Iako tranzicija iz bezbrižnog ljeta u jesen zna ponekad biti teška, odlučili smo ove godine na promjenu godišnjeg doba gledati isključivo pozitivno. Prvi jesenski dani, malo hladnije temperature, sve šarene boje prirode i svi njeni darovi, zapravo nam daju itekako puno razloga da se jeseni veselimo.
Fini jesenski recepti svakako su pri vrhu tog popisa. Jabuke, kruške, grožđe, šljive, samo su dio rujanskog asortimana koji se pojavio na tržnicama i zamirisao svojim aromama. Pripremaju se zimnice kako bi dio tih nota zadržali što duže, u kuhinjama je radno, a u cijelom tom bogatom izboru posebno se veselimo kestenima u svim njihovim oblicima. Osim što su došli na ulice i pečeni zasladili naše jesenske šetnje, kesten pire samo što nije opet zavladao slastičarnicama.
Kesten pire sa šlagom bez sumnje je jedan od omiljenih jesenskih deserata. Kremaste arome s malo ruma i finim šlagom definitivno nose sve ono što jedan comfort recept mora imati, a što kada bi se u sve umiješalo malo čokolade? S čokoladom rijetko kada možete pogriješiti…
Kesten pire s čokoladom i šlagom
Kesten pire
1 kg kestena
500 mL punomasnog mlijeka
2 vanilin šećera
20 g bijelog šećera
25 mL ruma
Skuhajte kestene u vodi i ogulite ih. Usitnite ih u pire te u jednoj zdjeli kuhajte s mlijekom, šećerom i rumom. Kada postignete odgovarajuću gustoću ubacite u blender da dobijete lagani pire.
Čokoladni umak
150 ml vode
40 g kakaa u prahu
70 g tamne čokolade, 70%
Zagrijte vodu i ubacite kakao te dobro promiješajte. Ugasite vatru i ubacite čokoladu konstantno miješajući dok se ne otopi. Kad je gotovo, pričekajte par minuta te ulijte u posudice i stavite u frižider da se hladi.
Šlag
500 ml vrhnja za šlag
Istucite vrhnje u šlag i stavite sa strane.
Priprema
Kada se čokoladni umak ohladio, na njega dodajte malo šlaga, zatim kesten pire i sve završite s još malo šlaga. Poslužite odmah!
Foto: Instagram, Unsplash