ukusniji, a slatkoća i kiselost džema savršeno uravnotežuju okus. Možete dodati i chia sjemenke, mljeveni lan, bobičasto voće i svježe voće kako biste obrok učinili još hranjivijim.
Za vikend brunch ovaj duo možete kombinirati s vaflima ili palačinkama. Ako ste ljubitelji jogurta za doručak, možete uživati u kombinaciji kikiriki maslaca i džema s grčkim jogurtom i granolom. Chia puding također je odlična opcija. Ova kombinacija postaje sve popularnija na jelovnicima za doručak u europskim gradovima – a vrlo lako je možete pripremiti i kod kuće.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@carolinestordal / @gluten_freegb8 / @emilygough / @lottastichler / @h0mec4fe / @juliainberlin_ / @elinwarn)