Mekani i vrlo intenzivnog okusa, ovi keksi s đumbirom i melasom bit će savršeni uz jutarnju šalicu čaja. Ono posebno, a možda i najbolje kod ovih keksa je da su savršeno mekani (danima!) i lagano chewy, a sa svojom aromom baš griju iznutra. Iako recept pomalo podsjeća na “gingerbread” kekse, u ovom receptu ne koriste se ti karakteristični začini, već sva aroma dolazi od svježeg đumbira i melase. Ako još nemate melasu u kuhinjskim ladicama, ovo je prilika da ju nabavite.
Za pripremu ovih keksa trebat će vam 20ak minuta vremena i sedam osnovnih namirnica. Uživajte!
Sastojci (za 10 keksa)
- 130 g pirovog integralnog brašna
- 70 g bademovog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 40 g kokosovog ulja u čvrstom stanju (sobna temperatura)
- 3 žlice (45 ml) aquafabe (možete ju zamijeniti s biljnim mlijekom)
- 70 g šećera šećerne trske
- 2 velike žlice (40g) melase šećerne trske
- 1 žlica svježe ribanog korijena đumbira
Priprema:
- U većoj posudi pomiješati brašna, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj posudi pomiješati kokosovo ulje, aquafabu, šećer i melasu – dobro izraditi u gustu smjesu, pa dodati svježe ribani đumbir.
- Mokru smjesu dodati u suhe sastojke, rukama dobro promiješati, pa grabiti kuglice težine cca 40-43g, oblikovati i slagati na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmaka budući da će se malo raširiti prilikom pečenja
- Kekse peći 12 min na 170C.
- Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohlade u plehu prije posluživanja budući da će biti još jako mekani na dodir.
Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Iva Savić