Ljetna prehrana najčešće se svodi na laganija jela – kako težinom samih jela, tako i stupnjem težine njihove pripreme. Volimo salate, lagane juhice i generalno jela koja se grickaju, poput sendviča, tortilja i bruschetta. Ne zahtjevaju puno kuhanja i pečenja, a osvježavajuća su, hranjiva i okusima nas vode na more. Donosimo recept za jedno baš takvo jelo, bruschette od palente sa šalšom i kozicama.
Recept za bruschette od palente sa šalšom i kozicama
Sastojci:
•1 šalica palente
•čaša salse od rajčica
•300g kozica
•4 češnjaka
•Peršin
•Maslinovo ulje
Po želji ribani parmigiano ili drugi tvrdi sir.
Postupak:
- Palentu skuhajte u omjeru 1:3 (3 čaše vode na 1 čašu palente). Posolite i izlite u posudu/protvan tako da bude debljine 1-1.5cm. Pustite da se ohladi.
- Ohlađenu palentu narežite na pravokutnike i prepecite kratko na grill tavi s par kapi maslinovog ulja.
- Za to vrijeme kratko (2-3min) prepržite repove kozica na maslinovom ulju, češnjaku i peršinu.
- Na prepečenu palentu slažite 1-2 žličice salse, zatim prepečene repove kozica.
- Prelijte sve s još malo pesta od maslinovog ulja, peršina i češnjaka te po želji pospite s malo naribanog zrelog sira.
- Idealno za brzi ljetni rucak ili za večernje druženje s prijateljima i obitelji.
- Sličnu kombinaciju mozete napraviti i u vrijanti palenta, salsa i mozzarella s preljevom od pesta od bosiljka.
Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking.
Foto: Katarina Đozović