Ako volite istraživati nove okuse i sastojke internacionalnih kuhinja ovo su keksi koje ćete stalno raditi iznova. Osim što su fini, prhki i mogu stajati do tjedan dana, gotovi su u manje od 10 minuta. Glavni sastojak im je tahini za koji ste sigurno čuli. Pasta od tostiranih sezama najčešće se koristi u humusu i sličnim namazima. Na Bliskom istoku, ali i u nekim zemljama Mediterana, klasični keksi od sezama (barazek) su omiljena grickalica uz crni čaj s listićima mente. Ako se spremate pojačano vježbati prije ljeta ili pak krećete s novim režimom prehrane, ne brinite jer uz ove recepte nećete imati grižnju savjesti.
Klasični keksi od sezama
Sastojci:
- 120g tahinija
- 70g meda
- 1 žlica kokosovog ulja (u krutom stanju)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 120g brašna po izboru
- prstohvat soli
- 3 žlice bijelog sezama + 3 žlice crnog sezama
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Rastopite kokosovo ulje te ga umiješajte s medom i tahinijem. Postepeno dodajte suhe sastojke, a malo sezama ostavite sa strane. Kada se sve sjedini žlicom uzimajte tijesto i oblikujte ga rukama u kuglice željene veličine. Čašom ili dlanom utisnete ih u oblik keksa, posipajte ostatkom sezama pa posložite u lim, obložen papirom za pečenje i pecite 8 minuta.
Badem i šipak za najfiniji čajni keks
Sastojci:
- 1/2 šalice tahinija
- 1/2 šalice meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 šalice bademovog brašna
- ½ žličice cimeta
- ¼ žličice kardamoma u prahu
- ¼ žličice đumbira u prahu
- ½ žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- ½ šalice šipka
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, a kalup za pečenje obložite papirom. U zdjeli pomiješati vaniliju, med i tahini pa dodajte suhe sastojke. Oblikujte kekse, a u međuvremenu očistite i isperite šipak. Utisnite ga na površinu keksa te pecite 10 minuta do zlatne boje.
Chocholate chip keksi s tahinijem
Sastojci:
- 1 jaje
- 1/3 šalice tahinija
- 1/3 šalice meda
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica brašna
- 1/4 šalice sezama (pulsirajte u blenderu nekoliko puta)
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 šalica chocolate chipsa
- krupna sol za posipavanje
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, a lim obložite papirom. U zdjeli sjedinite jaje, tahini, kokosovo ulje i vaniliju. Dodajte ostale sastojke, a na kraju ubacite čokoladu. Žlicom uzimajte smjesu i rukama oblikujte kuglice, utisnite ih dlanom, posipajte krupnom soli i pecite 10 minuta do zlatne boje.
Foto: Instagram